Skip to content
7 weken zwanger

7 weken zwanger

Afgelopen week is de basis gelegd voor de maag, darmen, nieren en longen en waren er kleine knobbeltjes te zien waar de armpjes en beentjes komen. Deze week groeien de armpjes en beentjes verder en zijn er handjes en vingertjes zichtbaar. Jij begint deze week steeds meer te merken van je zwangerschap.

Je kindje is zo groot als een :

Erwt
Erwt
ruler
1 cm
weighing-machine
0,5 gram
BabyBaby
Minder dan 1 minuutLeesduur minuten

Inhoud

Je baby in de 7e week van je zwangerschap

Ook deze week begint je kindje steeds meer op een mensje te lijken. Er waren al eerder kleine knobbeltjes te zien aan de romp van je kindje. Deze week groeien de knobbeltjes uit tot een boven- en onderarm. Aan het einde van de week groeit er zelfs onder aan de arm van je kindje een klein schijfje. Hier loopt nu nog een levensondersteunende ader rond. Maar zodra de vingertjes beginnen te groeien, groeit deze ader in het handje. De armen en handen ontwikkelen zich sneller dan de benen en voeten. Dit is niet alleen het geval tijdens de zwangerschap maar ook na de geboorte. Je kindje zal ook eerder controle over zijn armen hebben dan dat hij kan lopen. Toch zijn aan het eind van de week al een soort voetjes te zien.

Vorige week is de navelstreng van je kindje verbonden met de placenta en is er een verbinding ontstaan tussen jou en je kindje. Nu je kindje zijn voedingsstoffen en zuurstof binnenkrijgt via de placenta heeft hij de dooierzak (het ballonnetje onder de navelstreng) niet meer nodig.

Zoals je in de afbeelding misschien wel hebt gezien is het hoofdje van je kindje in verhouding erg groot, een derde van de totale lengte. Deze week zal het hoofdje zelfs nog wat extra groeien omdat de hersenen snel groeien. Afgelopen week zijn de twee hersenhelften ontstaan, zijn de tussenhersenen gesplitst en zijn onder andere de hersenzenuwen, de hersenstam en de kleine hersenen gevormd. Deze week ontstaat er een vlechtwerk van gespecialiseerd zenuwweefsel, de plexus choroideus. Deze bevinden zich in het dak van de tussenhersenen. Hier maken gespecialiseerde cellen hersenvocht aan wat gaat circuleren in de gevormde hersenkamers. De verhouding van het hoofdje en het lichaam van je kindje zal nog even zo blijven. Pas later in de zwangerschap wordt het lijfje in verhouding wat groter.

Jij in de 7e week van je zwangerschap

MisselijkHet wordt waarschijnlijk steeds moeilijker om het grote geheim voor je te houden. Maar je hebt nu wel iets om naar uit te kijken, volgende week heb je de eerste afspraak met je verloskundige en de eerste echo. Één weekje wachten nog.

Zwangerschapsmisselijkheid

Je ochtendmisselijkheid zal deze week nog wat toenemen, een bevestiging van je zwangerschap. Vaak wordt gedacht dat je tijdens je zwangerschap alleen ‘s ochtends misselijk bent, maar dat hoeft niet het geval te zijn. Sommige vrouwen hebben er inderdaad ‘s ochtends last van maar veel vrouwen ervaren de hele dag een gevoel van misselijkheid. Ook kan het juist ‘s avonds pas opkomen. Dit zwangerschapskwaaltje heb je vermoedelijk te danken aan je hersenen en zwangerschapshormonen, deze prikkelen het braakcentrum in je hersenen. Toch is nog niet helemaal bekend waar zwangerschapsmisselijkheid precies vandaan komt.

Heb je veel last van misselijkheid? Probeer dan te voorkomen dat je maag leeg raakt door je maaltijden over de dag te verdelen in kleine porties. Vermijd vette maaltijden en maaltijden met veel kruiden. Ook kunnen dranken zoals koffie of sinaasappelsap te scherp zijn voor je maag. Dus wat helpt wel? Gember. Dus een glas water met wat gember en citroen of gemberthee. Ook kan frisse lucht wonderen doen. Moet je veel overgeven? Probeer dan genoeg water te drinken om uitdroging te voorkomen. Het hoeft niet met een glas water per keer als je dat niet kunt binnenhouden. Probeer de hele dag door wat slokjes te nemen. Tussen de twaalf en veertien weken is bij de meeste vrouwen de misselijkheid verdwenen. Ben je extreem misselijk, niet in staat tot een normaal eet- en drinkpatroon en kan je voeding en vocht nauwelijks binnenhouden, dan heb je misschien hyperemesis gravidarum. Hyperemesis gravidarum is een zwangerschapskwaal waarbij je last hebt van extreme misselijkheid je tijdens je zwangerschap.

Bandenpijn

Je kunt deze week ook wat pijn voelen in je lies, een zeurende of stekende pijn. Deze pijn kan doorstralen naar je onderrug, schaambot, vagina of schaamlippen. Hier hoef je je geen zorgen over te maken. Je baarmoeder wordt op zijn plaats gehouden door zogenoemde banden van bindweefsel. Door het groeien van de baarmoeder komt er druk op de banden te staan en rekken ze uit wat bandenpijn veroorzaakt. Rust en warmte kunnen wat verlichting geven, dus ga even op bed liggen met een warme kruik of in bad.

Vermoeidheid

Merk je dat je de afgelopen weken erg moe bent? Dit is één van de eerste signalen van je zwangerschap en eentje die ook bij de meeste vrouwen tussen de twaalf en veertien weken verdwenen is. In de eerste twaalf weken groeit je kindje van één cel uit tot een compleet kindje. Het is daarom ook niet zo gek dat je erg moe bent, je lichaam is hard aan het werk. Deze vermoeidheid is daarom ook niet helemaal te voorkomen. Maar je kunt je lichaam wel helpen door genoeg te drinken, gezond te eten en te voorzien van alle vitamine en mineralen die het nodig heeft. Slik je extra vitamine? Probeer deze dan na een maaltijd in de nemen om misselijkheid te voorkomen. Geef ook vooral toe aan je vermoeidheid en neem genoeg rust. Ga lekker vroeg je bed in, slaap uit indien mogelijk en neem ‘s middags een powernap.

Zwangerschapskwaaltjes zijn vervelend, zeker in deze fase nu bijna niemand weet dat je zwanger bent. Er kan dus wat onbegrip vanuit je omgeving komen. Probeer je hier vooral niets van aan te trekken en geniet van de wetenschap dat je kindje lekker aan het groeien is.

Dit artikel is geschreven door: 

Renate

Ik heb een passie voor alles rondom zwangerschappen. Deze passie heb ik omgezet in het online platform, Zwangerennu.nl, waar ik mijn uitgebreide kennis en ervaringen deel met anderen. Het is mijn doel om aanstaande moeders te ondersteunen en te begeleiden tijdens deze bijzondere periode in hun leven.
BabyBaby

Tips voor de aanstaande vader

Van een vader

Met een beetje pech is de moeder van je toekomstige kind moe en misselijk. Deze pijn voelt niet alleen zij zal je wel merken, want je krijgt van alles naar je hoofd. Tijd om de zorgzame partner uit te hangen. Een kopje gemberthee (en een borrel voor jou) of een wit broodje kan verlichting geven. Zorg ervoor dat ze kleine porties eet en blijft drinken (en jij ook).