Skip to content
Menu
18 weken zwanger

18 weken zwanger

Je kindje heeft al bijna de helft van zijn geboortelengte bereikt maar evengoed nog genoeg ruimte om lekker te duikelen. Je kunt al contact maken door over je buik te wrijven wanneer hij wakker is. Hou je je mondhygiëne in de gaten? Je bent tijdens de zwangerschap extra gevoelig voor bloedend tandvlees.

Je kindje is zo groot als een :

Paprika
Paprika
ruler
20 cm
weighing-machine
190 gram
BabyBaby
Minder dan 1 minuutLeesduur minuten

Inhoud

Je baby in de 18e week van je zwangerschap

Je kindje heeft nog steeds lekker de ruimte en geniet hier goed van door er vrolijk op los te duikelen en bewegen. Dit is niet alleen vermaak maar ook belangrijk voor het trainen van de spieren en het ontwikkelen van de hersenen. De hersenen groeien ongeveer 90 gram per maand. Door veel te bewegen en te oefenen met zijn gezichtsmimiek leert je kindje zijn lichaam en bewegingen te coördineren. Maar dit blijft tot lang na de geboorte nog erg lastig. Wist je trouwens dat je kindje geboren wordt met geboorte reflexen? Een bekend reflex is het reflex van Moro. Wanneer je kindje schrikt zal hij zijn armen en benen en zijn handjes openen en zijn mond openen en sluiten. Dit reflex wordt na de geboorte getest tijdens de Apgar test.

Je kindje groeit deze week tot bijna de helft van z’n geboortelengte. Dit komt natuurlijk wel redelijk overeen met je zwangerschapsduur, je zit ook al bijna op de helft. Hoe groter hij wordt hoe vaker hij tegen de baarmoederwand zal botsen met zijn armpjes, beentjes, billetjes of zelfs zijn hoofdje. Dit kan een leuke manier van communicatie worden tussen jullie. Deze week is de tastzin van je kindje namelijk ontwikkeld, hij kan dus voelen wanneer je over je buik wrijft. Wanneer je jouw kindje goed voelt bewegen zal je merken dat hij beweegt richting de plek waar je over je buik wrijft.

Zijn oogjes zijn al wat meer naar elkaar getrokken maar staan nog steeds naar buiten. Wel kunnen ze nu recht vooruit “kijken”. Ondanks dat de oogleden nog dicht zijn oefent je kindje al met het bewegen van zijn oogjes door ze op en neer te laten gaan, en van links naar rechts. Echt recht “kijken” kan hij nog niet, maar dit is voor veel kindjes ook na de geboorte nog lastig. Je zult zien dat je kindje na de geboorte regelmatig zal loensen wanneer hij probeert zijn blik op iets te fixeren.

Jij in de 18e week van je zwangerschap

Tandverzorging zwangerschapTijdens de zwangerschap is je tandvlees extra doorbloed onder invloed van het hormoon progesteron. Hierdoor heb je meer kans op ontstoken tandvlees, of zwangerschapsgingivitis. Met als resultaat bloedend, gezwollen, rood, pijnlijk of ontstoken tandvlees. Bloedend tandvlees is niet helemaal te voorkomen maar je kunt het wel minimaliseren. Besteed daarom de hele zwangerschap extra aandacht aan je mondhygiëne. Poets, flos en stook dagelijks je tanden en tandvlees. Is je tandvlees ontstoken? Ga dan even langs de tandarts of mondhygiënist.

Blaasontsteking tijdens de zwangerschap

Een andere veelvoorkomende zwangerschapskwaal is een blaasontsteking. Ik hoor je denken? Ik plas toch juist veel? Dat klopt, maar door het groeien van je baarmoeder wordt je blaas weggedrukt. Hierdoor blijft er na het plassen wat urine achter in je blaas, een voedingsbodem voor bacteriën.

Als een blaasontsteking op tijd wordt behandeld is deze niet gevaarlijk voor jou of je kindje. Helaas is het tijdens je zwangerschap lastiger om een blaasontsteking te herkennen. De bekende pijn bij het plassen wordt vaak door zwangere vrouwen niet gevoeld. De ontsteking kan, wanneer deze niet wordt opgemerkt, overgaan in een nierbekkenontsteking. Dit gaat gepaard met hoge koorts, overgeven en pijn rond je nieren en is gevaarlijk voor jou en je kindje.

Dus hoe kun je een blaasontsteking herkennen tijdens de zwangerschap?

  • Verandering in geur of kleur van je urine
  • Pijn in je rug net onder je ribben of onderbuik
  • Veel aandrang om te plassen, maar weinig urineverlies
  • Pijn bij het plassen

Ga wanneer je last denkt te hebben van een blaasontsteking langs je huisarts. Maar voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. Drink daarom elke dag genoeg water, plas goed uit en plas na iedere vrijpartij. Plas ook voor het slapengaan.

Bekkenpijn

Tijdens de zwangerschap worden de spieren en gewrichten rond je bekken weker. Dit zorgt ervoor dat je kindje tijdens de bevalling door het geboortekanaal kan. Maar omdat je buik groeit neemt de druk op je spieren en gewrichten toe waardoor ook je houding veranderd. Hierdoor kun je last krijgen van bekkenpijn.

Bekkenpijn kun je herkennen aan pijn bij het opstaan, pijn rond je stuitje, pijn in je onderrug, pijn rond je schaambeen of pijn in je onderbuik. Wanneer je last hebt van bekkenpijn kun je langs een bekkenfysio- of oefentherapeut. Er wordt eerst gekeken naar de precieze plek en oorzaak van je pijn. Op basis hiervoor wordt er een behandeling opgesteld, deze kan variëren van houding- en beweegadviezen, massage of oefeningen.

Bekkenpijn kun je grotendeels voorkomen door tijdens je zwangerschap te sporten en een goede houding aan te nemen. Hierdoor blijf je fit en je spieren sterk. Ook kan je lichaam het extra gewicht van de zwangerschap beter aan. Beweeg je regelmatig en krijg je toch last van je bekken? Geef dit aan bij je verloskundige.

Sporten tijdens de zwangerschap

Sporten zwangerschapWanneer je gezond zwanger bent, kun je blijven sporten tot aan de bevalling. Sporten heeft veel positieve effecten op jou en je kindje. Door regelmatig te sporten kom je op een gezonde manier aan, heb je minder last van zwangerschapskwaaltjes en slaap je beter. Ook blijf je fysiek fit waardoor je later in de zwangerschap beter kunt omgaan met het extra gewicht en de bevalling lichamelijk beter aan kunt.

Helaas zijn er veel sporten die je tijdens je zwangerschap beter niet kunt uitoefenen. Dit zijn vooral sporten waarbij je een bal, schop of stomp in je buik kunt krijgen zoals voetbal, hockey en handbal, of contactsporten zoals judo of taekwondo. Ook is parachute springen en duiken niet verstandig als je zwanger bent omdat je gevoeliger bent voor decompressieziekte. Let ook op met paardrijden, tijdens deze sport komt er veel druk te staan op je banden en pezen.

Gelukkig zijn er genoeg sporten die je de hele zwangerschap kunt blijven doen zoals fietsen, zwemmen en wandelen. Ook zijn er programma’s speciaal voor zwangere vrouwen zoals:

  • ZwangerFIT
  • Zwangerschapszwemmen
  • Zwangerschapsyoga
  • Zwangerschapsgym

Deze sporten zijn speciaal gericht op het versterken van spieren die je tijdens je zwangerschap en bevalling nodig hebt. Daarnaast ontmoet je andere zwangeren en kun je leren van elkaars ervaringen. Veel speciale programma’s hebben extra informatieavonden als voorbereiding op je bevalling.

Het is belangrijk om verantwoord te sporten. Door alle veranderingen in je lichaam kun je tijdens de zwangerschap sneller een blessure krijgen. Je houding wordt bijvoorbeeld anders door je groeiende buik en je banden en bekkenbodemspieren verweken door het hormoon relaxine. Ook moet je hart tijdens de zwangerschap harder pompen voor een grotere hoeveelheid bloed. Wanneer je gaat sporten en nog meer vraagt van je hart kun je dit merken door hartkloppingen. Luister vooral naar je lichaam, deze geeft aan wanneer het teveel is. En stop met sporten als je harde buiken krijgt of je duizelig of misselijk voelt.

Locatie bevalling

BevallingstipsWeet je al waar je wilt bevallen? In Nederland mag je bij een gezonde zwangerschap kiezen of je thuis wilt bevallen, in het ziekenhuis of in een geboortecentrum.

Bij een thuisbevalling beval je onder begeleiding van je eigen verloskundige. Zij wordt ondersteund door je kraamverzorgster. Het grote voordeel van thuis bevallen is dat je in je eigen vertrouwde omgeving je weeën kunt opvangen en niet al puffend vervoerd hoeft te worden naar het ziekenhuis. Na de bevalling kun je lekker douchen in je eigen badkamer en direct weer je bed in. Tijdens een thuisbevalling kun je op elk moment nog beslissen om naar het ziekenhuis te gaan voor pijnstilling. De kosten van een thuisbevalling worden vergoed door de basisverzekering.

Wanneer je zwangerschap medisch is, beval je in het ziekenhuis. Maar je kunt er ook zonder medische indicatie voor kiezen om in het ziekenhuis te bevallen. Dit heet een poliklinische bevalling. Ook een poliklinische bevalling is onder begeleiding van je eigen verloskundige en kraamverzorgster. Wanneer je naar het ziekenhuis gaat hangt af van de richtlijnen van je eigen verloskundige. Je gaat met je eigen vervoer naar het ziekenhuis, maar omdat je weeën al zijn begonnen zal iemand anders moeten rijden. Dit kan een partner, een moeder of een taxichauffeur zijn.

Voor een poliklinische bevalling betaal je een eigen bijdrage voor het gebruik van de verloskamer. In 2020 ligt dit rond de €357,84, met een maximum van €415,66. Sommige aanvullende zorgverzekeringen vergoeden (een deel van) deze kosten. Wordt je tijdens de bevalling medisch? Dan worden de kosten volledig vergoed door je verzekering.

Twijfel je tussen een ziekenhuis en een thuisbevalling? Veel ziekenhuizen hebben een voorlichtingsbijeenkomst waar je meer informatie krijgt over de mogelijkheden. Ook krijg je een rondleiding over de kraamafdeling. Dit kan je helpen om een weloverwogen beslissing te nemen.

Een derde optie is bevallen in een geboortecentrum. Je kunt in een geboortecentrum in een huiselijke omgeving bevallen met de zekerheid van een ziekenhuis dichtbij. Je bevalling wordt begeleid door je eigen verloskundige en kraamverzorgster. Na een normale bevalling, zonder complicaties, mag je nog een paar uurtjes blijven om bij te komen en op te frissen. Daarna mag je samen met je kindje naar huis. De kosten voor een bevalling in een geboortecentrum zijn ongeveer gelijk aan die van een poliklinische bevalling in het ziekenhuis. Informeer wel even van te voren bij het geboortecentrum.

Dit artikel is geschreven door: 

Renate

Ik heb een passie voor alles rondom zwangerschappen. Deze passie heb ik omgezet in het online platform, Zwangerennu.nl, waar ik mijn uitgebreide kennis en ervaringen deel met anderen. Het is mijn doel om aanstaande moeders te ondersteunen en te begeleiden tijdens deze bijzondere periode in hun leven.
BabyBaby

Tips voor de aanstaande vader

Van een vader

Bewegen is sowieso belangrijk, maar nu je vriendin wat ‘’voller’’ wordt en meer klachten gaat krijgen al helemaal. Als is het maar een een half uurtje wandelen per dag. Ook een mooi moment om te vragen hoe ze zich voelt. Dit wordt zeer gewaardeerd.