17 weken zwanger

Zwangerschapskalender 42 weken zwanger Intro «41 weken zwanger Zwangerschapskalender Samenvatting week 17  – – – – – – Je baby in de 17e week van je zwangerschap  Wist je dat je kindje gemiddeld 2 cm per week groeit? Groei die door jouw lichaam wordt gerealiseerd. Best bijzonder toch? Vorige week hebben we al aangegeven dat […]
17 weken zwanger

Samenvatting week 17 

17 weken zwanger

Je baby in de 17e week van je zwangerschap 

Wist je dat je kindje gemiddeld 2 cm per week groeit? Groei die door jouw lichaam wordt gerealiseerd. Best bijzonder toch? Vorige week hebben we al aangegeven dat je kindje zichtbare nageltjes heeft op zijn vingers en teentjes. Maar ook de vingerafdrukken van je kindje zijn al ontwikkeld. Deze houdt hij zijn hele leven en zijn 100% uniek.

Ondanks dat de ogen van je kindje nog dicht zijn kan hij toch al licht en donker waarnemen. Dus jij als lekker een dagje aan het zonnen bent of juist een paar dagen binnen zit zal je kindje dit kunnen herkennen. Door het vruchtwater, de baarmoeder en de buikwand heen.

Je kindje oefent er nog flink op los met zijn “ademhaling” door steeds vruchtwater in- en uit te ademen. Op een dag “ademt” je kindje tot een halve liter vruchtwater in en weer uit. Hierdoor worden de borstspieren goed getraind voor het echte werk straks.

Is dit niet je eerste kindje? Dan zou je vanaf nu de bewegingen al kunnen voelen. Je weet natuurlijk waar je op moet letten. Ook is je baarmoederwand wat minder stug als bij je eerste kindje. Dus ga er eens goed voor zitten en probeer die bekende kleine “bubbeltjes” te herkennen. Is dit je eerste kindje? Dan zal je waarschijnlijk nog even moeten wachten tot week 20 / 21. Maar dit verschilt voor iedereen natuurlijk, ook jij zou het vanaf deze week kunnen voelen. Het is ook niet gek als je de eerste bewegingen pas voelt rond 23 weken. Wanneer je je kindje voor het eerst voelt bewegen hangt ook af van de plek van de placenta. Wees alert op kleine belletjes, darmgerommel of vlinders in je buik.

17 weken zwanger

Jij in de 17e week van je zwangerschap 

Tips voor de aanstaande vader

Van een vader