Skip to content
Vocht vasthouden zwanger

Vocht vasthouden tijdens de zwangerschap

Ben je zwanger en houdt je vocht vast? Je bent niet de enige! 80% Van de zwangere vrouwen houdt vocht vast, vooral in het derde trimester. Hoe komt het dat je vocht vasthoudt en kan je hier iets aan doen?
BabyBaby
Minder dan 1 minuutLeesduur minuten

Inhoud

Oorzaak vocht vasthouden tijdens de zwangerschap

Veel zwangere vrouwen zullen het herkennen; het vasthouden van vocht. De medische term hiervoor is oedeem. Een typische zwangerschapskwaal die zijn oorzaak vindt in een verstoorde vochthuishouding. Dit kan komen door een aantal dingen:

  • Het zijn de zwangerschapshormonen die hier grotendeels aan ten grondslag liggen. Deze zorgen er voor dat de vaatwanden in je lichaam dunner worden, wat ertoe leidt dat er eenvoudiger vocht naar het weefsel in je lichaam lekt.
  • Ook de vergrote bloedtoevoer waar tijdens een zwangerschap sprake van is, kan een oorzaak zijn, net als de druk die de groeiende baarmoeder geeft op het bekken en het vatenstelsel.
  • Het feit dat je tijdens (het einde van) je zwangerschap minder actief bent, kan hiernaast ook bijdragen aan het vasthouden van vocht.

Symptomen vocht vasthouden

Over het algemeen zal je het eenvoudig herkennen als je veel vocht vasthoudt. Je merkt dan dat je huid strakker staat, wat een gespannen gevoel kan geven. Ook lijkt het alsof je een soort van kussentjes hebt op de plekken waar je het vocht vasthoudt. Druk je hierop, dan zal je een kuiltje zien wat erg langzaam wegtrekt. Je kunt merken dat de klachten gedurende de dag toenemen. Een gevoel van stijfheid en rusteloze benen komen ook voor. Tevens kan de huid een beetje verkleuren.

Waar kan je vocht vasthouden?

Vocht kun je op meerdere plekken op je lichaam vasthouden. Doorgaans zijn dit je benen, voeten en rond je enkels, omdat het vocht hier moeilijker afgevoerd kan worden als je zwanger bent. Ook kun je er last van hebben rond je handen, waarbij je polsen en vingers kunnen opzwellen. Minder voorkomend, maar niet uitgesloten, is een ophoping van vocht in het gezicht of het gebied rond de hals.

Tips tegen het vasthouden van vocht

Deze typische kwaal komt vooral voor tijdens je laatste trimester. Ook als de temperatuur buiten oploopt, is het vasthouden van vocht iets waar veel zwangere vrouwen last van krijgen. Soms verdwijnen de klachten al snel weer, maar het kan goed zijn dat de vochtophopingen in je lichaam langere tijd aanhouden. Het is dan begrijpelijk dat je er graag iets aan wilt doen en dit is ook zeker mogelijk:

  • Hoewel het misschien niet helemaal logisch klinkt, is het belangrijk om voldoende vocht tot je te nemen. Drink bij voorkeur water of een kop thee. Nóg meer vocht, denk je misschien? Toch is dit belangrijk om juist het vocht dat zich ophoopt af te kunnen voeren.
  • Een massage doet het altijd goed. Niet alleen heerlijk ontspannend, maar het helpt ook om het vocht als het ware weg te drukken.
  • Leg je benen daarnaast vaak omhoog. Niet alleen tijdens het slapen is het goed om je voeteneinde hoger te hebben, maar ook overdag kan het helpen om eventjes een kussen onder je benen te leggen als je zit of ligt.
  • Je kunt de doorstroom van je bloed bevorderen door koud en warm douchen af te wisselen. Dit kan helpen om het vasthouden van vocht te verminderen.
  • Ook beweging is erg effectief. Wandel dagelijks een stukje of beweeg wat extra met je handen en je vingers.
  • Een ietwat minder charmante, maar zeker doeltreffende manier om dit vochtprobleem eveneens te verhelpen, is het dragen van elastische, ondersteunende kousen.

Snel veel vocht vasthouden

In principe is het vasthouden van vocht geen probleem en is het een kwaaltje die vanzelf weer overgaat zodra je bevallen bent. Wanneer je denkt de dans ontsprongen te zijn, maar er toch ineens vochtophopingen zichtbaar worden dan kan er meer aan de hand zijn. Dit kan gebeuren wanneer je bloeddruk toeneemt. Vaak zul je dan ook andere klachten hebben, zoals hoofdpijn, een misselijk gevoel, tintelingen of een afname van je zichtvermogen. Merk jij dus dat je ineens veel vocht vasthoudt en heb je last van een of meer van deze symptomen, dan is het belangrijk om contact op te nemen met je arts of verloskundige. Het kan namelijk zijn dat er sprake is van zwangerschapsvergiftiging. Nu hoeft dit niet direct gevaarlijk te zijn, maar het is altijd goed om het te laten onderzoeken.

Dit artikel is geschreven door: 

Renate

Ik heb een passie voor alles rondom zwangerschappen. Deze passie heb ik omgezet in het online platform, Zwangerennu.nl, waar ik mijn uitgebreide kennis en ervaringen deel met anderen. Het is mijn doel om aanstaande moeders te ondersteunen en te begeleiden tijdens deze bijzondere periode in hun leven.