2 weken zwanger

Gefeliciteerd, vanaf deze week ben je echt zwanger, de eicel is bevrucht. De celkernen van de eicel en zaadcel zijn samengesmolten en vormen de Zygote. De eerste nieuwe cel van jullie kindje. Deze bevat al het genetische materiaal van jou en je partner. In je lichaam maakt de bevruchte eicel deze week de reis vanuit de eileider naar je baarmoeder waar het zich innestelt.
Zwanger worden

Samenvatting week 2

  • Week 2 duurt van dag 14 tot dag 21
  • Het slijmvlies wordt voorbereid op de komst van de bevruchte eicel
  • De bevruchte eicel reist van de eileider naar de baarmoederwand
  • Kans op een innestelingsbloeding
2 weken zwanger

Je baby in de 2e week van je zwangerschap 

Na het samensmelten van de celkernen van de eicel en zaadcel is de zygote ontstaan. De eerste cel van jullie kindje, de eerste van ongeveer 35 biljoen cellen. De bevruchte eicel bevat zowel al het genetische materiaal van de moeder als de zogenaamde extra-embryonale structuren voor de placenta en dooierzak. De zygote zal zich binnen 24 uur na het samensmelten voor het eerst opdelen, dit gaat vervolgens continue door. Één cel wordt twee cellen, twee cellen worden er vier, vier cellen verdubbelen zich naar acht enzovoort. De cel wordt elke 12 tot 15 uur verder gedeeld. Het volume neemt in het begin niet toe, de gevormde cellen zijn daarom ook steeds kleiner. Met behulp van kleine trilhaartjes in de eileider gaat het groepje cellen al delend richting de baarmoeder. Na ongeveer vijf tot zeven dagen zal deze daar aankomen. De nieuwe cellen worden beschermd door een omhullend membraan, de zone pellucida.

2 weken zwanger

Jij in de 2e week van je zwangerschap 

Vanaf deze week ben je pas echt zwanger, de eicel is bevrucht. Toch zal je hier deze week nog weinig van merken. De bevruchte eicel legt de weg af naar je baarmoederwand om zich in te gaan nestelen. Dit proces kan 5 tot 7 dagen duren. Tot het moment van innesteling maakt je lichaam nog geen hCG aan en zal je ook nog geen last hebben van de welbekende zwangerschapskwaaltjes. Maar dat betekent niet dat er niks gebeurt, je merkt er zelf weinig van maar je lichaam is wel hard aan het werk.

Aan het einde van deze week kan het zijn dat de innesteling heeft plaatsgevonden. Je baarmoederwand is gevoelig en goed doorbloed. Het innestelen kan dan ook gepaard gaan met een lichte innestelingsbloeding. Geen zorgen als je geen bloeding hebt gehad. Een innestelingsbloeding treed vaker niet op dan wel.

Niet roken en drinken

Ondanks dat je nog niet zwanger bent is dit hét moment om te stoppen met sigaretten, drugs en alcohol. Je kindje is volledig afhankelijk van jou en wat jij binnenkrijgt. Roken, drugs of drinken kan de kans op een miskraam, vroeggeboorte of een afwijking vergroten.

Tips voor de aanstaande vader

Van een vader

Voor de man is dit eigenlijk een verloren week. Dit weet je natuurlijk niet omdat je dit pas achteraf leest. Vrouwen hebben op een of andere manier een 6e zintuig dat er iets aan de hand is, maar zullen dit normaal gesproken niet hardop uitspreken. Ook wel logisch indien het vals alarm blijkt te zijn. Achteraf wordt erop deze week teruggekeken met een ‘’ik had al zo’n vermoeden’’, maar dat blijft natuurlijk achteraf. Blijf gewoon lekker oefenen, zodat je in ieder geval tegen jezelf kunt zeggen dat je alles gegeven hebt!