Skip to content
Voortekenen bevalling

Voortekenen bevalling; hoe herken je het begin?

Ben je zwanger en ga je richting de uitgerekende datum? Dan begin je waarschijnlijk nieuwsgierig te worden naar de bevalling. Welke tekenen wijzen erop dat je bevalling eraan komt? Houd er rekening mee dat niet iedere vrouw deze symptomen heeft. Vertrouw vooral op je gevoel. Als het voelt alsof de bevalling begint, is dat waarschijnlijk ook zo!
BabyBaby
Minder dan 1 minuutLeesduur minuten

Inhoud

Begin van de bevalling herkennen

Maandenlang was het genieten van dat kleine wondertje in je buik, maar toch ook was het zo nu en dan af zien. Zeker wanneer je de 40 weken nadert, kun je het moment niet afwachten dat je jouw kindje dan eindelijk in je armen hebt. Je voelt het misschien al een beetje rommelen en bij elk krampje vraag je je mogelijk af of dit het nu is. Het begin van de bevalling is dan ook soms moeilijk te herkennen, maar je kunt er van uitgaan dat de bevalling aanstaande is als je kindje is ingedaald. Dit gebeurt doorgaans in de dagen of paar weken voor de bevalling. Het zegt dus nog niet heel veel helaas. Je lichaam maakt zich bovendien steeds meer klaar voor het leveren van de komende topprestatie en dat merk je. Maar naast het indalen zijn er nog een aantal voortekenen dat je bevalling aanstaande is.

Nesteldrang

Een bekend fenomeen is toch wel de nesteldrang van veel zwangere vrouwen. Voor je kindje wil je tenslotte alleen maar het beste en een veilige, opgeruimde en bovenal schone omgeving hoort daarbij. Tegen het einde van je zwangerschap kun je dan ook overvallen worden door een soort schoonmaak aanval. Helemaal prima natuurlijk om te zorgen dat jouw kindje terecht komt in een spik en span huis, waarin alles al klaar staat. Wees echter wel voorzichtig met bepaalde schoonmaakmiddelen en denk goed aan je rust.

Slijmprop verliezen

Tijdens de zwangerschap wordt je baarmoedermond afgesloten door een slijmprop. Een beetje vies klinkt het wel, maar niets om je voor te schamen. Veel vrouwen speuren hun wc papier na en werpen een nieuwsgierige blik in de toiletpot om te kijken of ze de slijmprop al verloren zijn. In veel gevallen verlies je deze doorzichtige, soms wat bloederige, prop dan ook vlak voor de bevalling, aangezien je baarmoedermond dan weker wordt. Pin je hier echter niet op vast. Het kan best nog een tijdje duren, voordat de bevalling echt van start gaat. Er zijn zelfs vrouwen die hun slijmprop al vroeg verliezen en soms raak je het in delen kwijt, dus merk je het misschien niet eens.

Slijmprop

Bron: mamanaturel

Toename krampen en rugpijn

Zeker in het laatste trimester van je zwangerschap kun je steeds meer last krijgen van krampen in je buik en rugpijn. Ook harde buiken spelen dan doorgaans op. Allemaal dingen die er op wijzen dat je lichaam zich klaarmaakt. Gedurende je zwangerschap, maar zeker wanneer het moment van bevallen dichterbij komt, rekken spieren en gewrichten zich op en trekt je baarmoeder steeds vaker samen. Dit gaat gepaard met het nodige ongemak en helaas neemt de pijn ook toe. Het geeft niks als dit je allemaal erg onzeker maakt. Vertrouw op je lichaam en je eigen gevoel en bel bij twijfel gerust je verloskundige, maar onthoud dat dit er allemaal bij hoort.

Melkproductie borsten

Of je nu van plan bent om borstvoeding te gaan geven of niet, je lichaam bereidt zich hier wel op voor. Je zult dus ook vanaf een week of 37 kunnen merken dat de melkproductie al op gang begint te komen. Je ziet dan wellicht wat kleine, geelachtige druppels (colostrum) uit je borsten komen.

Het zachter worden van je baarmoedermond

Om ontsluiting te krijgen is het nodig dat het weefsel van je baarmoedermond zachter, maar ook dunner wordt zodat je kindje er doorheen kan. Dit wordt ook wel het verweken en verstrijken genoemd. Als de baarmoedermond volledig verstreken is, kan er ontsluiting ontstaan. De verloskundige zal daarom tegen het eind van je zwangerschap, of wanneer je denkt dat de bevalling gaat beginnen, inwendig onderzoek doen om te kijken hoe het er voor staat.

Voorweeën

Je hoeft echt niet direct met een timer aan de gang bij de eerste de beste kramp. Je hebt namelijk ook voorweeën, ook wel harde buiken genoemd. Deze helpen je lichaam zich voor te bereiden op het echte werk. Een voorwee is te onderscheiden van een echte wee door het verschil in kracht en frequentie, die beide bij een echte wee toenemen en bij een voorwee juist gelijk blijven. Wanneer je een duidelijke toename merkt in de frequentie van de krampen en de pijn ook heftiger wordt, is het aan te raden om bij te houden hoe snel ze elkaar opvolgen. Er komt tenslotte een moment dat de voorweeën overgaan in “echte” weeën die zorgen voor ontsluiting. Bij de ene vrouw gaat dit snel, bij de ander kan het een tijd duren en spelen voorweeën soms al weken van te voren op.

Gebroken vliezen

Het begint echt serieus te worden op het moment dat je vliezen breken, al beginnen slechts 10% tot 15% van de bevallingen hier mee. Je hoeft ook niet bang te zijn dat wanneer je vliezen breken het vruchtwater met flinke hoeveelheden tegelijk naar buiten stroomt, want dat is niet zo. Als je vliezen breken, kun je een klein “plopje of knakje” voelen. Hierna stroomt het vruchtwater langzaamaan naar buiten, maar ook kan dit druppelsgewijs gaan. Als het goed is, is het vruchtwater helder van kleur. Door in een vuist op je handen te blazen, kun je nagaan of daadwerkelijk je vliezen gebroken zijn. Je zult dan meer vocht verliezen.

Voortekenen naderende bevalling

Hoewel sommige van deze tekenen subtiel kunnen zijn, zijn het allemaal goede indicatoren dat je bevalling eraan komt. Als je je zorgen maakt, overleg dan altijd met je arts of verloskundige. En onthoud: de beste manier om zeker te weten of je aan het bevallen bent, is te luisteren naar je lichaam. Maar voor nu nog even volhouden. Voor je het weet heb je je kindje in je handen.

Dit artikel is geschreven door: 

Renate

Ik heb een passie voor alles rondom zwangerschappen. Deze passie heb ik omgezet in het online platform, Zwangerennu.nl, waar ik mijn uitgebreide kennis en ervaringen deel met anderen. Het is mijn doel om aanstaande moeders te ondersteunen en te begeleiden tijdens deze bijzondere periode in hun leven.