Skip to content
Linea nigra - zwangerschapsstreep buik

Linea Nigra; de zwangerschapsstreep

De verticale lijn die tijdens de zwangerschap op je buik verschijnt, wordt de linea nigra genoemd. De lijn begint meestal als een dunne donkere lijn die breder en donkerder wordt naarmate je kindje en je buik groeit. Hoewel de meeste vrouwen dit krijgen, is dit niet bij iedereen het geval. Hoe ontstaat de zwangerschapsstreep en kun je deze ook voorkomen?
BabyBaby
Minder dan 1 minuutLeesduur minuten

Inhoud

Wat is de zwangerschapsstreep?

Tijdens je zwangerschap gebeurt er veel in je lichaam. Je kunt last krijgen van kwaaltjes, maar ook je huid verandert. Zo kun je ook een zwangerschapsstreep krijgen; de linea nigra. Dit is een bruine streep die vanaf je schaambeen tot aan je navel omhoog loopt en soms nog wel een stukje hoger. De lijn geeft de scheiding van de rechte buikspier aan. Deze schuift tijdens de zwangerschap uit elkaar om ruimte te maken voor je kindje. Mocht de zwangerschapsstreep ook bij jou verschijnen, is dat geen reden tot zorg. Het is een onschuldig, natuurlijk verschijnsel. Het komt veel voor en verdwijnt normaal gesproken vanzelf weer.

Wat is de oorzaak van de zwangerschapsstreep?

Wist je dat de streep er altijd al zit, maar dan licht van kleur is? Tijdens een zwangerschap is er sprake van een verhoogde aanmaak van pigment. Dit komt door de verandering van je hormoonhuishouding. Het hormoon MSH (melanocyt-stimulerend hormoon) is verantwoordelijk voor de grotere aanmaak van pigment tijdens je zwangerschap. Dit zorgt ervoor dat de streep op je buik donker kleurt, waardoor hij ineens opvalt. Naarmate je buik groeit, zet de zwangerschapsstreep uit. Over het algemeen wordt deze ongeveer een centimeter breed. Het hormoon MSH zorgt er ook voor dat je tepelhoven donkerder worden en je pigmentvlekjes in je gezicht kunt krijgen; het zwangerschapsmasker.

Wanneer krijg je de zwangerschapsstreep?

Niet alle vrouwen krijgen deze zogeheten zwangerschapsstreep. Behoor jij echter tot de grote groep vrouwen, waarbij hij wel verschijnt? Dan zal dit doorgaans in het tweede trimester van je zwangerschap zijn. Naarmate de zwangerschap vordert, kleurt de linea nigra donkerder. Het kan zijn dat je al eerder een verkleuring zit optreden. Dit verschilt per vrouw. Vaak is het daarnaast zo dat hoe donkerder je huid hoe donkerder de streep. Je zult hem dan ook eerder opmerken.

Gaat de zwangerschapsstreep ook weer weg?

De zwangerschapsstreep ontstaat door een verandering in je hormoonhuishouding. Na de bevalling zullen je hormonen weer langzaam tot een niveau komen van voor de bevalling en daarmee verdwijnt ook je zwangerschapsstreep langzaamaan. Bij de meeste vrouwen is de zwangerschapsstreep binnen een jaar verdwenen.

Geef je borstvoeding dan zal je de streep nog wat langer blijven zien. Dit heeft ermee te maken dat de borstvoeding een grote impact heeft op je hormonen. Maar ook wanneer je stopt met borstvoeding zal je zien dat de streep langzaam verdwijnt. Bij een klein aantal vrouwen verdwijnt de zwangerschapsstreep niet of niet volledig. Dit is afhankelijk van jouw hormoonhuishouding.

Kun je de zwangerschapsstreep voorkomen?

Veel vrouwen hopen bespaart te blijven van de vervelende kwaaltjes dat een zwangerschap met zich meebrengt en ook willen ze het liefst dat hun huid zoveel mogelijk hetzelfde blijft. Helemaal voorkomen kun je een zwangerschapsstreep helaas niet. Gezond eten en zorgen voor voldoende inname van foliumzuur kan mogelijk bijdragen aan een verminderde verkleuring, maar wil je er echt iets aan doen blijf dan zoveel mogelijk met je buik uit de zon of smeer je anders regelmatig goed in.

Zegt de zwangerschapsstreep iets over het geslacht?

Er gaan veel verhalen in de rondte over verschijnselen die het geslacht van de baby zouden verklappen. Hoe leuk het misschien ook zou zijn het blijven bakerpraatjes. Ditzelfde geldt voor de zwangerschapsstreep op je buik. Een streep van je schaambeen tot je navel zou een meisje betekenen. Een streep die vanaf het schaambeen verder dan de navel doorloopt naar boven een jongen. Klopt het bij jou wel? 

Kan je ook een zwangerschapsstreep krijgen als je niet zwanger bent?

In de meeste gevallen zie je een zwangerschapsstreep bij vrouwen die zwanger zijn. Echter aangezien hormonale veranderingen ten grondslag liggen aan het ontstaan van deze streep kan het zijn dat een vrouw hier last van krijgt, zonder dat zij daadwerkelijk zwanger is. Hyperpigmentatie of een schijnzwangerschap zijn voorbeelden van gevallen, waarbij de verkleuring optreedt.

Dit artikel is geschreven door: 

Renate

Ik heb een passie voor alles rondom zwangerschappen. Deze passie heb ik omgezet in het online platform, Zwangerennu.nl, waar ik mijn uitgebreide kennis en ervaringen deel met anderen. Het is mijn doel om aanstaande moeders te ondersteunen en te begeleiden tijdens deze bijzondere periode in hun leven.