Skip to content

Je navel tijdens de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap gebeurt er veel in je buik. Je navel zal dan ook wat veranderen, hij kan uitpuilen, groter lijken of zelf platter worden. Hoe ontstaan deze veranderingen aan je navel tijdens de zwangerschap? En kan je hier ook iets aan doen?
Zwangerschapsbuik
BabyBaby

Welke veranderingen kunnen er aan je navel ontstaan?

Tijdens de zwangerschap verandert er veel in je lichaam. Eentje die je misschien niet had verwacht maar wel opvallend is, is die van je navel. Omdat de baarmoeder groter wordt en druk uitoefent op het midden van het lichaam, kan de navel plat worden, uitpuilen of zelfs donkerder van kleur worden. Deze veranderingen zijn meestal cosmetisch en vormen geen bedreiging voor de baby. In feite zijn ze vaak een teken dat je zwangerschap normaal verloopt. Als je echter pijn of ongemak in je navelstreek voelt, moet je dit even aan je verloskundige laten weten.

Hoe ontstaat een uitpuilende navel?

Hoewel het niet bij elke vrouw voorkomt, krijgen veel vrouwen te maken met een navel die uitpuilt. Door de groei van de baarmoeder komt er namelijk een behoorlijke druk op de buikwand te staan. Door deze druk wordt de navel als het ware naar buiten geduwd.

Vanaf wanneer kan de navel uitpuilen?

In het begin van de zwangerschap heeft je huid nog voldoende ruimte om mee te rekken, is je baarmoeder nog klein en drukt deze nog niet zo hard tegen je buikwand aan. De druk die de baarmoeder uitoefent, neemt echter toe naarmate de zwangerschap vordert. Je zult dus pas later in de zwangerschap te maken krijgen met een uitpuilende navel. Doorgaans komt het voor in de tweede helft van de zwangerschap, gemiddeld vanaf een week of 25. Vaak echter ook pas tegen het einde van het laatste trimester. Ben je al eens zwanger geweest of verwacht je een meerling? Dan kan je navel sneller uitpuilen, aangezien je buik dan harder groeit.

Gaat je navel na de bevalling weer terug?

Als je eenmaal bevallen bent, zul je merken dat veel kwaaltjes als sneeuw voor de zon verdwijnen en dat je lichaam beetje bij beetje weer een heel eind de oude wordt. De baarmoeder krimpt al snel en je gewicht neemt af. Je navel zal meestal ook weer zijn oorspronkelijke vorm aannemen. Wel kan het zijn dat je huid iets slapper is dan voorheen, waardoor ook de huid rondom het navelgebied niet meer zo strak staat. Geef het even de tijd en je zult vaak echt wel verandering zien.

Tegelijkertijd is het ook een kwestie van accepteren dat niet alles meer precies is zoals voorheen. Je hebt een top prestatie geleverd en dat mag je best zien. Bovendien is ook hier het cliché waar, maar je hebt er iets moois voor terug gekregen!

Waarom worden sommige navels platter?

Net zoals met veel kwaaltjes verschilt het ook hier per vrouw hoe de navel er uit komt te zien. Een navel kan hetzelfde blijven of juist uitpuilen, maar ook een navel die platter wordt, wordt regelmatig gezien. De huid rekt een heel eind uit als je zwanger bent waardoor ook je navel mee rekt. Hierdoor lijkt het in sommige gevallen alsof je navel platter en hierdoor minder zichtbaar wordt.

Pijn rondom je navel

Heb je onverwachte heftige pijn of steken rond je navel? Dan heb je bandenpijn. De groei van je baarmoeder veroorzaakt spanning op je banden wat erg pijnlijk is. Deze pijn kan rond je navel zijn maar ook in je onderbuik of liezen. Heb je hier erg veel last van? Probeer dan een warme kruik of lekker warm bad om te pijn te verminderen.