Skip to content

Pseudo menstruatie

Bloedverlies tijdens de zwangerschap is het laatste wat je wilt zien. Toch kan het om een onschuldige pseudo menstruatie gaan. Wat is een pseudo menstruatie precies? Hoe kun je het herkennen en hoe vaak komt het voor?
toilet zwangerschap
BabyBaby

Wat is pseudo menstruatie?

Als je zwanger bent, kun je niet meer ongesteld worden. Toch ken je misschien wel de verhalen van vrouwen die beweren dat dit hij hen toch echt het geval was. Grote kans dat zij dan te maken hadden met een pseudo menstruatie. Pseudo, afgeleid van het Grieks, staat voor ‘nep of lijkend op’. Het gaat in zo’n geval dus om bloedverlies dat op een menstruatie lijkt en rond dezelfde periode als je menstruatie komt. Het is iets dat niet veel voorkomt, maar áls het gebeurt, kun je aardig in verwarring raken en mogelijk zelfs gestrest. Bloed is tenslotte het laatste dat je wilt zien als je zwanger bent. Toch is er vaak geen reden om je zorgen te maken.

Hoe ontstaat een pseudo menstruatie?

Op het moment dat er een bevruchting heeft plaatsgevonden, maakt het lichaam het zwangerschapshormoon hCG aan. Dit geeft je hersenen een seintje dat er geen eicellen meer vrij hoeven te komen waardoor je dus niet meer ongesteld wordt. In zeldzame gevallen krijgen de hersenen dit seintje niet. Dit komt dan door een tekort aan het hCG hormoon. Hoewel er dus geen eitje meer vrijkomt, kan het dan wel zijn dat er wat bloedverlies optreedt.

Hoe kan je een pseudo menstruatie herkennen?

Hoewel een pseudo menstruatie dus lijkt op een echte menstruatie kun je het verschil in eerste instantie herkennen aan het bloedverlies zelf. Dit zal minder heftig zijn, korter duren en het bloed heeft doorgaans een lichtere kleur. Ook stolsels zul je bij een pseudo menstruatie niet zien. Nadien kun je last hebben van klachten zoals misselijk– en vermoeidheid, krampen in je buik, gezwollen borsten en een afkeer van bepaalde luchtjes of voedsel. De welbekende zwangerschapssymptomen..

Hoeveel bloedverlies bij een pseudo menstruatie?

Als er sprake is van een pseudo menstruatie dan zul je het bloed in mindere mate verliezen dan dat je doet bij een echte menstruatie. Wel kan het variëren van af en toe wat druppels tot een iets grotere hoeveelheid per keer. Ook kan een pseudo menstruatie enkele dagen aanhouden waardoor het erg lijkt op je normale menstruatie.

Hoe vaak komt een pseudo menstruatie voor?

Als je puur kijkt naar bloedverlies tijdens de zwangerschap dan komt dit voor bij ongeveer twintig procent van de vrouwen. In de meeste gevallen heeft dit een andere oorzaak aangezien een pseudo menstruatie erg zeldzaam is. Vaak wordt het ook verward met bijvoorbeeld een innestelingsbloeding. Soms gebeurt het dat je wat vaker tijdens je zwangerschap bloed verliest rond de tijd dat je anders je menstruatie zou verwachten, maar doorgaans verdwijnt dit na een aantal keer vanzelf.

Wanneer bel je jouw verloskundige?

Over het algemeen is (licht) bloedverlies tijdens de zwangerschap een redelijk onschuldig fenomeen. Zo kan het een innestelingsbloeding betreffen, kan er een bloedvaatje gesprongen zijn of heb je mogelijk een blaasontsteking, waarbij je ook wat bloed kunt verliezen. Toch is het altijd goed om het in de gaten te houden en het aan je verloskundige te laten weten. Zeker wanneer je zwangerschap al iets verder gevorderd is, doe je er goed aan om bij bloedverlies je verloskundige te raadplegen. Het kán namelijk betekenen dat er meer aan de hand is. Het is goed om dan voor een extra controle te gaan. Twijfel je? Onthoud dan dat je beter een keer te veel kunt bellen, dan een keer te weinig.

Pseudo menstruatie baby

Wist je dat je pasgeboren kindje ook een pseudo menstruatie kan krijgen? Als je bevallen bent van een meisje dan kan je kindje last krijgen van vaginaal bloedverlies. Hoewel het altijd mee valt, kan dit voor veel ouders toch best even schrikken zijn. Gelukkig is dit bloedverlies onschuldig. Het komt door de hormonen van de moeder waar je kindje via de placenta ook wat van mee heeft gekregen. Na een aantal dagen gaat het vanzelf over.