Skip to content
Vrouw met zwangerschapstest-2

Zwangerschapstest

Je hebt gevoelige borsten, bent misschien zelfs wat misselijk en je hebt het idee dat alles sterk ruikt. Tijd om een zwangerschapstest te doen. Maar hoe werkt een zwangerschapstest? Welke soorten testen zijn er? Vanaf wanneer kun je testen en hoe betrouwbaar is een zwangerschapstest? Wij helpen je verder.
BabyBaby
Minder dan 1 minuutLeesduur minuten

Inhoud

Hoe testen mensen vroeger op een zwangerschap?

Maar eerst even een stukje geschiedenis. Het gebeurt bijna nooit meer dat een vrouw volledig wordt verrast door de geboorte van haar kindje. Al vroeg in de zwangerschap zijn er meerdere signalen waaruit blijkt dat je zwanger bent. Het uitblijven van je menstruatie is misschien wel de meest duidelijke. Toch werden er vroeger al testen gedaan om zeker te weten dat een vrouw zwanger was. Vroeger was er nog niet bekend dat het hormoon hCG in de urine van een zwangere vrouw zat. Toch werd er al urine gebruikt om een zwangerschap te bevestigen.

In de oudheid lieten Egyptische priesters vrouwen plassen over een hoopje van tarwe, gerst en zand en deden dit zelf ook. Als het hoopje, waar de vrouw over had geplast, eerder ontkiemde was de zwangerschap bevestigd.

In de jaren twintig is ontdekt dat een vrouw tijdens een zwangerschap het hormoon hCG in haar urine heeft. Vervolgens zijn er diverse testen bedacht om dit aan te tonen. De meeste zwangerschapstesten waren gebaseerd op proefdieren. De kikker test is hier misschien wel de bekendste van. Bij een kikker werd de hypofyse verwijderd waardoor het beestje een witte kleur kreeg. Vervolgens werd de kikker ingespoten met de urine van een vrouw. Kreeg de kikker zijn groene kleur terug dan was de zwangerschap bevestigd. Tegenwoordig gaat dit gelukkig wat makkelijker en kun je gewoon met een eenvoudige thuistest testen of je zwanger bent.

Hoe werkt een zwangerschapstest?

Een zwangerschapstest meet of je het hormoon hCG in je urine hebt. Het hormoon hCG (humaan chorion gonadotropine) is een lichaamseigen hormoon en staat bekend als hét zwangerschapshormoon. Direct na de bevruchting van een eicel gaat deze al delend, via de eileider naar de baarmoeder. Eenmaal aangekomen nestelt de eicel zich in en begint met het aanmaken van hCG.

Het staafje van een zwangerschapstest bevat antistoffen tegen hCG. Door over het staafje te plassen, als je zwanger bent, reageert de hCG met deze antistoffen. Er ontstaat een streepje.

Wanneer kun je een zwangerschapstest doen?

Een normale zwangerschapstest kan hCG vanaf 25 IU/l (international units per liter) in je urine meten. Met een gemiddelde zwangerschap zit deze hoeveelheid rond de vierde week zwangerschap in je urine. Dit is gerekend vanaf de eerste dag van de laatste menstruatie. Je kunt dus testen op de eerste dag dat je niet ongesteld bent geworden, je NOD (niet ongesteldheid dag).

Er zijn ook extra gevoelige zwangerschapstesten verkrijgbaar. Hiermee kun je al vanaf zes dagen voor je gemiste menstruatie je eerste test doen. We begrijpen heel goed dat je staat te popelen om een zwangerschapstest te doen. Maar wees voorzichtig met een vroege test. Ongeveer 60% van de zwangerschappen zijn niet sterk genoeg en worden rond je menstruatie afgebroken, hier merk je meestal niks van. Als je een vroege zwangerschapstest gebruikt krijg je een positieve uitslag. Het kan dan een extra klap zijn als je een paar dagen later toch ongesteld wordt. We adviseren daarom om pas op de eerste dag van je gemiste menstruatie je eerste zwangerschapstest te doen.

Welke soorten zwangerschapstesten zijn?

Je kunt thuis of bij de huisarts testen of je zwanger bent. De thuistest is een voordelige en betrouwbare manier om te testen of je zwanger bent. Met een thuistest kun je op de eerste dag van je gemiste menstruatie testen. Thuis heb je de keuze tussen een midstream, casette of diptick zwangerschapstest. De huisarts zal een zwangerschap vaststellen met een bloedtest.

Midstream zwangerschapstest

Een midstream zwangerschapstest is de meest gebruikte en meest bekende thuistest. Bij een midstream zwangerschapstest plas je over de stick. Het testpapier zuigt de urine op en geeft bij de aanwezigheid van hCG twee streepjes op het display. Één controlestreep en één teststreep. Ben je niet zwanger, dan zie je alleen de teststreep verschijnen. Het is niet altijd even makkelijk om over de teststrip te plassen. Het is ook mogelijk om je urine op te vangen en de teststrip er een paar seconden in de dippen. Lees voor gebruik van de zwangerschapstest altijd goed de bijsluiter zodat je precies weet hoe je het resultaat moet aflezen. Dit kan namelijk per merk verschillen.

Midstream zwangerschapstesten zijn ook verkrijgbaar als digitale versie. Deze werken hetzelfde als de originele midstream testen. Je plast over de strip heen of houd deze in een bakje waarin je jouw urine hebt opgevangen. Het verschil zit hem in het display, bij een digitale zwangerschapstest kun aflezen of je wel of niet zwanger bent en bij sommige testen ook hoe lang je al zwanger bent. Je hoeft dus niet te kijken of er streepjes ontstaan.

Casette zwangerschapstest

Een casette zwangerschapstest wordt veel minder gebruikt, waarschijnlijk omdat het wat meer gedoe is. Je vangt je urine op in een schoon bakje, legt de casette neer op een platte, droge en vlakke ondergrond, met het venster naar boven. Vervolgens neem je het pipetje, zuig he wat urine op druppel je dit op de casette. Net al bij de midstream zwangerschapstest zie je bij de aanwezigheid van hCG twee streepjes verschijnen. Éen controle streep en één teststreep. Heb je geen hCG in je urine, dan zie je alleen de teststreep verschijnen.

Dipstick zwangerschapstest

De dipstick is een eenvoudige maar effectieve manier van testen. Je vangt je urine op in een schoon bakje of schaaltje en dipt hier het stickje in. Bij de aanwezigheid van hCG in je urine ontstaat er, net al bij de casette en midstream zwangerschapstest, twee streepjes. Éen controle streep en één teststreep. Ook bij deze test ontstaat er altijd een teststreep. De dipstick is de goedkoopste zwangerschapstest. Probeer je zwanger te worden en test je uit pure nieuwsgierigheid elke maand of het al gelukt is? Dan is de dipstick een goede test om in huis te hebben.

Bloedtest

Je kunt ook via je huisarts laten testen of je zwanger bent. Dit zal dan gebeuren via een bloedtest. Ook met een bloedtest wordt er gekeken naar de aan of afwezigheid van hCG. Je kunt dan al 6 tot 8 dagen na de ovulatie testen of je zwanger bent. Wel moet het bloed eerst nog via het laboratorium om te testen voordat je de uitslag krijgt.

Online zwangerschapstest

De laatste optie is een online zwangerschapstest. Je zult dan enkele vragen moeten beantwoorden over je zwangerschapssymptomen. Op basis van het soort en hoeveelheid symptomen ontvang je een positieve of negatieve uitslag. De online zwangerschapstest is natuurlijk vooral leuk om te doen en geeft je een eerste indicatie. Je zult altijd een urine of bloedtest moeten doen om je zwangerschap definitief te bevestigen.

Hoe gebruik je een midstream zwangerschapstest?

  • Lees altijd eerst goed de bijsluiter.
  • Haal pas direct voor het testen de zwangerschapstest uit de verpakking.
  • Haal het beschermkapje eraf.
  • Plas enkele seconden over de teststrip, let er hierbij op dat je urine niet over het display komt. Je kunt je urine ook opvangen in een schoon potje, doop de test dan ongeveer 5 seconden in je urine.
  • Doe het kapje weer over de teststrip en leg de test neer op een vlak oppervlak. Je ziet de teststrip je urine opzuigen.
  • Wacht het aangegeven aantal minuten.
  • Er ontstaat eerst een streepje onder de C, dit is de controlestreep. Is er daarnaast nog een streep zichtbaar? Dan ben je zwanger!

Moet een zwangerschapstest met ochtendurine?

Je ochtendurine is het meest geconcentreerd en bevat, in het geval van een zwangerschap, ook het meeste hCG. Vroeger waren zwangerschapstesten minder gevoelig en moest er altijd getest worden met ochtendurine. De zwangerschapstesten van tegenwoordig zijn gevoeliger en kunnen hCG al vanaf een lagere hoeveelheid detecteren. Je hoeft dus niet meer te testen met ochtendurine. Wil je vroeg in de zwangerschap al een test doen? Test dan wel met ochtendurine.

Betrouwbaarheid zwangerschapstest

Een zwangerschapstest is voor 99% betrouwbaar. Toch is het altijd verstandig een tweede test te doen als controle. Lees voor gebruik goed de handleiding zodat je weet hoe je de uitslag moet lezen. Wacht ook niet te lang met het aflezen van het resultaat. Zodra de urine droog is zie je een indroogstreepje. Deze kan aangezien worden voor een positief testresultaat.

Zwangerschapstest Positief

Een zwangerschapstest meet de aan- of afwezigheid van hCG en niet de precieze hoeveelheid. Toch kun je een indicatie krijgen door de kleur van het streepje op je zwangerschapstest. Een licht streepje betekent nog weinig hCG en donker streepje betekent veel hCG. Hoe vroeger je de test doet hoe lichter het streepje zal zijn. Maar hoe licht het streepje ook is, als deze aanwezig is ben je zwanger.

Heb je een miskraam gehad? Dan kan er tot ongeveer vijf á zes weken later nog hCG in je urine zitten. Je kunt je dus ook nog zwanger voelen. Probeer je opnieuw zwanger te worden en doe je in deze weken een zwangerschapstest? Dan kun je een valse positief krijgen.

Zwangerschapstest negatief

Was je zwangerschapstest negatief maar heb je wel symptomen? Tijdens de test is er geen hCG in je urine gevonden. Dit hoeft niet te betekenen dat je ook niet zwanger bent. Een test kan hCG vanaf ongeveer 25 IU/l in je urine detecteren. Misschien heb je iets te vroeg getest, of veel water gedronken waardoor je urine minder geconcentreerd is. HCG neemt de eerste weken exponentieel toe, dus probeer het een paar dagen later nog een keer en gebruik voor de zekerheid ochtendurine. Is deze weer negatief dan ben je niet zwanger. Over twee weken heb je ongeveer je eisprong en kan je het week proberen. En onthoud, slechts 30% van de vrouwen is zwanger binnen drie maanden. 80% van de vrouwen is binnen één jaar zwanger.

Wat is de beste zwangerschapstest?

De betrouwbaarheid van zwangerschapstesten zijn ongeveer gelijk, rond de 99%. Dure testen zijn dus niet automatisch beter. Welke zwangerschapstest het beste is hangt voornamelijk af van je eigen voorkeuren. De midstream zwangerschapstest is de meest gebruikte in Nederland. De digitale midstream zwangerschapstest is gemakkelijk in gebruik en eenvoudig af te lezen. Er wordt met tekst aangegeven of je zwanger bent of niet. Er bestaat dus geen twijfel of er wel of geen streepje zichtbaar is. Een nadeel, deze testen zijn prijzig. De dipstick is de goedkoopste zwangerschapstest.

Vroege zwangerschapssymptomen 

Naast een test zijn er ook meerdere symptomen die kunnen wijzen op een zwangerschap. Maar onthoud iedere vrouw en iedere zwangerschap is anders, de zwangerschapssymptomen verschillen daarom ook van vrouw tot vrouw. De ene vrouw is met vijf weken al erg misselijk en de andere vrouw heeft de hele zwangerschap geen last van misselijkheid. Dit zegt niks over je zwangerschap. Maak je dan ook geen zorgen als je geen van onderstaande symptomen hebt.

Symptomen zwangerschap

Zwanger en nu?

Ben je zwanger? Gefeliciteerd! Vanaf nu heb je een nieuwe grote verantwoordelijkheid. Het is daarom belangrijk om direct te stoppen met roken, alcohol en drugs. Let ook alvast op je voeding. Begin, als je dit niet al deed, ook met foliumzuur. En vergeet er vooral niet van te genieten. Je gaat een hele speciale en mooie tijd tegemoet.

Begin je vanaf nu te oriënteren naar verloskundigenpraktijken bij jou in de omgeving en maak een afspraak. De verloskundige zal een afspraak met je maken tussen je achtste en tiende zwangerschapsweek voor een eerste controle. Tijdens deze afspraak zal de verloskundige uitleggen wat je allemaal kunt verwachten de komende maanden.

Dit artikel is geschreven door: 

Renate

Ik heb een passie voor alles rondom zwangerschappen. Deze passie heb ik omgezet in het online platform, Zwangerennu.nl, waar ik mijn uitgebreide kennis en ervaringen deel met anderen. Het is mijn doel om aanstaande moeders te ondersteunen en te begeleiden tijdens deze bijzondere periode in hun leven.