8 weken zwanger

Afgelopen week is de basis gelegd voor de maag, darmen, nieren en longen en waren er kleine knobbeltjes te zien waar armpjes en beentjes komen. Deze week groeien de armpjes en beentjes verder en zijn er handjes en vingertjes zichtbaar. Jij begint deze week steeds meer te merken van je zwangerschap.
8 weken zwanger

Samenvatting week 8

  • Week 8 loopt van dag 56 tot dag 63
  • Het volledige skelet is na deze week aanwezig
  • Je kindje zal voor het eerst bewegen
  • Organen zijn volledig ontwikkeld
  • Je hebt de eerste afspraak met je verloskundige
8 weken zwanger

Je baby in de 8e week van je zwangerschap 

Ook deze week gaat de ontwikkeling van je kindje weer supersnel. Zowel van binnen en van buiten zijn er weer enkele mijlpalen. Waar je kindje eerst nog week en buigzaam was is deze week het begin van het volledige skelet aanwezig. Voor nu bestaat het nog enkel uit kraakbeen maar het geeft je kindje al wat stevigheid. Deze week zal je kindje ook voor het eerst voorzichtig bewegen. Het zijn dan alleen nog wat kleine beweginkjes van de armpjes en beentje, maar het begin is er. Deze kleine bewegingen zal je zelf nog niet kunnen voelen. De eerste bewegingen zal je tussen de 18e en 20e zwangerschapsweek voelen. Een speciaal moment.

Je 8e week zwangerschap is ook de week dat de hersenen van je kindje voor het eerst signalen gaan uitzenden. Hierdoor zal de lever bloedcellen gaan produceren en het hartje blijven kloppen waardoor de bloedsomloop op gang blijft. Ook gaat het maagje verteringssappen aanmaken. Maar de hersenen zijn nog lang niet klaar met groeien. Er worden op dit moment 100 hersencellen per minuut geproduceerd.

De organen van je kindje zijn ondertussen ook allemaal ontwikkeld, ze moeten natuurlijk nog wel groeien en hun uiteindelijke vorm krijgen. En ook niet onbelangrijk op hun definitieve plaats komen. De lever en de oernieren zijn op dit moment zo groot dat er geen ruimte meer is voor de middendarm, de latere dikke darm. Om dit op te lossen vormt de middendarm een lus, en verplaatst zich naar het begin van de navelstreng. Wanneer er weer ruimte is gaat de darm terug het lichaam in.

Om er zeker van te zijn dat elk orgaan en elk onderdeel van het lichaam 100 procent werkt, wordt elke dag het hele systeem “gecontroleerd”. Is het lichaam niet in staat één van zijn belangrijke functies te vormen, dan eindigt de zwangerschap helaas in een miskraam.

8 weken zwanger

Jij in de 8e week van je zwangerschap 

Dit is een spannende week je voor je. Deze week heb je de eerste afspraak met je verloskundige, het intakegesprek. Tijdens je zwangerschap wordt je van begin tot eind begeleid door een verloskundige. Ze houdt jouw gezondheid en die van je kindje goed in de gaten, geeft voorlichting en advies en staat je bij tijdens je bevalling. Het intakegesprek duurt ongeveer 45 minuten en bestaat uit een gesprek (anamnese) en lichamelijk onderzoek. Beschikt de verloskundigenpraktijk over een echoapparaat dan zul je ook je eerste echo krijgen! Daarnaast zal je informatie krijgen over prenatale onderzoeken en het verloop van je zwangerschap.

Een mooi rond zwangerschapsbuikje heb je nog niet maar je deze kan je al wel merken dat je broeken wat strakker beginnen te zitten. Niet zo gek, je lichaam is ruimte aan het creëren voor je groeiende kindje. Je baarmoeder heeft dan ook al het formaat van een softbal. Zwangerschapskleding zal voor nu nog niet nodig zijn maar het is natuurlijk altijd leuk om alvast even rond te kijken. Begint je broek echt krap te zitten? Probeer dan de knoop met een elastiekje vast te maken, dit geeft je wat extra ruimte.

Het kan gebeuren dat je wat bloed verliest tijdens je zwangerschap. Dit is natuurlijk schikken, maar het hoeft niet meteen te betekenen dat je een miskraam krijgt. Bloedverlies kan meerdere oorzaken hebben. Je baarmoedermond is sterk doorbloed, hierdoor kan er een klein bloedvaatje knappen met wat helderrode druppeltjes bloed als gevolg. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren na het vrijen.

Helaas kan het bloedverlies ook een teken zijn van een aankomende miskraam. Een miskraam is meestal het gevolg van een aanlegfout en komt bij ongeveer 10% van de zwangerschappen voor. Verlies je bloed en heb je buikkrampen? Dan kan dit erop wijzen dat je lichaam het vruchtje en het baarmoederslijmvlies aan het afstoten is. Je kunt er helaas niks doen, het vruchtje is meestal al overleden voor het bloeden begint. Neem in het geval van bloedverlies altijd contact op met je verloskundige.

Tips voor de aanstaande vader

Van een vader