Je baby in de 9e week van je zwangerschap
Je kindje begint al steeds meer op een kindje te lijken en is constant in beweging. Ondanks dat je er zelf nog weinig van merkt maakt hij voorwaartse en achterwaartse bewegingen en strekt zich regelmatig. Hiermee blijft de ruggengraat soepel en worden bijbehorende spieren sterk. Ook het zenuwstelsel ontwikkeld hier goed door. Vermoedelijk zijn deze bewegingen nu voornamelijk nog reflexen.
Het gezichtje van je kindje krijgt steeds meer menselijke trekjes. Het neusje, de kaak en het mondje is af. Je kindje heeft zelfs al lippen en een tong en de oorschelp is te zien. Deze missen nu nog wel hun karakteristieke details. Wist je dat de oorschelpen van een mens, net zo uniek zijn als zijn vingerafdrukken? En kijk je naar de vorm, lange of korte oorlel, groot of klein, dan zal je zien dat er binnen families veel overeenkomsten zijn. De vorm van een oor is namelijk net zo erfelijk als de kleur van je ogen.
De armen en benen groeien deze week ook weer verder. De vingertjes zijn bijna compleet en je kunt al enkels en tenen onderscheiden. Daarnaast heeft je kindje schouders, ellebogen en heupen. Het staartje begint deze week te verschrompelen
Vanaf de 42e dag na bevruchting zijn het begin van de ribben ontstaan. Omdat je kindje nog erg klein was begonnen de ribben haarfijn. Aan de voorkant zit eerst nog een open ruimte. Deze zal sluiten wanneer de voorlopers van het borstbeen, de botspangetjes, naar elkaar groeien en versmelten. Dit proces begint bij het sleutelbeen en gaat omlaag. Deze week is het borstbeen gesloten en beschermt het het hartje en de longen.
Jij in de 9e week van je zwangerschap
Wordt je partner af en toe al gek van je? Het ene moment lach je het volgende moment huil je en even later ben je weer boos. Herkenbaar? Niet heel gek. Je hormonen gaan alle kanten op tijdens je zwangerschap. Daarnaast wordt je deze weken overladen met informatie en zijn de twijfels misschien wel toegeslagen. Zal ik een goede moeder worden? Stemmingswisselingen komen gedurende je zwangerschap voor maar zijn het heftigst in het eerste trimester. Probeer af en toe even lekker tijd voor jezelf te nemen of laat je verwennen door je partner. Neem ook genoeg rust. Ga ‘s avonds wat eerder naar bed of neem ‘s middags een powernap. En erg belangrijk, praat erover met je partner, verloskundige of vriendinnen. Dit kan een goede uitlaatklep zijn en begrip opleveren.
Zwangerschapscontroles
Afgelopen week heb je de eerste afspraak gehad bij je verloskundige en misschien al wel de eerste echo. Gedurende je zwangerschap ga je in totaal tien tot veertien keer langs de verloskundige voor een controle. De eerste 24 weken ga je elke vier weken langs, rond de twaalfde zwangerschapsweek zal dus je tweede afspraak zijn. Vanaf de 24e zwangerschapsweek ga je elke drie weken op controle. Vanaf 30 weken elke twee weken en vanaf week 36 elke week.
Zwangerschapsdagboek
Heb je er al over nagedacht om je zwangerschap bij te houden in een zwangerschapsdagboek? Dit is hét moment om te beginnen. In een dagboek houdt je per week allerlei mooie momenten bij. Wanneer begon je een buikje te krijgen? Wanneer en hoe heb je jouw zwangerschap aangekondigd? Wanneer voelde je je kindje voor het eerst bewegen. De meeste zwangerschapsdagboeken hebben ook ruimte voor echofoto’s en overige foto’s. Het bijhouden van een zwangerschapsdagboek is leuk om te doen en erg leuk om later terug te lezen.