Skip to content
9 weken zwanger

9 weken zwanger

Afgelopen week is je kindje voor het eerst begonnen met bewegen en waren er al handjes en vingertjes zichtbaar. Deze week begint je kindje steeds meer op een mensje te lijken en is continu in beweging. Heb je al veel last gehad van stemmingswisselingen?

Je kindje is zo groot als een :

Framboos
Framboos
ruler
3 cm
weighing-machine
2 gram
BabyBaby
Minder dan 1 minuutLeesduur minuten

Inhoud

Je baby in de 9e week van je zwangerschap

Je kindje begint al steeds meer op een kindje te lijken en is constant in beweging. Ondanks dat je er zelf nog weinig van merkt maakt hij voorwaartse en achterwaartse bewegingen en strekt zich regelmatig. Hiermee blijft de ruggengraat soepel en worden bijbehorende spieren sterk. Ook het zenuwstelsel ontwikkeld hier goed door. Vermoedelijk zijn deze bewegingen nu voornamelijk nog reflexen.

Het gezichtje van je kindje krijgt steeds meer menselijke trekjes. Het neusje, de kaak en het mondje is af. Je kindje heeft zelfs al lippen en een tong en de oorschelp is te zien. Deze missen nu nog wel hun karakteristieke details. Wist je dat de oorschelpen van een mens, net zo uniek zijn als zijn vingerafdrukken? En kijk je naar de vorm, lange of korte oorlel, groot of klein, dan zal je zien dat er binnen families veel overeenkomsten zijn. De vorm van een oor is namelijk net zo erfelijk als de kleur van je ogen.

De armen en benen groeien deze week ook weer verder. De vingertjes zijn bijna compleet en je kunt al enkels en tenen onderscheiden. Daarnaast heeft je kindje schouders, ellebogen en heupen. Het staartje begint deze week te verschrompelen

Vanaf de 42e dag na bevruchting zijn het begin van de ribben ontstaan. Omdat je kindje nog erg klein was begonnen de ribben haarfijn. Aan de voorkant zit eerst nog een open ruimte. Deze zal sluiten wanneer de voorlopers van het borstbeen, de botspangetjes, naar elkaar groeien en versmelten. Dit proces begint bij het sleutelbeen en gaat omlaag. Deze week is het borstbeen gesloten en beschermt het het hartje en de longen.

Jij in de 9e week van je zwangerschap

StemmingswisselingenWordt je partner af en toe al gek van je? Het ene moment lach je het volgende moment huil je en even later ben je weer boos. Herkenbaar? Niet heel gek. Je hormonen gaan alle kanten op tijdens je zwangerschap. Daarnaast wordt je deze weken overladen met informatie en zijn de twijfels misschien wel toegeslagen. Zal ik een goede moeder worden? Stemmingswisselingen komen gedurende je zwangerschap voor maar zijn het heftigst in het eerste trimester. Probeer af en toe even lekker tijd voor jezelf te nemen of laat je verwennen door je partner. Neem ook genoeg rust. Ga ‘s avonds wat eerder naar bed of neem ‘s middags een powernap. En erg belangrijk, praat erover met je partner, verloskundige of vriendinnen. Dit kan een goede uitlaatklep zijn en begrip opleveren.

Zwangerschapscontroles

Afgelopen week heb je de eerste afspraak gehad bij je verloskundige en misschien al wel de eerste echo. Gedurende je zwangerschap ga je in totaal tien tot veertien keer langs de verloskundige voor een controle. De eerste 24 weken ga je elke vier weken langs, rond de twaalfde zwangerschapsweek zal dus je tweede afspraak zijn. Vanaf de 24e zwangerschapsweek ga je elke drie weken op controle. Vanaf 30 weken elke twee weken en vanaf week 36 elke week.

Zwangerschapsdagboek

Heb je er al over nagedacht om je zwangerschap bij te houden in een zwangerschapsdagboek? Dit is hét moment om te beginnen. In een dagboek houdt je per week allerlei mooie momenten bij. Wanneer begon je een buikje te krijgen? Wanneer en hoe heb je jouw zwangerschap aangekondigd? Wanneer voelde je je kindje voor het eerst bewegen. De meeste zwangerschapsdagboeken hebben ook ruimte voor echofoto’s en overige foto’s. Het bijhouden van een zwangerschapsdagboek is leuk om te doen en erg leuk om later terug te lezen.

Dit artikel is geschreven door: 

Renate

Ik heb een passie voor alles rondom zwangerschappen. Deze passie heb ik omgezet in het online platform, Zwangerennu.nl, waar ik mijn uitgebreide kennis en ervaringen deel met anderen. Het is mijn doel om aanstaande moeders te ondersteunen en te begeleiden tijdens deze bijzondere periode in hun leven.
BabyBaby

Tips voor de aanstaande vader

Van een vader

Bloedverlies hoeft niet meteen te betekenen dat er een miskraam aankomt, maar dit kan wel. Heeft je vriendin een miskraam gehad? Dit is echt klote, maar voor je vriendin nog 100x erger… Zorg ervoor dat er voor haar bent. Dat is het enige wat je kan doen. Ze heeft je echt nodig!