Skip to content
22 weken zwanger

22 weken zwanger

Jij hebt vast al nagedacht over je verlof en bent misschien al aan het aftellen, maar op hoeveel uur verlof heeft je partner eigenlijk recht? Hoe kunnen deze uren ingedeeld worden? En wat is ook al weer het verschil tussen geboorteverlof, partnerverlof en aanvullend verlof?

Je kindje is zo groot als een :

Papaya
Papaya
ruler
28,5 cm
weighing-machine
440 gram
BabyBaby
Minder dan 1 minuutLeesduur minuten

Inhoud

Je baby in de 22e week van je zwangerschap

Je kindje oefent dagelijks zijn bewegingen en deze gaan dan ook steeds beter. Vooral het grijpen gaat een stuk beter en gecoördineerder. Hij zal regelmatig zijn andere handje, voeten of navelstreng grijpen. Dit klinkt misschien eng, aangezien dit zijn voedsel en zuurstof toe- en afvoer is, maar het kan geen kwaad. De navelstreng is beschermd door een stevige, geleiachtige laag. Je kindje kan deze dus niet dichtknijpen. Ook hoef je je geen zorgen te maken dat hij door de vele bewegingen verstrikt raakt. De navelstreng is lang genoeg. Hij heeft alle ruimte om te bewegen zonder verstrikt te raken.

Een paar weken geleden kon je kindje al wat horen maar dit wordt met de week beter. Hij zal natuurlijk je hart, het gerommel van je buik en stem duidelijk horen. Maar ook geluiden van buitenaf worden steeds duidelijker. De stem van je partner of een broertje of zusje worden nu al vertrouwde geluiden. Dit geldt ook voor muziek. Muziek of liedjes die jij vaak luistert kunnen vertrouwd worden, dit kun je in je voordeel gebruiken. Is je kindje na de geboorte onrustig? Zet muziek op die je tijdens je zwangerschap veel hebt geluisterd, dit kan rustgevend werken.

Je kindje beschikt al een tijdje over een klein donsvachtje en een wit, vettig laagje om zijn huid te beschermen tegen vruchtwater. Maar geen zorgen, rond de geboorte zijn deze lagunohaartjes en het witte laagje verdwenen. Wordt je kindje te vroeg geboren dan kan je nog wel wat haartjes en vettig laagje op zijn huidje zien. Vanaf deze week krijgt hij ook haartjes op zijn hoofdje. Het verschilt per kindje of hij wordt geboren met een paar blonde haartjes of een volle bos donkere haren. De kleur van zijn haartjes is nog niet definitief, deze kan na de geboorte nog veranderen. Dit geldt ook voor de kleur van zijn ogen. Wordt hij geboren met een volle bos donkere haren en blauwe ogen? Dan kun je na een jaar zomaar een kindje hebben met bruine ogen en een blond koppie.

Jij in de 22e week van je zwangerschap

Gezond eten zwangerschapTijdens je zwangerschap zijn er vele kwaaltjes waar je mee te maken kunt krijgen. Sommige vrouwen hebben bijna nergens last van en andere hebben bijna alle kwaaltjes die bekend zijn en zijn blij als hun kindje geboren is. Of je veel last hebt van kwaaltjes kan te maken hebben met erfelijkheid maar ook je gezondheid voor en tijdens de zwangerschap. Probeer daarom gezond en gevarieerd te eten en genoeg te blijven bewegen.

Striae

Één van deze zwangerschapskwaaltjes zijn zwangerschapsstriemen of striae. Striae zijn kleine scheurtjes in je onderhuids bindweefsel die je op je huid ziet als rode lijnen. Deze scheurtjes zijn littekens en kun je helaas weinig meer aan doen. De scheurtjes worden gelukkig minder zichtbaar wanneer je zwangerschapsgewicht weer is afgenomen. Ook de rode kleur verandert in de loop van de tijd in een lichtere parelmoederachtige kleur.

Helaas is de ene vrouw gevoeliger voor striae als de andere. Hier speelt onder andere erfelijkheid een rol. Wanneer je onderhuidse bindweefsel van nature wat minder soepel is zal deze eerder scheuren bij het toenemen van je gewicht. Dus heeft je moeder of zus veel striae gekregen tijdens de zwangerschap? Dan is de kans groot dat jij dit ook zult krijgen. In dit geval is de kans groot dat je misschien ook tijdens de pubertijd of het schommelen van je gewicht al wat striae hebt gekregen.

Voorkomen kun je striae dus niet. Maar door het soepel houden van je huid kun je het wel proberen te beperken. Probeer hiervoor de onderstaande tips:

  • Smeer je huid na elke douche in met een crème met minimaal 15% glycolzuur. Ook zijn er vrouwen die zweren bij BioOil
  • Wissel tijdens het douchen de temperatuur tussen warm en koud. Dit stimuleert je bloedcirculatie wat weer goed is voor de rekbaarheid van je bindweefsel.
  • Drink veel vocht en probeer niet teveel extra aan te komen door veel en/of ongezond te eten.
  • Een buikband kan de kans op striae beperken. Door het gewicht van je buik op te vangen hangt het minder in je banden. Hierdoor scheurt het bindweefsel minder

Maar onthoud vooral, striae is niets om je voor te schamen. Je hebt het als herinnering aan je zwangerschap en het feit dat je een prachtig kindje op de wereld hebt gezet.

Eetbuien en rare voedselcombinaties

Voeding zwangerschapHeb je je partner al op pad gestuurd voor de meest vreemde combinaties? Kaas met pindakaas? Augurken met slagroom? Of frietjes met ijs? Tijdens je zwangerschap kun je ineens trek krijgen in de meest bijzondere combinaties. Combinaties die voor, en waarschijnlijk na, je zwangerschap niet eens in je opkomen.

Niet alleen gekke combinaties maar ook ware eetbuien komen vaak voor tijdens de zwangerschap. Maar waar komen deze vandaan? Hier bestaan meerdere theorieën over. De eerste theorie is dat eetbuien voortkomen uit je hormoonhuishouding en daarmee je emoties die van slag zijn. Dit kan verklaren waarom eetbuien ook veel voorkomen tijdens je menstruatie.

Een andere theorie is dat je lichaam bepaalde mineralen en vitamine tekort komt en deze probeert binnen te krijgen. Dit kan verklaren waarom je ineens veel trek hebt in bepaalde voedingsmiddelen terwijl je deze normaal misschien niet eens lust. Heb je ineens veel trek in chocola dan kan het zijn dat je magnesiumtekort hebt. Trek in appels of aardbeien? Dan heb je waarschijnlijk een tekort aan vitamine C. Veel trek in zuivel? Dan heeft je lichaam extra behoefte aan calcium. Kan je alleen maar denken aan frituur? Dan heeft je lichaam waarschijnlijk extra gezonde(!) vetten nodig.

Wist je dat er ook vrouwen zijn die ineens een behoefte hebben aan niet-eetbare dingen? Hierbij kun je denken aan krijt, aarde, zand of zelfs wasmiddel. Je hebt dan Pica. Het is nog niet helemaal duidelijk waardoor Pica ontstaat. Ijzer- of calciumtekort is een veelvoorkomende oorzaak maar er kan ook psychische reden achter zitten. Pica kan erg gevaarlijk zijn, niet-eetbare dingen kunnen veel schade aanrichten in je lichaam. Denk je dat je Pica hebt? Overleg het dan met je verloskundige. Je zal even moeten bloedprikken om te kijken of je ijzer of calcium tekort hebt. Gelukkig komt Pica niet veel voor.

22 weken prik

Wist je dat je jouw kindje al in de baarmoeder kunt beschermen tegen kinkhoest? Kinkhoest wordt veroorzaakt door een bacterie. Het zorgt voor heftige hoestbuien waardoor je kindje het erg benauwd kan krijgen en in ademnood kan komen. Je kindje kan een longontsteking of hersenschade krijgen en zelfs aan kinkhoest overlijden.

Een paar maanden na de geboorte krijgt je kindje een vaccinatie tegen kinkhoest. Dit betekent dat hij de eerste maanden, de meest kwetsbare maanden, niet beschermd is. Door jezelf tijdens de zwangerschap te vaccineren bescherm je je kindje vanaf dag één tegen kinkhoest. Je lichaam maakt antistoffen aan en geeft deze via de placenta door aan je kindje. Hierdoor heeft hij genoeg antistoffen tot hij de prik zelf krijgt. Je kunt de vaccinatie halen vanaf de 22e zwangerschapsweek, vandaar de naam 22 weken prik. De vaccinatie is onderdeel van het rijksvaccinatieprogramma en daardoor gratis. Je kunt een afspraak maken voor de vaccinatie bij het consultatiebureau.

Ouderschapsverlof

OuderschapsverlofAls moeder of vader kun je na de geboorte van je kindje ouderschapsverlof opnemen. Ouderschapsverlof geeft je de mogelijkheid om tijdelijk minder uur te werken zonder dat je contract wordt aangepast. Je hebt recht op 26 keer je wekelijkse arbeidsduur. Werk je dus normaal gesproken 32 uur per week, dan heb je recht op 26 × 32 = 832 uur ouderschapsverlof. Voor de standaardregeling mag je wekelijks maximaal 50% van je arbeidsduur opnemen. Bij een 32 urige werkweek mag je dus maximaal 16 uur per week opnemen. Heb je een 0-urencontract? Dan wordt er gekeken naar het gemiddeld aantal gewerkte uren per week in de afgelopen drie maanden.

Sinds 2022 krijg je negen van de 26 weken ouderschapsverlof deels doorbetaald. Je krijgt tijdens deze negen weken van het UWV een uitkering ter hoogte van 70% van je dagloon, tot 70% van het maximum dagloon. Deze negen weken moeten wel worden opgenomen in het eerste jaar van je kindje. De overige zeventien weken blijven onbetaald en kun je opnemen tot je kindje acht is.

Je werkgever mag ouderschapsverlof niet weigeren. Wel kan er bij zwaarwegend bedrijfs- of dienstbelang gevraagd worden om het verlof anders in te delen. Je kunt ouderschapsverlof opnemen tot je kindje 8 jaar is.

Op hoeveel uur ouderschapsverlof je recht hebt, over welke periode je dit kunt opnemen en of het wel of niet doorbetaald wordt kan een flink uitzoekwerk zijn. Kom je er niet uit? Ga dan even langs personeelszaken op je werk.

Partnerverlof

Ouderschapsverlof is wat anders als partnerverlof of geboorteverlof. Je partner heeft naast ouderschapsverlof recht op één werkweek partnerverlof. Werkt je partner bijvoorbeeld 32 uur per week verdeeld over vier dagen, dan heeft hij of zij ook recht op 32 uur partnerverlof. Deze uren worden 100% doorbetaald door je werkgever. Moet je partner vrij nemen omdat je bevalt, dan kan hier calamiteitenverlof of kortverzuimverlof voor opgenomen worden. Ook deze uren worden 100% doorbetaald. Partnerverlof moet binnen vier weken nadat jullie kindje geboren is opgenomen worden.

Sinds 1 juli 2020 heeft je partner recht op aanvullend geboorteverlof. Naast het standaard geboorteverlof van één werkweek heeft je partner recht op maximaal vijf keer het aantal werkuren per week. Werkt je partner 32 uur per week, dan heeft hij of zij recht op 32 x 5 = 160 uur aanvullend geboorteverlof. Tijdens het aanvullende geboorteverlof heeft je partner recht op een uitkering van 70% van het dagloon. Je mag het geboorteverlof in één keer opnemen of verdelen over de eerste zes maanden na de geboorte van jullie kindje. Het moet wel binnen zes maanden na de geboorte worden opgenomen. Ook voor het aanvullende geboorteverlof geldt dat de werkgever het niet mag weigeren maar bij zwaarwegend bedrijfs- of dienstbelang wel mag veranderen. Dit kan uiteraard alleen in overleg. Minimaal vier weken voor je partner het aanvullende geboorteverlof wilt laten ingaan, moet het aangegeven worden bij de werkgever.

Dit artikel is geschreven door: 

Renate

Ik heb een passie voor alles rondom zwangerschappen. Deze passie heb ik omgezet in het online platform, Zwangerennu.nl, waar ik mijn uitgebreide kennis en ervaringen deel met anderen. Het is mijn doel om aanstaande moeders te ondersteunen en te begeleiden tijdens deze bijzondere periode in hun leven.
BabyBaby

Tips voor de aanstaande vader

Van een vader

De tijd dat je auto altijd afgetankt voor je huis moet staan is begonnen. Spontane eetaanvallen zorgen ervoor dat je vriendelijk wordt verzocht om langs de snackbar te gaan of als je pech hebt McDonalds (die van mij is 20km verderop…) Zorg ervoor dat je voorraadkast vol ligt met snoep, chocola etc. Er is alleen een kans dat ze geen trek heeft in haar favoriete vreterijen. Kan je ondanks je goede gedrag toch nog langs de avondwinkel.