22 weken zwanger

Zwangerschapskalender 42 weken zwanger Zwangerschapskalender 42 weken zwanger Zwangerschapskalender 42 weken zwanger Intro «41 weken zwanger Zwangerschapskalender Samenvatting week ()  – – – – – – Je baby in de ()e week van je zwangerschap  Content Jij in de ()e week van je zwangerschap  Ook interessant voor jou Zwangerschapstest Ovulatietest Ovulatie; Wat zijn je vruchtbare […]
22 weken zwanger

Samenvatting week 22 

22 weken zwanger

Je baby in de 22e week van je zwangerschap 

Je kindje oefent dagelijks zijn bewegingen en deze gaan dan ook steeds beter. Vooral het grijpen gaat als een stuk beter en gecoördineerder. Hij zal regelmatig zijn andere handje, voeten of navelstreng grijpen. Dit klinkt misschien eng, aangezien dit zijn voedsel en zuurstof toe- en afvoer is, maar het kan geen kwaad. De navelstreng is beschermd door een stevige, geleiachtige laag. Je kindje kan deze dus niet dichtknijpen. Ook hoef je je geen zorgen te maken dat hij door de vele bewegingen verstrikt raakt. De navelstreng is lang genoeg. Hij heeft alle ruimte om bewegingen te maken zonder verstrikt te raken.

Een paar weken geleden kon je kindje al wat horen maar dit wordt met de week beter. Hij zal natuurlijk je hart, het gerommel van je buik en stem duidelijk horen. Maar ook geluiden van buitenaf worden steeds duidelijker. De stem van je partner of een broertje of zusje worden nu al vertrouwde geluiden. Dit geldt ook voor muziek. Muziek of liedjes die jij vaak luistert kunnen vertrouwd worden, dit kun in je voordeel gebruiken. Is je kindje na de geboorte onrustig? Zet muziek op die je tijdens je zwangerschap veel hebt geluisterd, dit kan rustgevend werken.

Je kindje beschikt al een tijdje over een klein donsvachtje en een wit, vettig laagje om zijn huid te beschermen tegen vruchtwater. Maar geen zorgen, rond de geboorte zijn de lagunohaartjes en het witte laagje verdwenen. Wordt je kindje te vroeg geboren dan kan je nog wel wat haartjes en vettig laagje op zijn huidje zien. Vanaf deze week krijgt hij ook haartjes op zijn hoofdje. Het verschilt per kindje of hij wordt geboren met een paar blonde haartjes of een volle bos donkere haren. De kleur van zijn haartjes is nog niet definitief, deze kan na de geboorte nog veranderen. Dit geldt ook voor de kleur van zijn ogen. Wordt hij geboren met een volle bos donkere haartjes en blauwe ogen? Dan kun je na een jaar zomaar een kindje hebben met bruine ogen en lichte haartjes.

22 weken zwanger

Jij in de 22e week van je zwangerschap 

Tips voor de aanstaande vader

Van een vader