11 weken zwanger

Afgelopen week was je kindje compleet. Vanaf nu zal het zich voornamelijk focussen op groei. Deze week zal je kindje beginnen met plassen in het vruchtwater. Jij bent er bijna, het eerste trimester zit er bijna op. Daarmee nemen ook de zwangerschapskwaaltjes flink af.
11 weken zwanger

Samenvatting week 11 

  • Week 11 loopt van dag 77 tot dag 84
  • Vanaf deze week is je kindje een foetus
  • De nieren van je kindje beginnen deze week met werken
  • Je kindje krijgt 125.000 hersencellen per minuut erbij
11 weken zwanger

Je baby in de 11e week van je zwangerschap 

In de 11e week van je zwangerschap groeit je kindje erg snel, hij wordt een centimeter langer en het gewicht verdubbeld. Dit zal ook de komende weken nog doorgaan. Pas na de 18e week zal deze snelle groei wat afnemen.

Vanaf deze week is je kindje geen embryo meer maar een foetus (latijn voor: jong). Deze verandering in naam heeft te maken met de ontwikkeling van je kindje. De eerste weken zijn voornamelijk gericht op het ontwikkelen van alle structuren, zowel inwendig als uitwendig. Vanaf het moment dat je kindje een foetus is, is hij “af”. Vanaf nu gaat hij zich richten op groei en het rijpen van alle structuren.

Deze week beginnen ook de nieren met het produceren van urine en zal je kindje in het vruchtwater plassen. Maar geen zorgen, het vruchtwater wordt meerdere keren per dag ververst. Het oude vruchtwater wordt via de placenta, je bloed en nieren afgevoerd. Nieuw vruchtwater wordt aangemaakt uit het vocht in je bloed.

Waar in week 8 ongeveer 100 hersencellen per minuut werden aangemaakt zijn dit er deze week al 125.000. Dit lijken er erg veel maar de voltooide hersenen bevatten enkele miljarden hersencellen. De hersenen worden al goed beschermd. In het begin van de ontwikkeling verbinden cellen zich met elkaar die de schedelbotten vormen, deze worden deze week al harder door de opslag van calcium. De schedelbotten zullen niet volledig dichtgroeien. Het zijn losse platen die met bindweefsel aan elkaar zitten. Dit zodat het hoofdje van kindje de druk van de geboorte aankan en kan groeien na de geboorte. In het midden van je schedelbotten blijft er een plekje open: de fontanel. Deze groeit pas helemaal dicht rond de 12 tot 18 maanden na de geboorte.

11 weken zwanger

Jij in de 11e week van je zwangerschap 

Je bent er bijna, nog even tot je het eerste trimester hebt gehad. Deze week zal je waarschijnlijk nog erg last hebben van je zwangerschapskwaaltjes zoals misselijkheid, vermoeidheid en zere borsten. Maar goed nieuws! Vanaf volgende week zal het allemaal weer afnemen. Je krijgt weer meer energie en eetlust. Ook zul je wat beter gaan slapen. Je hebt afgelopen tijd waarschijnlijk evengoed genoten van je zwangerschap. Je weet ten slotte waar je het voor doet maar het is toch mooi meegenomen als je je ook goed voelt.

Is het je al opgevallen dat je tepels wat aan het veranderen zijn? Ze worden tijdens je zwangerschap wat donkerder en je tepelhof groter. Misschien zijn er zelfs kleine bobbeltjes ontstaan, de klieren van Montgomery. De veranderingen beginnen al vroeg na de innesteling en wordt ook wel gezien als één van de eerste zwangerschapssymptomen. Met deze veranderingen zorgt je lichaam ervoor dat je kindje je tepels makkelijk kan vinden.

Naast het veranderen van je tepels verandert ook je huid, haar en nagels onder invloed van zwangerschapshormonen. De veranderingen kunnen sterk per vrouw verschillen. Waar de ene vrouw een volle bos haar en een mooie zwangerschapsgloed heeft, heeft de andere vrouw last van haaruitval en een pukkeltjes. Deze veranderingen zijn onder invloed van zwangerschapshormonen en helaas weinig aan te doen. Probeer je huidverzorging aan te passen aan je “nieuwe” huid. Vind je het lastig om de juiste verzorging te vinden? Ga dan eens langs een schoonheidsspecialist voor advies. En als je daar toch bent, verwen jezelf met een lekkere gezichtsbehandeling. Je eerste trimester zit er bijna op, je hebt het verdiend.

Tips voor de aanstaande vader

Van een vader