Skip to content
11 weken zwanger

11 weken zwanger

Afgelopen week was je kindje compleet. Vanaf nu zal het zich voornamelijk focussen op groei. Ook begint je kindje deze week met plassen in het vruchtwater. Jij bent er bijna, het eerste trimester zit er bijna op. Daarmee nemen ook de zwangerschapskwaaltjes flink af.

Je kindje is zo groot als een :

Aardbei
Aardbei
ruler
5,5 cm
weighing-machine
10 gram
BabyBaby
Minder dan 1 minuutLeesduur minuten

Inhoud

Je baby in de 11e week van je zwangerschap

In de elfde week van je zwangerschap groeit je kindje erg snel, hij wordt een centimeter langer en het gewicht verdubbeld. Dit zal ook de komende weken nog doorgaan. Pas na de achttiende week zal deze snelle groei wat afnemen.

Vanaf deze week is je kindje geen embryo meer maar een foetus (latijn voor: jong). Deze naamsverandering heeft te maken met de ontwikkeling van je kindje. De eerste weken zijn voornamelijk gericht op het ontwikkelen van alle structuren, zowel inwendig als uitwendig. Vanaf het moment dat je kindje een foetus is, is hij “af”. Hij gaat zich nu richten op groei en het rijpen van alle structuren.

Deze week beginnen ook de nieren met het produceren van urine en zal je kindje in het vruchtwater plassen. Maar geen zorgen, het vruchtwater wordt meerdere keren per dag ververst. Het oude vruchtwater wordt via de placenta, je bloed en nieren afgevoerd. Nieuw vruchtwater wordt aangemaakt uit het vocht in je bloed.

Waar in week 8 ongeveer 100 hersencellen per minuut werden aangemaakt zijn dit er deze week al 125.000. Dit lijken er erg veel maar de voltooide hersenen bevatten enkele miljarden hersencellen. De hersenen worden al goed beschermd. In het begin van de ontwikkeling verbinden cellen zich met elkaar die de schedelbotten vormen, deze worden deze week al harder door de opslag van calcium. De schedelbotten zullen niet volledig dichtgroeien. Het zijn losse platen die met bindweefsel aan elkaar zitten. Dit zodat het hoofdje van je kindje de druk van de geboorte aankan en kan groeien na de geboorte. In het midden van je schedelbotten blijft er een plekje open: de fontanel. Deze groeit pas helemaal dicht rond twaalf tot achttien maanden na de geboorte.

Jij in de 11e week van je zwangerschap

Moeder met pasgeboren kindjeJe bent er bijna, nog even tot je het eerste trimester hebt gehad. Deze week zal je waarschijnlijk nog erg last hebben van je zwangerschapskwaaltjes zoals ochtendmisselijkheid, vermoeidheid en pijnlijke borsten. Maar goed nieuws! Vanaf volgende week zal het allemaal weer afnemen. Je krijgt meer energie en eetlust. Ook zul je weer wat beter gaan slapen. Je hebt afgelopen tijd waarschijnlijk evengoed genoten van je zwangerschap. Je weet ten slotte waar je het voor doet maar het is toch mooi meegenomen als je je ook goed voelt.

Veranderen van je tepels

Is het je al opgevallen dat je tepels wat aan het veranderen zijn? Ze worden tijdens je zwangerschap wat donkerder en je tepelhof groter. Misschien zijn er zelfs kleine bobbeltjes ontstaan, de klieren van Montgomery. De veranderingen beginnen al vroeg na de innesteling en wordt ook wel gezien als één van de eerste zwangerschapssymptomen. Met deze veranderingen zorgt je lichaam ervoor dat je kindje je tepels makkelijk kan vinden.

Veranderingen huid, haar en nagels

Naast het veranderen van je tepels verandert ook je huid, haar en nagels onder invloed van zwangerschapshormonen. De veranderingen kunnen sterk per vrouw verschillen. Waar de ene vrouw een volle bos haar en een mooie zwangerschapsgloed heeft, heeft de andere vrouw last van haaruitval en pukkeltjes. Deze veranderingen zijn onder invloed van zwangerschapshormonen en helaas weinig aan te doen. Probeer je huidverzorging aan te passen aan je “nieuwe” huid. Vind je het lastig om de juiste verzorging te vinden? Ga dan eens langs een schoonheidsspecialist voor advies. En als je daar toch bent, verwen jezelf met een lekkere gezichtsbehandeling. Je eerste trimester zit er bijna op, je hebt het verdiend.

Dit artikel is geschreven door: 

Renate

Ik heb een passie voor alles rondom zwangerschappen. Deze passie heb ik omgezet in het online platform, Zwangerennu.nl, waar ik mijn uitgebreide kennis en ervaringen deel met anderen. Het is mijn doel om aanstaande moeders te ondersteunen en te begeleiden tijdens deze bijzondere periode in hun leven.
BabyBaby

Tips voor de aanstaande vader

Van een vader

Over een week zit de zwangerschap alweer op een derde, gaat je vriendin zich weer wat beter voelen en krijgt ze haar energie weer terug. (Dus misschien zit er wel wat actie in vanavond.) Helaas blijven sommige vrouwen de hele zwangerschap misselijk. Als jij er zo één hebt, succes. Je krijgt er zoveel voor terug, maar voorlopig nog even niet.