Skip to content
Tonijn

Tonijn tijdens de zwangerschap

Iedere zwangere vrouw verlangt tijdens haar zwangerschap naar bepaalde soorten voedsel. Dit noemt men ook wel “cravings”. Augurken, chocolade of iets wat je voorheen niet eens lusten zijn nu de producten die je het liefst neemt. Tonijn is daar ook een van. Maar dit is niet altijd een verstandige keuze, want de tonijn is een roofvis. Dat brengt risico’s met zich mee. Het is zeer belangrijk om een goed voedingspatroon aan te houden, want je wil geen producten binnenkrijgen die je kindje zouden kunnen schaden. Daarnaast heeft je kindje er veel baat bij wanneer je als moeder een gezond, gevarieerd en gebalanceerd dieet aanhoudt. Deze blog is dan ook bedoeld om je te informeren over de veiligheid en voedingsrichtlijnen met betrekking tot het eten van tonijn tijdens de zwangerschap.
BabyBaby
Minder dan 1 minuutLeesduur minuten

Inhoud

Risico’s van tonijn consumptie tijdens de zwangerschap

Kwik is een verraderlijke stof die zich in tonijn bevindt. Te veel inname van kwik kan zich uiten in kwikvergiftiging. Dit kan resulteren in krampen, koorts en last van handen en voeten. Bij een ongeboren baby zijn zulke gevolgen soms levensbedreigend. 

Hogere kwik niveaus bevinden zich onder andere in witte tonijn, ook wel albacore genoemd, en verse tonijn. Meer vissoorten met een hoog kwikniveau zijn de zwaardvis, kreeft, snoek, makreel, brasem en haaien. Er wordt daarom geadviseerd om tonijn en deze andere vissoorten te vermijden tijdens de zwangerschap. 

Heb je tonijn gegeten tijdens de zwangerschap? Dan hoef je je niet direct zorgen te maken. Pas wanneer je regelmatig tonijn eet die vervuild is met kwik kan dit schadelijk zijn.

Voedingsvoordelen van tonijn

Het eten van tonijn kan grote voordelen hebben voor jezelf en de ongeboren kindje. Tonijn bevat omega-3-vetzuren die de kans op hart -en vaatziekten verminderen, ze ondersteunen je afweersysteem en zorgen ervoor dat de ontwikkeling van de hersenen vloeiend verloopt. Daarnaast bevat tonijn vele vitaminen en mineralen. Daardoor stijgt je energie en kun je goed functioneren in het dagelijks leven.

Een beperkte inname van omega-3-vetzuren als DHA zorgt bij je ongeboren kindje voor een voorspoedige ontwikkeling van het zicht en de hersenen. Onderzoeken wijzen uit dat DHA meewerkt aan het voorkomen van vroeggeboorte. Hierbij moet je denken aan zo’n 250 milligram DHA per dag voor een zwangere vrouw. 

Maar omdat tonijn dus hogere kwik niveaus bevat wordt het eten van tonijn, ondanks deze gezondheidsvoordelen, afgeraden tijdens de zwangerschap. Om toch van deze voedingsvoordelen te kunnen genieten adviseert het voedingscentrum om 1 keer per week een vette vis te eten, zoals forel en zalm, en 1 keer per week een portie magere vis, zoals tilapia en schol. Deze vissoorten bevatten dezelfde omega-3-vetzuren als tonijn.

Alternatieve vissoorten met lagere kwikniveaus

Vis is dus gezond. Kwik en andere soorten metalen niet. De volgende vissoorten bevatten geen grote hoeveelheden kwik en kunnen daarom veilig worden gegeten worden door zwangere vrouwen:

  • Kabeljauw. Het zorgt voor een sterk immuunsysteem en een goede stofwisseling.
  • Sardines. Bevat veel calcium.
    Verhitte zalm of zalm uit blik. Bevat gezonde visvetzuren.
  • Schaal -en schelpdieren. Goed voor je gezondheid, want het kan hart -en vaatziekten voorkomen.
  • Schol. Bevat veel goede bouwstoffen en is rijk aan vitaminen A, B en D.
  • Forel. Bevat vitaminen en andere stoffen als fosfor en kalium.


Houd er rekening mee dat bovenstaande vissoorten te allen tijde verhit moeten zijn om veiligheid te kunnen waarborgen. Verhitten zorgt er namelijk voor dat bacteriën geen kans krijgen om zich te verspreiden. Eet nooit zomaar rauwe, gepekelde of gerookte vis.

De voordelen van het eten van soorten vis waar weinig tot geen kwik in zit, is dat je een aantal essentiële eiwitten, gezonde vetten, jodium, seleen en fosfor binnenkrijgt. Al deze stoffen bevorderen lichaamsfuncties. Het wordt daarom aanbevolen om twee keer per week vis te eten wanneer je zwanger bent.

Tonijn en borstvoeding

Na de bevalling mag je alles weer eten toch? Nee, dit is niet altijd het geval. Ook bij borstvoeding wordt tonijn afgeraden. Bij borstvoeding komen stoffen die je als moeder eet, alsnog deels bij de baby terecht via de moedermelk. Flesvoeding is daarentegen compleet veilig. Mocht je toch een kleine hoeveelheid tonijn willen nuttigen, eet dan enkel de minst schadelijke varianten zoals hierboven beschreven. Eet dit niet vaker dan twee keer per week en een zeer kleine hoeveelheid. De omega-3-vetzuren in tonijn kunnen zoals eerder aangegeven bevorderlijk zijn voor een baby, maar dit hoeft niet via voedsel te gebeuren. Er bestaan ook capsules met vis of algenolie.

Dit artikel is geschreven door: 

Renate

Ik heb een passie voor alles rondom zwangerschappen. Deze passie heb ik omgezet in het online platform, Zwangerennu.nl, waar ik mijn uitgebreide kennis en ervaringen deel met anderen. Het is mijn doel om aanstaande moeders te ondersteunen en te begeleiden tijdens deze bijzondere periode in hun leven.