Skip to content
Kaneel

Kaneel tijdens de zwangerschap

Mag je kaneel eten tijdens de zwangerschap? Het antwoord is ja – mits (net als zoveel) met mate! Kaneel heeft verschillende gezondheidsvoordelen en kan een smakelijke toevoeging zijn aan je dagelijkse voeding, maar het is belangrijk om te weten hoeveel kaneel veilig is voor jou en kindje. We zullen hier verder ingaan op de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid kaneel voor zwangere vrouwen, de verschillende soorten kaneel en hoe je deze specerij op een verantwoorde manier kunt opnemen in je dieet.
BabyBaby
Minder dan 1 minuutLeesduur minuten

Inhoud

Wat is kaneel?

Kaneel is een veelgebruikte, krachtige specerij die wordt gebruikt voor het geven van smaak aan gerechten. Er zijn twee soorten kaneel: Cassia en Ceylon. De Cassia-kaneelsmaak is donkerder en sterker dan die van Ceylon. Hoewel beide soorten kaneel veel voordelen hebben, bevatten ze ook plantengifstoffen (allylalkoxybenzenen) die in grote hoeveelheden schadelijk zouden kunnen zijn voor jou en je ongeboren kindje.

Cassia kaneel bevat daarnaast 1% coumarine, een plantengifstof die van nature voorkomt in kaneel. Ceylon kaneel bevat slechts 0,0004% Coumarine. Bijna alle kaneel in de supermarkt is Cassia kaneel.

Kaneel tijdens de zwangerschap

Hoewel kaneel bekendstaat om zijn gunstige effecten op de bloedsuikerspiegel, bevat Cassia kaneel dus ook coumarine. Van coumarine is bekend dat het bij knaagdieren voor nier-, lever- en longschade kan zorgen en zelfs kanker kan veroorzaken. Hoewel deze effecten bij mensen nog niet op grote schaal zijn vastgesteld, zijn er incidenten bekend van vergelijkbare nadelige effecten. Het is dus belangrijk om het eten van kaneel tijdens de zwangerschap te beperken tot veilige hoeveelheden. In Europa mag voeding niet meer dan 2 milligram coumarine per kg bevatten. Weeg je 70 kg? Dan mag je 7 milligram coumarine per dag eten.  Je kunt kaneel vinden in:

 • Kaneelbroodjes (Cinnamon rolls)
 • Speculaas
 • Stroopwafels
 • Pepernoten
 • Appeltaart
 • Ontbijtkoek
 • Ontbijtgranen met kaneelsmaak
 • Kaneelkoekjes
 • Kruidcake
 • Chai thee
 • Stoofpeertjes
 • Kaneelijs

Gezondheidsvoordelen van kaneel

Kaneel staat ook al eeuwenlang bekend om zijn gezondheidsvoordelen en wordt dan ook vaak gebruikt in traditionele medicijnen. Kaneel heeft ontstekingsremmende eigenschappen en is rijk aan antioxidanten. Het kan helpen bij het verminderen van ontstekingen en het verbeteren van het immuunsysteem. Daarnaast zijn er een aantal bestanddelen van kaneel die de ophoping van het eiwit tau in de hersenen verminderen. De ophoping van tau wordt gelinkt aan de ziekte van Alzheimer.

Tijdens de zwangerschap heeft kaneel ook meerdere voordelen. Ten eerste kan het helpen bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel en het voorkomen van zwangerschapsdiabetes. Daarnaast kan kaneel een effectieve remedie zijn tegen misselijkheid, vooral in het eerste trimester van de zwangerschap. Het toevoegen van een beetje kaneel aan thee of melk kan je misselijkheid wat helpen te verminderen.

Kaneel kan dus met mate gegeten of gedronken worden tijdens de zwangerschap. Ceylon kaneel, ook wel bekend als “echte” kaneel, wordt beschouwd als de veiligste optie voor zwangere vrouwen in verband met de lage concentratie coumarine.

Dit artikel is geschreven door: 

Renate

Ik heb een passie voor alles rondom zwangerschappen. Deze passie heb ik omgezet in het online platform, Zwangerennu.nl, waar ik mijn uitgebreide kennis en ervaringen deel met anderen. Het is mijn doel om aanstaande moeders te ondersteunen en te begeleiden tijdens deze bijzondere periode in hun leven.