Wat is een stuitligging
Bij een stuitligging ligt je kindje met zijn hoofdje omhoog en zijn voetjes of billetjes naar beneden. Tijdens de zwangerschap heeft je kindje veel ruimte om te bewegen en draaien in de baarmoeder. Hoe verder je in de zwangerschap komt hoe groter je kindje wordt en hoe minder vruchtwater er is. Daarnaast wordt zijn hoofdje steeds zwaarder waardoor hij vanaf ongeveer zeven maanden naar de hoofdligging zal gaan draaien.
Omdat hij weinig ruimte heeft zal hij waarschijnlijk niet meer gaan terugdraaien. Zijn hoofdje ligt in dit geval naar beneden en zijn billetjes omhoog; de hoofdligging. Dit is de ideale positie voor de bevalling. Draait je kindje tijdens de zwangerschap niet en blijft hij met zijn hoofdje omhoog liggen dan ligt hij in stuit. Ligt je kindje na 36 weken zwangerschap nog steeds in stuitligging dat kun je hem laten draaien met een versie.
Wat is een versie?
Tijdens een versie gaat de gynaecoloog of (speciaal opgeleide) verloskundige door gerichte druk te zetten aan de buitenkant van je buik je kindje proberen te laten draaien van stuitligging naar hoofdligging. Een versie wordt vaak gedaan in het ziekenhuis door één en soms twee personen. De afspraak voor het draaien van je kindje duurt ongeveer één tot twee uur inclusief voor- en nazorg. Het draaien zelf duurt ongeveer 5 tot 10 minuten.
Hoe werkt het draaien van je kindje bij een stuitligging?
Voorafgaand aan het draaien beoordeelt de verloskundige of de gynaecoloog eerst de hartslag van je kindje. Ook krijg je een echo om te hoe kijken hoe je kindje precies ligt. Ben je erg gespannen dan kan je een medicijn krijgen om je baarmoeder te laten ontspannen, dit vergroot de kans op succes. Vervolgens ga je op de onderzoekstafel liggen en krijg je een kussen onder je knieën. Dit zorgt ervoor dat je buikspieren minder gespannen zijn en de verloskundige of gynaecoloog er beter bij kan. Je krijgt gel of poeder op je buik om het draaien soepeler te laten verlopen en als je er klaar voor bent, begint het draaien.
De verloskundige of de gynaecoloog voelt hoe je kindje ligt en waar hij precies zit. Met twee handen haalt de verloskundige of gynaecoloog de billen uit het bekken omhoog. Vervolgens duwt hij of zij met de andere hand het hoofdje van je kindje naar een dwarsligging. Als de versie lukt, beweegt de baby daarna vanzelf verder naar hoofdligging. Tijdens het draaien wordt er contact met je gehouden. Doet het drukken of draaien pijn dat zal er gestopt worden. Na een korte pauze gaat de verloskundige of de gynaecoloog weer verder. Vind je het te pijnlijk dan wordt het draaien gestopt. Na het draaien of de draaipoging krijg je een echo om te zien of je kindje in hoofdligging ligt. Ook wordt de hartslag van je kindje goed in de gaten gehouden.
Zijn er risico’s bij het draaien van je kindje?
Je kindje is goed beschermt door de vruchtzak en het vruchtwater. Het vruchtwater vangt stoten en druk van buitenaf op. Hierdoor zijn er bij het draaien van je kindje in stuitligging geen directe risico’s. In zeldzame gevallen kan de hartslag van je kindje versnellen of vertragen tijdens het draaien. In de meeste gevallen herstelt deze zich weer na een paar minuten. Daarom wordt de hartslag van je kindje na het draaien of poging tot draaien nog een half uurtje in de gaten gehouden. Bij ongeveer vier op de duizend vrouwen hersteld de hartslag van het kindje niet waardoor er een keizersnede nodig is om zuurstoftekort of andere complicaties te voorkomen.
Hoe vaak lukt het draaien bij een stuitligging?
Bij ongeveer 55 van de 100 zwangere vrouwen lukt het draaien. Ben je eerder bevallen, is je kindje wat kleiner en/ of niet ingedaald, dan is de kans op slagen groter. Ook de aanwezigheid van voldoende vruchtwater en de ligging van de placenta aan de achterkant van de baarmoeder verhogen de slagingskans. Is het draaien niet gelukt? Dan kan het een paar dagen later nog een keer geprobeerd worden. Soms draait je kindje na de versie weer terug in stuitligging. Ook dan kun je weer opnieuw een versie laten doen.
Is het altijd mogelijk om te draaien?
Nee, in sommige situaties kan er niet gedraaid worden. Dit is het geval bij een hoge bloeddruk met complicaties van jou, een placenta die voor de uitgang van de baarmoeder ligt of afwijkingen van de baarmoeder. Ook bij een ernstige groeivertraging van je kindje is een versie niet mogelijk.
Kan je voorbereiden op een versie?
Je hoeft je niet voor te bereiden om een versie. Het is wel belangrijk dat je je goed kunt ontspannen. Wanneer de buikwand gespannen is, kan de verloskundige of gynaecoloog je kindje niet goed uit het bekken tillen of draaien. Oefen daarom vooraf alvast een diepe uitademing omdat hierdoor je buikwand volledig ontspant. Neem ook iemand mee bij wie jij je volledig op je gemak voelt.
Bekijk in de video hieronder hoe een versie in zijn werking gaat
Lees alles over de versie op degynaecoloog.nl