Skip to content
Menu
Vrouw verdrietig

Hoofdpijn na de bevalling: alles wat je moet weten

Hoofdpijn na je bevalling: het kan je hele doen en laten beïnvloeden en dat is zeer vervelend. Het put je uit en geeft je soms een machteloos gevoel. Weet in elk geval dat je lang niet de enige bent die hier last van heeft. Veel moeders met deze klacht durven er niet goed voor uit te komen. Onbegrip leidt er immers geregeld toe dat het niet serieus genomen wordt, terwijl elke vrouw dit wel verdient. Geruststellend is in elk geval dat er zeker het één en ander te doen is aan het verminderen van deze nare kwaal. In deze blog lees je meer over de oorzaak van de hoofdpijn en wat je kunt doen om het te voorkomen en te verminderen.
BabyBaby
Minder dan 1 minuutLeesduur minuten

Inhoud

Wat veroorzaakt hoofdpijn na de bevalling?

Bepaalde pijnbestrijding tijdens een bevalling heeft hoofdpijn als bijwerking. Er zijn daarnaast nog een aantal factoren die hoofdpijn na de bevalling kunnen veroorzaken, te weten:

  • Hormonen
    Eén van deze factoren zijn de beruchte hormonen. Hoewel hormonen een bijna magisch te noemen functie hebben, veroorzaken ze helaas ook veel zwangerschapskwaaltjes. Al vanaf het prille begin van je zwangerschap schiet de productie van bepaalde hormonen omhoog. Is je kindje eenmaal geboren, dan heeft je lichaam logischerwijs ook even de tijd nodig om de hormoonhuishouding weer in balans te brengen. Dit proces is onderdeel van het zogeheten ontzwangeren en gaat gepaard met schommelingen die hoofdpijn kunnen veroorzaken.

  • Vermoeidheid
    Ook vermoeidheid speelt vaak een rol bij het ontstaan van hoofdpijn na de bevalling. Het is niet vreemd dat je tenslotte te maken hebt met het nodige slaaptekort, nog los van het feit dat je lichaam hard aan het werk is ook om te herstellen van de bevalling. Stress maakt hier ook onderdeel van uit. Dit is namelijk een bewezen factor die bijdraagt aan een vermoeid gevoel.

  • Vochttekort
    Een tekort aan vocht kan ook een rol spelen bij het ontstaan van hoofdpijn. Is je urine wat donkerder van kleur, heb je last van een droge mond en voelt je huid minder soepel? Dan kan dit te maken hebben met het feit dat je lichaam onvoldoende gehydrateerd is. Hoofdpijn ligt dan al snel op de loer, aangezien voldoende vocht belangrijk is voor een goede toevoer van bloed en zuurstof naar de hersenen. Zeker bij het geven van borstvoeding is het belangrijk om je vochtgehalte goed op peil te houden.

Migraine na de bevalling

Sommige vrouwen zijn bekend met migraine. Doorgaans hadden zij hier al voor de zwangerschap last van. Vaak zie je dat de klachten dan sterk verminderen tijdens de zwangerschap. Echter, na de bevalling komt de migraine in de meeste gevallen weer terug. Het hormoon oestrogeen is hier een bekende oorzaak van. De hoeveelheid daalt namelijk fors als je kindje eenmaal ter wereld is. Het feit dat je lichaam tijdens de zwangerschap meer endorfine (natuurlijke pijnstiller) aanmaakt en dit weer afneemt na de geboorte, kan ook een rol spelen. Dit is waarom het geven van borstvoeding dan ook vaak als advies geldt, aangezien dat de aanmaak van endorfine weer stimuleert.

Hoe om te gaan met hoofdpijn na de bevalling

Nu je de oorzaken kent van hoofdpijn na de bevalling wil je het liefst ook weten hoe je er het best mee om kunt gaan als het jou treft. Onthoud dat je in geval van twijfel of een combinatie van verschillende klachten, zoals duizeligheid en slecht zicht, direct medische hulp inschakelt.

  • Neem voldoende rust
    Rust is in veel gevallen toch echt het beste advies dat gegeven kan worden. Het lichaam is tot wonderbaarlijke dingen in staat, zo hebben je zwangerschap en bevalling wel bewezen. Ook pijn wordt door het lichaam direct aangepakt. De juiste ondersteuning is daarbij natuurlijk wel gewenst en door op tijd en genoeg rust te nemen, geef je je lichaam de kans om te herstellen. Tegelijkertijd verminder je op die manier het gevoel van vermoeidheid, waardoor de hoofdpijn eveneens afneemt. Durf dus ook om hulp te vragen, zodat jij wat meer aan jezelf toekomt. Het is niets om je voor te schamen.

  • Hydrateer jezelf
    Als je merkt dat de hoofdpijn op komt zetten, drink je het best direct water. Dit kan de klachten aanzienlijk verminderen. Nog beter is het om gedurende de dag te zorgen dat je voldoende vocht tot je neemt voor een goede en constante doorbloeding naar het hoofd.

  • Een massage helpt
    Ook het masseren van je slaap kan helpen om met hoofdpijn om te gaan. Zeker als je de druk die je uitoefent, afwisselt, zul je merken dat de pijn minder wordt. Ook het masseren van nek en schouders werkt vaak goed. Wel eventjes hulp van je partner vragen.

Hoe kun je hoofdpijn na de bevalling voorkomen?

Dat voorkomen beter is dan genezen, is ook hier van toepassing. Als je weet waar je op moet letten, kan het zijn dat je klachtenvrij blijft. Maar hoe zorg je hier nu voor?

  • Pas je voedingsgewoonten aan
    Let extra goed op je eet- en drinkgewoonten. De juiste voeding en het tot je nemen van genoeg vocht kan een groot verschil maken. Drink bij voorkeur dagelijks een aantal glazen water. Wat eten betreft, is het aan te raden om te veel zout en suiker te vermijden. Waterrijk fruit en onder meer peulvruchten zijn goed.

  • Pas op zijn plaats
    Om hoofdpijn na je bevalling te voorkomen, doe je er goed aan om goed naar je lichaam te luisteren. Merk je dat je toe bent aan rust, geef hier dan ook echt aan toe. Durf taken uit handen te geven en slaap, indien mogelijk, met de kleine mee.

  • Zorg voor frisse lucht
    Zorg voor een goede ventilatie in huis en ga er bij voorkeur dagelijks even op uit. Bewegen is goed en het is met name frisse buitenlucht die hoofdpijn kan voorkomen.

Pijnstillers

Het kan voorkomen dat de gegeven adviezen soms niet of niet voldoende werken. Pijnstillers kunnen dan uitkomst bieden. Het gebruik van paracetamol is in de meeste gevallen voldoende. Het gebruik hiervan kan ook tijdens de borstvoedingsperiode geen kwaad, mits met mate. Ditzelfde geldt voor ibuprofen, dat een iets zwaarder middel is.

Wanneer zoek je hulp?

Hoofdpijn kan enige tijd aanhouden, maar neemt qua intensiteit vaak wel af na het toepassen van één of meerdere van de eerder genoemde adviezen. Soms kan hoofdpijn ook het bijeffect zijn van medicatie, zoals bijvoorbeeld een ruggenprik die je tijdens je bevalling hebt gehad. Het is goed om in elk geval aan de bel te trekken als de pijn juist toeneemt of na een week nog niet over is. In enkele gevallen hangt hoofdpijn samen met een andere aandoening, zoals een zwangerschapsvergiftiging. Dit kan namelijk ook tijdens en na de bevalling ontstaan. Ervaar je klachten zoals misselijkheid en wazig zien? Bel dan direct een arts. Doe dit ook in geval van twijfel.

Conclusie

Hoofdpijn is een erg vervelende kwaal die een behoorlijke impact kan hebben op je hele doen en laten. Denk niet zomaar dat het er wel bij hoort, maar neem je klachten serieus. Neem je rust en drink voldoende. Neemt de pijn na een aantal dagen niet af of ben je ongerust? Je bent absoluut niet de enige en er is hulp beschikbaar. Bel dus gerust je verloskundige of huistarts. Zij kunnen je verder helpen, zodat ook jij snel weer kunt genieten van je kindje.

Dit artikel is geschreven door: 

Renate

Ik heb een passie voor alles rondom zwangerschappen. Deze passie heb ik omgezet in het online platform, Zwangerennu.nl, waar ik mijn uitgebreide kennis en ervaringen deel met anderen. Het is mijn doel om aanstaande moeders te ondersteunen en te begeleiden tijdens deze bijzondere periode in hun leven.