Skip to content
Blije moeder met baby

Moeders voor moeders; deel je geluk

Je kunt je geluk delen. Door mee te doen met Moeders voor Moeders kun je stellen met vruchtbaarheidsproblemen helpen. Moeders voor Moeders zamelt urine in van zwangere vrouwen en haalt hier het zwangerschapshormoon hCG uit. Dit wordt gebruikt voor vruchtbaarheidsbehandelingen.
BabyBaby
Minder dan 1 minuutLeesduur minuten

Inhoud

Wat is moeders voor moeders

Moeders voor Moeders is een Nederlandse organisatie dat stellen wil helpen met vruchtbaarheidsproblemen. Ze zijn onderdeel van een farmaceutisch bedrijf en zamelen de urine in van zwangere vrouwen. 

Als een bevruchte eicel zich in je baarmoeder heeft ingenesteld, maakt je lichaam het hormoon hCG (humaan chorion gonadotropine) aan. Dit hormoon staat bekend als hét zwangerschapshormoon en is verantwoordelijk voor de bekende zwangerschapskwaaltjes in de eerste drie maanden. HCG neemt tijdens de zwangerschap exponentieel toe in het bloed met een hoogtepunt rond de tiende week zwangerschap. Daarna wordt het geleidelijk minder en nemen de zwangerschapskwaaltjes weer af. 

Moeders voor Moeders haalt het zwangerschapshormoon hCG uit de urine van zwangere vrouwen. Dit wordt vervolgens gebruikt om het medicijn Pregnyl te maken. Pregnyl kan bij vrouwen met vruchtbaarheidsproblemen de eisprong stimuleren. Het medicijn stimuleert ook de aanmaak van het vrouwelijk hormoon oestrogeen. Deze zorgt ervoor dat de baarmoederwand klaar is voor innesteling van de bevruchte eicel. Voor mannen met vruchtbaarheidsproblemen kan Pregnyl gebruikt worden bij de rijping van zaadcellen. 

Inschrijven bij Moeders voor Moeders

Je kunt je meteen na de positieve zwangerschapstest inschrijven voor Moeders voor Moeders tot en met de elfde zwangerschapsweek. Het meedoen kan van de zesde zwangerschapsweek tot de zestiende zwangerschapsweek. Deze weken bevat je urine genoeg hCG. 

Na je inschrijving neemt een informatrice van Moeders voor Moeders contact met je op en plant een afspraak in. Voor deze afspraak komt ze bij je thuis en zal ze precies uitleggen hoe Moeders voor Moeders werkt, wat er van je wordt verwacht en beantwoord ze je vragen. Ze test ook direct de hoeveelheid hCG in je urine en neemt de voorwaarden voor deelname met je door. 

Hoe werkt het? 

Kun je meedoen dan krijg je van Moeders voor Moeders een opvangkan en acht blauwe bewaarflessen, voor elke dag één en eentje extra. Je kunt de kan gebruiken om je urine in op te vangen en over te gieten in één van de blauwe flessen. 

De bewaarflessen bevatten een bodempje conserveermiddel. Dit zorgt ervoor dat de urine in goede staat blijft totdat het in de fabriek wordt verwerkt. Het conserveermiddel is niet schadelijk maar heeft wel een sterk luchtje. Dit kan, zeker in combinatie met je sterke neus, vervelend zijn wanneer je de blauwe flessen opent. 

Je krijgt acht bewaarflessen, genoeg voor een hele week. Één keer per week komt een chauffeur in een anonieme bus langs om de volle flessen om te wisselen voor lege flessen. Je spreekt met je informatrice een vaste plaats af waar je de flessen neerzet, je hoeft er dus niet voor thuis te blijven. Dit kan bijvoorbeeld in je tuin of op een andere discrete plek. Je kunt ook aangeven dat je de flessen graag in een tas ontvangt zodat niet iedereen direct weet van je zwangerschap. Het is ook mogelijk om een alternatief ophaaladres op te geven of de flessen zelf in te leveren bij een inzamelpunt.

Hoe vaak moet ik mijn urine opvangen?

Moeders voor Moeders is blij met alle urine die je kunt opvangen. Is het voor jou niet haalbaar om dagelijks al je urine op te vangen? Geen probleem, je kunt er ook voor kiezen om alleen je ochtend en avond urine op te vangen. Deelname is vrijwillig en het moet voor jou wel te doen zijn. Er wordt ook niet van je verwacht dat je de bewaarflessen meeneemt wanneer je buitenshuis bent. 

Hoe bewaar ik de flessen? 

Je krijgt acht bewaarflessen om je urine in op te vangen, voor elke dag één en eentje extra. Dit houdt in dat je na een week acht flessen urine thuis hebt staan. Maar geen zorgen, de flessen zijn goed afsluitbaar en ruiken daarom niet. Je kunt ze bewaren op een koele plek zoals in de garage of op de zolder. 

Wanneer mag je niet meedoen? 

Omdat de urine wordt gebruikt voor het maken van een geneesmiddel kun je in sommige gevallen niet meedoen. Dit is het geval wanneer je: 

 • HIV positief bent
 • een bloedtransfusie hebt gehad
 • in jouw familie de ziekte van Creutzfeldt-Jacob voorkomt
 • een behandeling met groeihormonen hebt gehad
 • aan Hepatitis lijdt
 • op dit moment een chronische nierontsteking hebt
 • een hoornvliestransplantatie hebt gehad
 • een hersenvliestransplantatie hebt gehad
 • aan diabetes type 1 of type 2 lijdt
 • overmatig alcohol of intraveneus drugs gebruikt
 • tussen 1980 en 1996 langer dan 180 dagen in het Verenigd Koninkrijk bent geweest (Engeland, Wales , Noord-Ierland, Schotland, het eiland Man of de Britse Kanaaleilanden)

Voor- en nadelen van deelname 

Wanneer je meedoet aan Moeders voor Moeders kun je jouw geluk delen en stellen met vruchtbaarheidsproblemen helpen. Daarnaast krijg je als bedankje een leuk cadeautje. Een nadeel van deelname is dat het opvangen van urine best lastig kan zijn. Ook komt er een sterke geur van het conserveermiddel af wat geen goede combinatie is met je zwangerschapsmisselijkheid. Maar belangrijk om te weten is dat Moeders voor Moeders blij is met alles wat je kunt opvangen. Je kunt er daarom ook voor kiezen om slechts twee of drie keer per dag je urine op te vangen in plaats van elke keer dat je naar de WC gaat. 

Geen vlekkeloos verleden

Helaas heeft Moeders voor Moeders geen vlekkeloos verleden. In 1984 is er naar voren gekomen dat een groot deel van het ingezamelde hCG werd gebruikt om PG600 te maken. Een middel dat ervoor zorgt dat varkens zich sneller kunnen voortplanten. Je kunt je voorstellen dat veel vrouwen die dagelijks hun best doen om urine in te zamelen om stellen met vruchtbaarheidsproblemen te helpen hier niet blij mee waren. Het voortbestaan van Moeders van Moeders was in die tijd daarom niet zeker. Na bekendmaking van dit nieuws heeft Moeders voor Moeders beloofd het hCG alleen nog te gebruiken voor menselijke doeleinden. 

Tegenwoordig wordt hCG ook gebruikt voor andere doeleinden zoals het maken van een omstreden afslankmiddel. Moeders voor Moeders staat hier niet achter en werkt samen met de Inspectie voor de Gezondheidszorg om dit terug te dringen. HCG is in Nederland verboden om als afslankmiddel te gebruiken.

Dit artikel is geschreven door: 

Renate

Ik heb een passie voor alles rondom zwangerschappen. Deze passie heb ik omgezet in het online platform, Zwangerennu.nl, waar ik mijn uitgebreide kennis en ervaringen deel met anderen. Het is mijn doel om aanstaande moeders te ondersteunen en te begeleiden tijdens deze bijzondere periode in hun leven.