Skip to content
Zwangere buik

Verstrijken van de baarmoedermond; wat is het precies?

Als je zwanger bent, is het fijn om je mentaal voor te bereiden op de bevalling. Wat staat je precies te wachten? Hoewel natuurlijk iedere bevalling anders is, zijn er wel een paar algemene stappen waar iedere bevallende vrouw doorheen gaat. In dit artikel focussen we op het verweken en verstrijken van de baarmoedermond.
BabyBaby
Minder dan 1 minuutLeesduur minuten

Inhoud

Wat is het verstrijken van de baarmoedermond?

Om goed uit te leggen wat het verstrijken van de baarmoedermond is, is het belangrijk om eerst te snappen hoe de baarmoeder er uit ziet aan het eind van de zwangerschap. Je kunt je baarmoeder vergelijken met een grote, opgeblazen ballon. In de ‘ballon’ zit je baby met (meestal) het hoofdje naar beneden (richting de tuut dus). Het tuutje van de ballon is te vergelijken met je baarmoedermond. Dit is dus een lang, naar beneden uitstekend uiteinde van de baarmoeder. De baarmoedermond is ongeveer 4 cm lang. Tijdens de zwangerschap is de baarmoedermond stevig en gesloten. Dat is natuurlijk ook de bedoeling; het kindje moet goed blijven zitten!

Zodra het einde van de zwangerschap daar is, moet de baarmoedermond geopend worden of ontsluiten. Voordat dat kan gebeuren, vindt dus de verweking en verstrijking van de baarmoedermond plaats. Wat is dat precies? Verweking houdt in dat de baarmoedermond zachter wordt. Eerst was deze zo hard als het puntje van je neus, maar door verweking wordt het zo zacht als bijvoorbeeld je oorlel. Daarnaast moet de baarmoedermond verstrijken. Dit betekent dat deze langzaam inkort van 4 cm tot 0 cm. Om bij het beeld van de ballon te blijven: de tuut wordt steeds korter totdat deze niet meer te zien is. Zodra de baarmoedermond helemaal verstreken is, kan de ontsluiting beginnen waarbij de ‘ballon’ van de baarmoeder daadwerkelijk open gaat. Hieronder kun je een video vinden van het verstrijken en ontsluiten van de baarmoedermond. 

Wat zegt het verstrijken van de baarmoedermond over de bevalling?

Wanneer de baarmoedermond verstrijkt, kan per vrouw verschillend zijn. Bij sommige zwangeren vindt de verstrijking al plaats in de laatste weken of dagen voor de bevalling. Bij andere vrouwen gebeurt het vlak voor of aan het begin van de ‘echte’ bevalling. Hoe dan ook, het verstrijken van de baarmoedermond is een duidelijk teken dat je zwangerschap ten einde loopt en de bevalling bijna gaat beginnen!

Wat zijn symptomen van het verstrijken van de baarmoedermond?

Wat je merkt van het verstrijken van de baarmoedermond is per vrouw verschillend. Sommige vrouwen merken er helemaal niets van. Andere vrouwen hebben last van indalings– of oefenweeën. Dit zijn geen echte weeën, maar zijn onregelmatige samentrekkingen van de baarmoeder. Je voelt deze als een soort krampen in je onderbuik, vergelijkbaar met menstruatiepijn. Door deze oefenweeën wordt er al druk uitgeoefend op de baarmoedermond waardoor deze langzaam verstrijkt. Daarnaast zijn er ook vrouwen bij wie het verstrijken pas begint bij de start van ‘echte’ weeën. In dat geval zijn de symptomen dus heftiger.

Verstrijken baarmoedermond

Hoe lang duurt het verstrijken van de baarmoedermond?

Het verstrijken van de baarmoedermond is een relatief lang proces vergeleken met andere fasen van de bevalling. Gemiddeld duurt dit wel zo’n 12 uur. Belangrijk is wel om te onthouden dat ook dit bij iedere bevalling weer anders is. Goed nieuws als je bevalt van een volgend kindje: als je al eens bevallen bent, duurt het verstrijken vaak minder lang. Dit is omdat je baarmoeder al eens opgerekt is geweest.

Kan je voelen of je baarmoedermond is verstreken?

Zoals hierboven genoemd, verschilt het erg van vrouw tot vrouw of je iets merkt van verstijken van de baarmoedermond. Misschien dat je je daarom afvraagt of je ook kan voelen dat de verstrijking heeft plaatsgevonden. Een verloskundige kan door middel van een inwendig vaginaal onderzoek inderdaad vaststellen of je bent verstreken of niet. Vaak wordt dit niet standaard gedaan.

Je kunt ook zelf je baarmoedermond voelen. Om de baarmoedermond te voelen, is het belangrijk om eerst hygiënische stappen te nemen, zoals het wassen van je handen en het inkorten van lange of scherpe nagels. Vervolgens kun je kiezen voor een comfortabele positie en ontspannen. Dan kun je 1 of 2 vingers in de vagina brengen, een paar centimeter diep. Als je een randje voelt, ben je waarschijnlijk in de buurt van de baarmoederhals. Het kan hard of zacht aanvoelen en in het midden kan je een opening voelen. Voel je niks dan kan dit betekenen dat je baarmoedermond is verstreken. Heb je nog nooit eerder je baarmoedermond gevoeld dan kan het lastig zijn om direct iets te voelen en al helemaal om daar de juiste conclusie aan te hangen. Wil je het zeker weten? Vraag dan bij de volgende controle of je verloskundige middels vaginaal toucheren wil voelen of je baarmoedermond is verstreken.

illustratie baarmoedermond voelen

Kan je het verstrijken van de baarmoedermond bevorderen?

Er zijn weinig dingen die je zelf kan doen om de verstrijking op gang te brengen. Wel kan men in het ziekenhuis verschillende dingen doen om de verstrijking in te zetten. Dit wordt vaak gedaan als voorbereiding op een inleiding. Er zijn grofweg 2 manieren om dit te doen: met een ballonkatheter of met medicatie. Een ballonkatheter is een soort slangetje dat in de vagina wordt ingebracht. Aan het eind zit een soort ballonnetje dat met water gevuld kan worden. Hierdoor ontstaat er druk op de baarmoedermond. Dit is een trigger voor het lichaam om hormonen zoals  aan te maken die het verstrijken van de baarmoedermond bevorderen. Naast de optie van de ballonkatheter bestaat er dus ook medicatie die een arts kan voorschrijven om het verstrijken te bevorderen.

Dit artikel is geschreven door: 

Renate

Ik heb een passie voor alles rondom zwangerschappen. Deze passie heb ik omgezet in het online platform, Zwangerennu.nl, waar ik mijn uitgebreide kennis en ervaringen deel met anderen. Het is mijn doel om aanstaande moeders te ondersteunen en te begeleiden tijdens deze bijzondere periode in hun leven.