Je kindje in week 0
Vroeger werd gedacht dat vrouwen zwanger werden tijdens de menstruatie. Daarom was de week na je menstruatie je eerste zwangerschapsweek. Omdat in de meeste gevallen de exacte datum van conceptie niet zeker is en de eerste dag van je laatste menstruatie wel vaststaat, wordt deze rekenmethode nog steeds gebruikt.
Je menstruatiecyclus begint dus op de eerste dag van je laatste menstruatie en duurt gemiddeld 28 dagen. In je vorige cyclus is het slijmvlies verdikt een klaargemaakt voor een bevruchte eicel. Als er geen bevruchte eicel in nestelt wordt in week één het verdikte baarmoederslijmvlies (het endometrium) afgestoten en verlies je bloed en slijm, je ongesteldheid. Een gemiddelde ongesteldheid duurt 5 dagen, maar kan variëren van 3 tot 7 dagen. Naast de welbekende buikkrampen en rugpijn, wat veroorzaakt wordt door samentrekkingen van de baarmoeder,voel je je meestal ook niet erg fit. Dit komt door het lage oestrogeen niveau. Deze stijgt weer in de loop van de week waardoor je je opgewekter en vrolijker voelt aan het eind van je ongesteldheid.
Deze week ben je dus ongesteld. Ga lekker met een stukje chocola en een kopje thee op de bank zitten. Dekentje, vrouwenfilm, tissues erbij. We zijn niet alleen gek op chocola, maar tijdens je menstruatie is het ook nog eens nuttig. Deze week is je oestrogeen- en progesteron niveau uit balans waardoor je trek krijgt in voedsel dat rijk is aan koolhydraten en magnesium. En toevallig is chocola rijk aan magnesium (en ook gewoon erg lekker). Dus geniet er van. Zorg er wel voor dat je naast je chocola en thee ook genoeg vitamines en mineralen binnenkrijgt. Voedingsmiddelen als noten en zaden, wilde zalm, spinazie, banaan of eieren zorgen namelijk voor de aanmaak van serotine; het gelukshormoon. En bedenk dat dit voorlopig misschien wel je laatste ongesteldheid is.