Skip to content
Menu
Navelstreng_757952116

De navelstreng; alles wat je wilt weten

De navelstreng is een vitaal onderdeel van de ontwikkeling van je kindje. Het is de structuur die je kindje met jou verbindt en hem voorziet van alles wat hij nodig heeft om te groeien en te gedijen. In dit artikel bespreken we wat de navelstreng is, wat zijn functies zijn en hoe hij er uitziet.
BabyBaby
Minder dan 1 minuutLeesduur minuten

Inhoud

Wat is de navelstreng?

De navelstreng is soort een dikke kabel van weefsel die je kindje met de placenta verbindt. De placenta is een orgaan dat tijdens de zwangerschap in de baarmoeder groeit en voedingsstoffen en zuurstof aan je kindje levert en afvalstoffen verwijdert. De navelstreng vervoert deze voedingsstoffen en zuurstof van de placenta naar je kindje en voert afvalstoffen van je kindje af. Hij voorziet je kindje dus van alles wat hij nodig heeft om te groeien en te gedijen.

De navelstreng bestaat uit twee delen; Wharton’s gelei en de eigenlijke navelstreng. Wharton’s gelei is een dik en kleverig bindweefsel dat helpt om de bloedvaten in de navelstreng te beschermen. Het zorgt ervoor dat de navelstreng niet wordt dichtgedrukt als hij in de knoop raakt of wanneer je kindje ermee speelt. Wanneer Wharton’s gelei wordt blootgesteld aan temperatuursveranderingen zorgt het ervoor dat de structuren in de navelstreng instorten. Dit zorgt er vervolgens voor dat de bloedvaten in de navelstreng ongeveer drie minuten na de geboorte worden afgekneld.

De eigenlijke navelstreng bestaat uit drie bloedvaten: de twee navelstrengslagaders (arteriae umbilicales) en een navelstrengader (vena umbilicalis). De aderen voeren kooldioxide en andere afvalproducten van de baby af, terwijl de slagaders vers bloed en voedingsstoffen naar je kindje brengen.

De navelstreng wordt net als de placenta gevormd uit hetzelfde bevruchte eitje dat ook je kindje zal vormen. Zodra de bevruchte eicel zich in de baarmoeder heeft ingenesteld, begint het te groeien en zich te verdelen in twee afzonderlijke maar met elkaar verbonden weefsels – het embryo (dat je kindje zal worden) en de navelstreng en placenta. De navelstreng ontstaat rond de vijfde week zwangerschap en vervangt de dooierzak als de bron van voedingsstoffen voor je kindje.

Wat is de functie van de navelstreng?

De belangrijkste functie van de navelstreng is het transport van voedingsstoffen en zuurstof van jou naar je kindje en van kooldioxide en afvalproducten van je kindje terug naar jou. Aan het einde van je zwangerschap transporteert de navelstreng ook antistoffen van jou naar je kindje. Deze beschermen hem tot ongeveer drie maanden na de geboorte tegen infecties.

Neem je de 22 wekenprik? Dan maak je antistoffen aan tegen kinkhoest welke je ook via de navelstreng aan je kindje doorgeeft. Hiermee is hij de eerste drie maanden beschermt tegen kinkhoest en krijgt hij de DKTP-Hib-HepB-vaccinatie een maand later krijgen, als hij net wat ouder is.

Hoe ziet de navelstreng eruit?

Navelstreng na geboorte

Bron: https://eenmooiebevalling.nl/informatie/bevalling/uitkloppen-navelstreng/

De navelstreng is meestal wit of lichtroze van kleur en bedekt met een kleverige substantie; Wharton’s gelei. Hij heeft een gladde, ronde vorm en is ongeveer zo dik als je pink. De gemiddelde lengte van de navelstreng rond de geboorte is 50 lang. Hij voelt dik en rubberig aan.

Wanneer knip je de navelstreng door?

Het doorknippen van de navelstreng is een groot moment in het leven van elke ouder. Het is de symbolische scheiding van jou en je kindje en het begin van jullie nieuwe leven. De navelstreng wordt meestal tussen twee en vijf minuten na de geboorte afgeklemd en vervolgens met een medische schaar doorgeknipt. Dit heet afnavelen. Het stompje van de navelstreng droogt in, wordt hard, kleurt zwart en verschrompeld. Hij valt er vervolgens binnen drie tot tien dagen af. Er zitten geen zenuwen in de navelstreng dus het doorknippen doet je kindje geen pijn.

Lotusbevalling

Je kunt ook kiezen voor een lotusbevalling. Dit is een alternatief voor het doorknippen van de navelstreng. Bij de lotusbevalling wordt de navelstreng niet afgeklemd of doorgeknipt en blijft hij aan je kindje vastzitten tot hij er op natuurlijke wijze af valt. Dit kan drie tot tien dagen duren

Waarom wordt de navelstreng afgebonden na de geboorte?

De navelstreng wordt na de geboorte afgebonden omdat er anders een open verbinding is tussen de bloedvaten van je kindje en de buitenwereld. Wordt de navelstreng niet afgebonden dan kunnen virussen en bacteriën via deze bloedvaten bij je kindje naar binnen en een infectie veroorzaken. Het afklemmen helpt ook om bloedingen te voorkomen.

Navelstreng afklemmen; cordring of navelklem

De navelstreng wordt na de geboorte afgeklemd en doorgeknipt met een navelklem of cordring. De navelklem wordt meestal op ongeveer een centimeter van de navel van je kindje gezet en was de standaard. Je kunt tegenwoordig ook kiezen voor een cordring in plaats van een navelklem. Een cordring (of navelring) is een ring van natuurrubber die om de navelstreng van je kindje wordt geschoven in plaats van de navelklem. De cordring klemt, net als de navelklem, de navelstreng af zodat hij doorgeknipt kan worden. De cordring is ten opzichte van de navelklem wat kleiner waardoor hij minder in de weg zit en een stuk zachter voor de huid van je kindje.

Navelstreng laten uitkloppen

Je hebt er vast al het een en ander over gelezen; het laten uitkloppen van de navelstreng. Dit houdt in dat de navelstreng pas wordt afgeklemd of doorgeknipt nadat deze is gestopt met pulseren, wat meestal één tot drie minuten duurt. Het is aangetoond dat het laten uitkloppen van de navelstreng veel potentiële voordelen heeft voor zowel premature als voldragen baby’s, waaronder:

– Verbeterde ijzerreserves: IJzer is essentieel voor baby’s, vooral in de eerste zes maanden van het leven. Door het laten uitkloppen kunnen baby’s tot 30% meer van hun bloedvolume, dat rijk is aan ijzer, uit de placenta krijgen.

– Verminderd risico op bloedarmoede: Bloedarmoede is een veel voorkomende aandoening dat vermoeidheid en andere problemen kan veroorzaken. Het laten uitkloppen van de navelstreng kan helpen het risico op bloedarmoede te verminderen door de hoeveelheid ijzer die baby’s krijgen te verhogen.

– Verbeterde zuurstofconcentratie: Het laten uitkloppen van de navelstreng kan de zuurstofconcentratie in het bloed van je kindje verhogen.

Wanneer valt de navelstreng af?

De navelstomp is het overblijvende deel van de navelstreng nadat deze is doorgeknipt. De navelstomp valt er meestal in de eerste week na de geboorte af. Je moet het gebied echter wel schoon en droog houden totdat het eraf valt. Na het loslaten van de navelstomp blijft er een klein litteken over; de navel.

Hoe moet je het navelstompje verzorgen?

Het belangrijkste bij de verzorging van de navelstomp is dat je deze schoon en droog houdt. Je kunt dit doen door het gebied voorzichtig schoon te maken met een milde zeep en water. Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat de luier altijd schoon en droog is

Binnen een week of twee na de geboorte zou de stomp er moeten afvallen. Totdat hij eraf valt, moet je er extra zorg aan besteden om infectie te voorkomen. Hier zijn wat tips:

– Maak de stomp elke dag voorzichtig schoon met een milde zeep en water.
– Houd het gebied rond de stomp schoon en droog, vooral tijdens het verschonen van de luier.
– Vouw de bovenkant van de luier van uw baby naar beneden, zodat deze niet schuurt

Wat kan er misgaan met de navelstreng?

Er zijn verschillende dingen die mis kunnen gaan met de navelstreng. Gelukkig zijn dit allemaal complicaties die niet vaak voorkomen.

De navelstreng; alles wat je wilt weten

Uitzakken van de navelstreng; navelstrengprolaps
Een navelstrengprolaps is wanneer de navelstreng voor of tijdens de bevalling in de opening van de baarmoeder (uterus) valt. Een navelstrengprolaps is een ernstige complicatie die kan optreden tijdens de zwangerschap en de bevalling. Als de navelstreng in het geboortekanaal valt, kan deze worden samengedrukt, waardoor je kindje geen zuurstof meer krijgt.

De navelstreng kan rond de nek van je kindje zijn gewikkeld (nuchale streng) 
De nuchale streng is de naam voor de navelstreng die rond de nek van de baby zit. Meestal is dat geen probleem, maar als de navelstreng strak komt te zitten en de bloedtoevoer van je kindje afsluit, kan dat foetale nood of zelfs de dood tot gevolg hebben. Ongeveer één op de 200 baby’s wordt geboren met een nuchale streng. Als de verloskundige de navelstreng tijdens een echografie ziet, zal je extra in de gaten gehouden worden om er zeker van te zijn dat er geen gevaar voor verwurging is. Maar in de meeste gevallen is er niets om je zorgen over te maken. De navelstreng raakt meestal vanzelf los voor de geboorte.

Navelstreng knoop of torsie
Een navelstreng knoop of -torsie is een aandoening die optreedt wanneer de navelstreng in de knoop raakt. Dit kan gebeuren voor of tijdens de bevalling en kan gevaarlijk zijn voor zowel jou als je kindje. Als de navelstreng te strak komt te zitten, kan dit de bloedtoevoer naar je kindje afsnijden, wat tot ernstige gezondheidsproblemen kan leiden. Een navelstreng torsie is een medisch noodgeval dat onmiddellijke behandeling vereist.

Navelstrengbloed doneren

Wist je dat je navelstrengbloed kunt doneren? Het bevat waardevolle stamcellen die kunnen worden gebruikt om een verscheidenheid van ziekten en aandoeningen te behandelen. Navelstrengbloed wordt soms gebruikt voor de behandeling van sikkelcelanemie, leukemie en andere ernstige medische aandoeningen.

Je kunt het navelstrengbloed ook in een particuliere navelstrengbloedbank opslaan. In dat geval wordt het navelstrengbloed na de geboorte opgevangen en in een privébank opgeslagen voor het geval je eigen kindje een ziekte krijgt waarbij stamcelbehandeling kan helpen. Deze kans is echter zeer klein.

Dit artikel is geschreven door: 

Renate

Ik heb een passie voor alles rondom zwangerschappen. Deze passie heb ik omgezet in het online platform, Zwangerennu.nl, waar ik mijn uitgebreide kennis en ervaringen deel met anderen. Het is mijn doel om aanstaande moeders te ondersteunen en te begeleiden tijdens deze bijzondere periode in hun leven.