Skip to content
Lotus bevalling

Lotus bevalling; hoe werkt het?

Een lotus bevalling is een bevalling waarbij de navelstreng en de placenta aan je kindje blijven vastzitten totdat ze op natuurlijke wijze afvallen. Dit proces kan een paar dagen tot een paar weken duren. Wat zijn de redenen om deze methode te verkiezen boven het doorknippen van de navelstreng? En hoe werkt het in de praktijk?
BabyBaby
Minder dan 1 minuutLeesduur minuten

Inhoud

Wat is een lotus bevalling?

Lotus bevalling is de term die wordt gebruikt voor een bevalling waarbij de navelstreng en de placenta aan je kindje blijven vastzitten tot ze zijn ingedroogd en op natuurlijke wijze afvallen. Dit proces kan drie tot tien dagen duren. Er zijn twee type lotus bevallingen; een volledige en een halve lotus bevalling. Bij een halve lotus bevalling wordt de navelstreng binnen 24 uur na de geboorte, of wanneer jullie er klaar voor zijn, alsnog doorgeknipt. Er zijn onderzoeken die aangeven dat baby’s die zijn geboren met een lotus bevalling rustiger zijn, minder huilen en beter wennen aan de nieuwe omgeving,

Hoe werkt een lotusgeboorte?

Na de geboorte wordt je kindje op de borst gelegd voor het “gouden uur”, hij blijft met de navelstreng verbonden aan de placenta. De eerste 24 uur na de geboorte ligt de placenta in een vergiet boven een schaal om uit te lekken. Na deze 24 uur kan de placenta gewassen en gedroogd worden. Hierna worden beide kanten van de placenta ingewreven met mineraalrijk zout. Dit zout neemt het vocht uit de placenta op, waardoor deze indroogt. Daarnaast zorgt het ervoor dat de placenta niet bederft. Dit kan het beste elke dag gedaan worden. Om te voorkomen dat de placenta gaat ruiken kan je hem inwrijven met kruiden zoals lavendel, tijm of rozemarijn. 24 Uur na de geboorte kan je de placenta in een mand of schaal leggen of hem wikkelen in hydrofiele doeken.

De navelstreng zal vervolgens steeds meer indrogen, verschrompelen en uiteindelijk natuurlijk loslaten. Gemiddeld laat de navelstreng van een lotus bevalling eerder los dan bij een niet lotus geboorte. Dit kan tussen de drie en tien dagen na de geboorte zijn.

Hoe verzorg je je kindje na een lotus bevalling?

Een lotus bevalling kan praktisch wat uitdagingen met zich meebrengen, maar je kindje kan gewoon in bad. Het is alleen belangrijk om de placenta droog te houden. Zet het mandje of schaaltje met de placenta daarom op een stabiele plek naast het badje of vraag of je partner of kraamverzorgster deze wilt vasthouden terwijl jij je kindje in bad doet. Let er hierbij op dat er geen spanning komt te staan op de navelstreng.

De navelstreng zit voor de luier niet in de weg. Bij het aantrekken van het rompertje kan de navelstreng via het bovenbeentje van je kindje naar buiten. Het is hierbij belangrijk dat de navelstreng niet afgekneld wordt of dat er teveel spanning op komt te staan.

Waarom kiezen ouders voor een lotus bevalling?

Ouders kiezen voor een lotus bevalling omdat je kindje en de placenta oorspronkelijk één geheel vormden. Na bevruchting is de bevruchte eicel zich gaan innestelen in je baarmoeder. Direct na het innestelen zijn de cellen gaan differentiëren in een binnenste en buitenste cellaag. De buitenste cellaag vormt de navelstreng en placenta. De binnenste cellaag, de embryoblast, jullie kindje. Dus zowel je kindje als de placenta en navelstreng kwamen oorspronkelijk uit één bevruchte eicel.

Een andere reden om de navelstreng niet door de knippen is omdat je kindje negen maanden lang met de placenta en navelstreng verbonden was. De placenta was één van de belangrijkste organen voor je kindje en de navelstreng een leuk speeltje. Hij is dus niet anders gewend dan dat hij verbonden zit. Door deze niet meteen door te knippen is de overgang van de baarmoeder naar de wereld wat minder heftig.

Bij de geboorte blijft ongeveer 30% van het bloed van je kindje achter in de placenta. Wanneer de navelstreng wordt doorgeknipt, kan dit niet meer terugstromen naar je kindje. Knip je de navelstreng niet door dan kan dit bloed terugstromen naar je kindje. Hierdoor profiteert je kindje van extra zuurstof, stamcellen, ijzer, voedingsstoffen en antistoffen. Om deze reden wordt tegenwoordig vaak gewacht met het doorknippen van de navelstreng tot deze is uitgeklopt. Wanneer de navelstreng is uitgeklopt, stroomt er geen bloed meer van de placenta naar je kindje. Je kindje heeft hierdoor een bewezen minder hoge kans op bloedarmoede.

Wat zijn de voordelen van een lotus bevalling?

Er zijn een aantal voordelen aan een lotus bevalling. Ten eerste weet je zeker dat je kindje alle ijzer en andere voedingsstoffen uit de placenta krijgt. Ook verliezen baby’s die zijn geboren via een lotus bevalling in de eerste week vaak minder gewicht. Bovendien is er minder kans op een navelinfectie, omdat de navelstreng op natuurlijke wijze afvalt.

Daarnaast is de overgang van je baarmoeder naar de buitenwereld al erg ingrijpend voor je kindje. Met een lotus bevalling bespaar je hem de medische handeling van het doorknippen van de navelstreng. Sommige mensen denken dat dit de overgang voor je kindje soepeler en geleidelijker laat verlopen.

Nadelen van een lotus bevalling

Er is echter één nadeel aan het te laat afklemmen van de navelstreng. Het kan namelijk geelzucht veroorzaken bij pasgeborenen. Dit gebeurt omdat de lever van je kindje nog niet volgroeid genoeg is om alle bilirubine kwijt te raken die zich ophoopt als gevolg van de afbraak van rode bloedcellen. De meeste gevallen van milde geelzucht zijn onschuldig en verdwijnen zonder behandeling binnen twee of drie weken. Als er echter ernstige geelzucht ontstaat, kan je kindje ultraviolet licht nodig hebben of zelfs een bloedtransfusie.

Ook is het praktisch wat uitdagender. Als je je baby vasthoudt, moet je altijd de placenta bij je hebben en het mandje aan je zijde leggen. Het is vooral lastig als de navelstreng kort is.

Het is belangrijk om te voorkomen dat er aan de navelstreng wordt getrokken, bijvoorbeeld door de placenta in een mandje te laten liggen. Die kan er dan voortijdig uitgetrokken worden. Dit vergroot de kans op navel infecties.

Als je de placenta niet goed verzorgt, kan het zijn dat je hem na een tijdje begint te ruiken. Dit kun je voorkomen door hem elke dag goed met zout in te wrijven. Ook inwrijven met geurige kruiden kan ongewenste geurtjes voorkomen.

Is een lotus bevalling veilig?

Er zijn geen bewezen gevaren van een lotus bevalling. Sommige medici zijn daarentegen van mening dat bacteriën zich in de placenta kunnen ontwikkelen en via de navelstreng naar je kindje kunnen gaan, waardoor er een infectie kan ontstaan.

Als gevolg van een te hoog gehalte aan bilirubine in het bloed van je kindje, bestaat er een verhoogd risico op geelzucht wanneer de navelstreng niet wordt doorgeknipt. Dit gaat meestal vanzelf over, maar soms heeft een baby lichttherapie nodig. Hiervoor moet je kindje één of meer dagen naar het ziekenhuis.

Dit artikel is geschreven door: 

Renate

Ik heb een passie voor alles rondom zwangerschappen. Deze passie heb ik omgezet in het online platform, Zwangerennu.nl, waar ik mijn uitgebreide kennis en ervaringen deel met anderen. Het is mijn doel om aanstaande moeders te ondersteunen en te begeleiden tijdens deze bijzondere periode in hun leven.