Wat is een termijnecho?
De termijnecho is een echoscopisch onderzoek die, zoals de naam het al zegt, bedoeld is om de termijn van je zwangerschap vast te stellen. Op basis hiervan wordt je definitieve uitgerekende datum berekend. Je hebt waarschijnlijk al een indicatie van je zwangerschapsduur op basis van de eerste dag van je laatste menstruatie. Maar het is vaak lastig om precies vast te stellen wanneer bevruchting heeft plaatsgevonden. Met een termijnecho kijkt de echoscopist naar het formaat van je kindje en bepaalt op basis daarvan je uitgerekende datum. Dit kan soms een week verschillen met de eerste berekening.
Waar kijken ze nog meer naar?
Met een termijnecho wordt niet alleen gekeken naar je zwangerschapsduur. De echoscopist bekijkt ook of de hartslag van je kindje sterk en regelmatig is, naar de plek van innesteling en of je zwanger bent van een één of meerling.
Bij een gezonde zwangerschap nestelt de eicel zich in je baarmoederwand in, waarna het verder groeit tot een volledig kindje. In één op honderd gevallen is de eicel buiten de baarmoeder ingenesteld; je spreekt dan van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Het vruchtje kan buiten de baarmoeder niet groeien en het is niet mogelijk om deze te verplaatsen naar je baarmoeder. Je hebt daarnaast kans op ernstige complicaties, een buitenbaarmoederlijke zwangerschap zal dan ook afgebroken moeten worden.
Ook kijkt de echoscopist of er geen afwijkingen zitten in je baarmoeder of eileiders die de kans op complicaties vergroten. Heb je de termijnecho na elf weken zwangerschap dan wordt er ook een nekplooimeting bij je kindje gedaan. Elk kindje heeft tijdens de zwangerschap een dun vochtlaagje onder de huid ter hoogte van de nek, de nekplooi. Met een termijnecho wordt de dikte van je nekplooi gemeten. Bij een verdikte nekplooi (>3,5mm) is er een verhoogde kans op een kindje met het syndroom van Down. Maar dit is slechts een indicatie, je hoeft je bij een verdikte nekplooi niet meteen zorgen te maken. Er wordt direct verder onderzoek gedaan in de vorm van een NIPT- test of combinatietest. Bij zestig tot zeventig procent van de baby’s met een verdikte nekplooi wordt na verder onderzoek geen Down Syndroom gevonden.
Hoe gaat de termijnecho?
Als je verloskundigenpraktijk een eigen echoapparaat en gespecialiseerd echoscopist heeft, wordt de termijnecho daar gedaan. In alle andere gevallen wordt de echo gedaan in het ziekenhuis of echocentrum. Tijdens het intakegesprek met je verloskundige zal je meer informatie krijgen over de termijnecho en waar je deze kunt laten uitvoeren. Daarna kun je een afspraak inplannen.
Uitwendige echo
In de meeste gevallen is de termijnecho een uitwendig onderzoek. De echoscopist smeert wat speciale gel op je buik en gaat met de echokop over je buik. Je kunt direct op het scherm meekijken naar jullie kindje. Ondanks dat deze nog erg klein is, kun je al veel details zien. De echoscopiste zal uitleggen wat ze ziet en geeft meteen de uitslag. Het kan lastig zijn om te herkennen wat je precies ziet. Weet je niet waar je naar kijkt? Gewoon vragen.
Inwendige echo
In een enkel geval zorgt de positie van je baarmoeder, ligging van je kindje of je gewicht ervoor dat de echoscopist geen betrouwbare meting kan doen met een uitwendige echo. Je zult dan een inwendige echo krijgen. De echokop van een inwendige echo is dunner en langer dan bij een uitwendige echo. De echoscopist doet hier een soort condoom om en brengt wat glijmiddel aan. Vervolgens brengt ze de echokop voorzichtig vaginaal in. Dit doet normaalgesproken geen pijn. Met een inwendige echo kan er alsnog een betrouwbare meting worden gedaan.
Zwangerschapsverklaring
Na de termijnecho krijg je een zwangerschapsverklaring mee met je definitieve uitgerekende datum. Deze kun je gebruiken om zwangerschapsverlof aan te vragen op je werk. Wanneer je de zwangerschapsverklaring niet direct meekrijgt na de termijnecho kun je hem aanvragen bij je verloskundigenpraktijk. Wil je na 28 weken zwangerschap nog vliegen? Dan heb je ook een zwangerschapsverklaring nodig. Deze mag in de meeste gevallen niet ouder zijn dan vijf dagen. Je zult hem dan opnieuw moeten aanvragen bij je verloskundige.
Kosten termijnecho
De termijnecho wordt standaard aangeboden en wordt vergoed vanuit het basispakket van je zorgverzekering. Het heeft ook geen invloed op je eigen risico.
Nub theorie
Heb je de termijnecho rond twaalf weken zwangerschap en ben je erg benieuwd of je een jongetje of meisje krijgt? Dan kun je gebruik maken van de nub-theorie. De geslachtsdelen van je kindje beginnen tussen de zes en zeven weken zwangerschap te ontwikkelen. De eerste weken ontwikkelen zowel de jongens als meisje een uitsteeksel tussen de benen, de nub. Vanaf ongeveer elf weken zwangerschap ontwikkelt de nub zich tot een clitoris met schaamlippen of een penis. Dit kun je op de echo zien door de hoek van het uitsteeksel ten opzichte van de ruggengraat.
Is de hoek tussen de nub en het ruggengraat van je kindje 30 graden of groter dan krijg je waarschijnlijk een jongetje. Is de hoek kleiner dan 30 graden dan krijg je waarschijnlijk een meisje. Of je de nub-theorie kunt gebruiken hangt erg af van de positie en houding van je kindje. Het werkt het beste wanneer je kindje op zijn rug met zijn rechter zijkant naar je toe ligt en zijn beentjes opgetrokken.