Skip to content
Menu
Jongen of meisje

De Chinese geslachtskalender; bepaal het geslacht van jouw baby

Ben jij in verwachting en benieuwd naar het geslacht van je baby? Het raden van het geslacht van je kindje is al eeuwenlang een leuk spelletje voor aanstaande ouders. Een populaire methode is het gebruik van de Chinese geslachtskalender. Deze kalender beweert te kunnen voorspellen of je een jongen of meisje krijgt op basis van de maand van conceptie en je leeftijd. Hoewel het gebruik van de kalender een traditionele en leuke manier kan zijn om te raden wat het geslacht van je baby is, kan je je afvragen of het echt werkt. Maar leuk is het zeker.
BabyBaby
Minder dan 1 minuutLeesduur minuten

Inhoud

Wat is de Chinese geslachtskalender?

Als zwangere vrouw ben je vast nieuwsgierig naar het geslacht van jouw toekomstige kindje. De Chinese geslachtskalender kan hierbij helpen. Deze kalender is gebaseerd op de leeftijd van de moeder en de maand waarin de baby is verwekt. Door deze gegevens in te voeren in de tabel van de geslachtskalender kan je voorspellen of je een jongen of meisje verwacht.

Chinese leeftijd en moment van bevruchting

Om van de Chinese geslachtskalender gebruik te kunnen maken, is het belangrijk om achter jouw Chinese leeftijd te komen. Er wordt namelijk in China een andere jaartelling gebruikt. Men gebruikt in China de maankalender in plaats van de Gregoriaanse kalender die in Nederland wordt gebruikt. Daarnaast zijn baby’s in China na de geboorte al één jaar oud, aangezien ze de tijd in de baarmoeder meerekenen in de leeftijd.

Om de geslachtskalender af te kunnen lezen heb je twee verschillende gegevens nodig: de maand waarin de bevruchting plaatsvond en jouw Chinese leeftijd. De gegevens zijn in een tabel verwerkt die jij vervolgens kunt aflezen. Op die manier kom je erachter of je in verwachting bent van een jongen of van een meisje. Zo heb je bijvoorbeeld op eenentwintigjarige leeftijd alleen kans op een jongen als de baby in januari is verwerkt.

Chinese geslachtskalender

Ontstaan van de chinese geslachtskalender

De Chinese geslachtskalender is al zo’n 700 jaar oud en werd bedacht door een Chinese wetenschapper. Hij ontdekte documenten met gegevens van een Chinese familie met keizerlijk bloed uit de Qing-dynastie. In deze documenten waren veel jongens als nakomelingen opgenomen. Aangezien veel stellen in China destijds een jongetje wilden krijgen, zodat ze geen bruidsschat hoefden te betalen, bepaalde de wetenschapper in welke maanden de kans op het krijgen van een jongen het grootst was. Vanaf toen werd de Chinese geslachtskalender een veelgebruikte tool voor toekomstige ouders. Gebruik de Chinese geslachtskalender echter met een korreltje zout, want het blijft slechts een voorspelling en de uitkomst is niet gegarandeerd.

Is de Chinese geslachtskalender betrouwbaar?

De betrouwbaarheid van de geslachtskalender blijft een leuk discussiepunt. Waar de een beweert dat deze 90% betrouwbaar is houden sceptici het op 50%. De geslachtskalender is nooit wetenschappelijk bewezen. De onderzoeken die er wel geweest zijn naar de uitkomsten van de kalender gaven geen eenduidig resultaat. Het gebruik van de geslachtskalender is daarom vooral een leuke manier om het geslacht van je kindje te raden. Wacht nog even met het kopen van de blauwe of roze babyuitzet tot je zekerheid hebt gekregen met een echo. Dit kan een pretecho zijn rond 15 weken zwangerschap of de 20- wekenecho.

Andere methoden voor geslachtsbepaling

Er zijn, naast de Chinese geslachtskalender, meerdere methoden waarmee je het geslacht van jouw kindje kan proberen te voorspellen. Zo zijn er verschillende zwangerschapssymptomen die kunnen wijzen op een meisje of een jongen in jouw buik. Ook kan je het soms aan het gedrag van de baby merken. Het schijnt namelijk dat meisjes, wanneer ze nog in jouw buik zitten, vaak richting de blaas schoppen, terwijl jongens tegen je ribben aan schoppen. Daarnaast kan de hartslag van de baby iets zeggen over het geslacht. Zo wordt er voorspeld dat er een jongen geboren gaat worden als er een hartslag is van minder dan 139 slagen per minuut. Is het daarentegen meer dan 140 slagen per minuut? Dan zal jij hoogstwaarschijnlijk een meisje krijgen.

Tot slot kan je rond de twaalfde week van jouw zwangerschap het geslacht van de baby voorspellen door middel van de nub theorie. Na tien weken zwangerschap ontwikkelt het uitsteeksel (nub in het Engels) tussen de benen van een embryo zich tot een clitoris of een penis. De hoek van het uitsteeksel ten opzichte van de ruggengraat, die te zien is op een termijnecho, is van belang. Bij een hoek van dertig graden of wanneer de nub meer omhoog staat, krijg je een jongetje. Is de hoek minder dan dertig graden of loopt het evenwijdig aan de ruggengraat? Dan krijg je waarschijnlijk een meisje. De nub theorie heeft een betrouwbaarheid van 75%.

Dit artikel is geschreven door: 

Renate

Ik heb een passie voor alles rondom zwangerschappen. Deze passie heb ik omgezet in het online platform, Zwangerennu.nl, waar ik mijn uitgebreide kennis en ervaringen deel met anderen. Het is mijn doel om aanstaande moeders te ondersteunen en te begeleiden tijdens deze bijzondere periode in hun leven.