Hoe kan je de baarmoedermond voelen?
Het voelen van je baarmoedermond kan je inzicht geven in je menstruatiecyclus als je zwanger wilt worden. Ben je al in blijde verwachting, dan kan het aangeven hoe dicht je bij een bevalling zit. Hoe doe je dit nu het best?
- Om hygiënisch te werk te gaan, was je altijd eerst je handen goed. Je wilt tenslotte voorkomen dat je bacteriën naar binnen brengt die tot een infectie leiden. Lange of scherpe nagels knip je ook liever eerst af om beschadigingen aan je vaginawand te voorkomen.
- Als je het prettig vindt, kun je wat glijmiddel gebruiken. Zorg er voor dat dit er eentje is op basis van water en laat vaseline of andere producten staan.
- Kies vervolgens een positie die voor jou handig is. Dit kan staand zijn, met één been op een rand, bijvoorbeeld die van het toilet, maar ook kun je op je hurken zitten.
- Zorg dat je goed ontspant en breng dan 1 of 2 vingers in je vagina. Je zult een paar centimeter diep moeten om daadwerkelijk iets te voelen. Komt je vinger niet meer verder? Dan zit je waarschijnlijk goed.
- Je zult hier een randje voelen. Deze kan hard aanvoelen, maar ook wat zachter. In het midden voel je een opening, maar het kan ook zijn dat deze gesloten is.
- Was ook nadien je handen zorgvuldig.
Het kan lastig zijn om direct iets te voelen en al helemaal om daar de juiste conclusie aan te hangen. Het beste is dan ook om het voelen van je baarmoedermond enkele keren te oefenen, zodat je verschillen beter opmerkt. Doe het gerust maandelijks een aantal keer, maar wel altijd rond hetzelfde tijdstip.
Hoe voelt de baarmoedermond?
De baarmoedermond kan hard of juist zacht voelen. Het wordt dan ook wel eens vergeleken met de zachtheid van je lippen en het stugge puntje van je neus. Ook de vergelijking met een donut komt geregeld voorbij. Dit komt dan ook door de opening die je baarmoedermond af en toe heeft, al zul je soms ook slechts een spleetje voelen. De stand van je baarmoedermond verandert namelijk tijdens je cyclus een aantal keer. Hoe de baarmoedermond dus precies aanvoelt, is afhankelijk van waar jij je in je cyclus bevindt.
Baarmoedermond voelen wanneer je zwanger wilt worden
Als je zwanger wilt worden, zijn er een aantal dingen waar je op kunt letten om de kans op een bevruchting te vergroten. Eén van die dingen is door te voelen hoe de stand van je baarmoedermond op een bepaald moment is.
Rond je vruchtbare dagen zal de baarmoedermond zich hoog bevinden en wat soepel aanvoelen. Hij staat dan een stukje open en er kan zich veel slijm omheen bevinden. Is je eisprong daar? Dan zal je baarmoedermond helemaal open staan en voelt deze erg zacht. Het kan zelfs zo zijn dat je helemaal niets meer voelt. Als je eisprong geweest is, sluit je baarmoedermond zich, komt lager te liggen en voelt harder en stugger aan. Over het algemeen geeft dit aan dat je niet vruchtbaar bent.
Baarmoedermond voelen aan het einde van de zwangerschap
Hoewel het voelen van de baarmoedermond veelal een manier is om te kijken of jij je in je vruchtbare periode bevindt of niet om zo de kans op een zwangerschap te vergroten, kan het ook tegen het eind van je zwangerschap wat zeggen. Wanneer je lichaam zich voor gaat bereiden op de bevalling zal je baarmoedermond veranderen, hij gaat verstrijken. De baarmoedermond is voor het verstrijken langer, stug en gesloten. Naarmate hij verstrijkt zal hij langzaamaan platter en zachter worden en zelf volledig verdwijnen. Na het verstrijken van je baarmoedermond kan deze middels ontsluitingsweeën openen. Als je op controle komt bij je verloskundige zal zij dan ook kunnen voelen hoe het er voor staat. Mogelijk heb je al een enkele centimeter ontsluiting, maar soms is het ook nog eventjes geduld hebben.
Baarmoedermond voelen bij een verzakking
Zie of voel je de baarmoedermond nu direct bij de ingang van je vagina? Dan kan dit duiden op een verzakking. Dit kan meerdere oorzaken hebben, waarvan een bevalling er één van is. De banden en spieren die onder andere je baarmoeder op de plek houden, kunnen na een bevalling slapper worden. Mogelijk leidt dit tot het zakken van organen tot zelfs buiten de vagina. Onder meer om deze reden wordt het doen van bekkenbodemoefeningen na de bevalling aangeraden. Raadpleeg altijd een arts als je denkt dat dit bij jou het geval is.