Wat is een mola zwangerschap?
Een mola zwangerschap, ook wel een molaire zwangerschap genoemd, is een type zwangerschap waarbij abnormaal weefsel groeit in plaats van een baby. Na een normale bevruchting ontstaat er uit een bevruchte eicel een embryo en een placenta. Bij de mola zwangerschap groeit er geen embryo maar alleen het placentaweefsel. De vlokken van de placenta groeien door en zwellen op tot een gezwel van kleine blaasjes; de ‘mola hydatidosa’. De mola hydatidosa lijkt een beetje op een druiventros.
Er zijn twee soorten molaire zwangerschappen: een volledige molaire zwangerschap en partiële molaire zwangerschap. Een volledige mola zwangerschap treedt op als een eicel zonder erfelijk materiaal wordt bevrucht door een spermacel. Zonder erfelijk materiaal is er geen levensvatbaarheid. Partiële molaire zwangerschappen treden op wanneer één eicel wordt bevrucht door twee spermacellen. Twee spermacellen en dus twee keer erfelijk materiaal binnen één eicel. Ook dit embryo is niet levensvatbaar.
Hoe ontstaat een mola zwangerschap?
Een mola zwangerschap kan ontstaan als de bevruchting van een eicel door een zaadcel abnormaal is. De chromosoom aantallen kloppen na bevruchting niet. Dit kan op verschillende manieren gebeuren.
Een lege eicel wordt bevrucht door één zaadcel. Daardoor bevatten alle cellen alleen vaderlijke chromosomen. Omdat er geen moederlijke chromosomen zijn, kan het embryo zich niet verder ontwikkelen.
Twee zaadcellen bevruchten één eicel. Als gevolg daarvan hebben sommige van de cellen drie sets chromosomen in plaats van de normale twee sets. Ook dit type zwangerschap is niet levensvatbaar
Symptomen; hoe kan je een mola zwangerschap herkennen?
De symptomen van een mola zwangerschap zijn vaak vergelijkbaar met die van een normale zwangerschap. Het placentaweefsel maakt het zwangerschapshormoon hCG aan waardoor je ook last krijgt van alle standaard zwangerschapssymptomen zoals misselijkheid en vermoeidheid. Maar omdat de placenta sneller groeit dan bij een normale zwangerschap maakt hij meer ook hCG aan. De extreem hoge hCG-spiegel is dan ook een kenmerk van een mola zwangerschap. Door deze hoge hCG-spiegel groeit je buik sneller dan bij een normale zwangerschap en kan je symptomen krijgen die lijken op zwangerschapsvergiftiging zoals verhoging van de bloeddruk, oedeem en eiwit in de urine. Ook kan je vaginale bloedingen krijgen en pijn in de buik.
Wat zijn de risicofactoren voor een mola zwangerschap?
Er zijn verschillende risicofactoren verbonden aan een mola zwangerschap, zoals:
- een eerdere mola zwangerschap
- ouder zijn dan 35 jaar
- een familiegeschiedenis van molaire zwangerschap hebben
- een medische aandoening zoals diabetes of hoge bloeddruk
- het nemen van medicijnen, zoals die gebruikt worden om onvruchtbaarheid of ochtendmisselijkheid te behandelen
Hoe wordt de diagnose mola zwangerschap gesteld?
Als je symptomen hebt die op een molaire zwangerschap wijzen, zal je verloskundige een echo doen. Op de echo is er geen kloppend hartje te zien maar een placenta die eruit ziet als een trosje druiven Je krijgt ook een bloedonderzoek om je hCG-waarden te controleren.
Behandeling
Is er een mola zwangerschap vastgesteld dan moet het abnormale weefsel worden verwijderd met een curettage of een hysterectomie (operatie om de baarmoeder te verwijderen).
Curettage
Een curettage is een procedure waarbij het abnormale weefsel uit je baarmoeder wordt verwijderd. De dokter schraapt met een soort lepeltje slijmvlies of zwangerschapsweefsel weg uit je baarmoeder. Je krijgt hiervoor een lichte, algehele narcose. Na een curettage wordt het weefsel naar het lab gestuurd voor verder onderzoek.
Hysterectomie
Een hysterectomie is een operatie waarbij de baarmoeder wordt verwijderd. Dit kan worden gedaan als er geen kinderwens meer is, in plaats van chemotherapie.
Na de behandeling
Nadat het abnormale weefsel is verwijderd, worden je hCG-waarden weer normaal. Je moet nog bloed laten prikken en echo’s laten maken om te controleren of al het weefsel is verwijderd en of je hCG-waarden normaal blijven.
Als je een mola zwangerschap hebt gehad, wordt je gedurende enkele maanden goed gecontroleerd met bloedonderzoek en echografieën om er zeker van te zijn dat al het abnormale weefsel is verwijderd. Het kan ook zijn dat je nog een longfoto krijgt omdat de mola-blaasjes zich in zeldzame gevallen kunnen verplaatsen naar je longen of andere organen.
Wat zijn de complicaties van een mola zwangerschap?
Een mola zwangerschap is een vorm van zwangerschaps-trofoblastische aandoening (GTD) die het gevolg is van abnormale celgroei in de baarmoeder. Bij een mola zwangerschap is er celgroei maar groeit er geen kindje. De mola-blaasjes zijn meestal goedaardig, maar ze verdwijnen niet altijd uit de baarmoeder of groeien weer aan.
Zoals hierboven al even kort aangegeven kan in zeer zeldzame gevallen het molaire weefsel via het bloed naar de longen uitbreiden of naar andere organen. Dit wordt een persisterende trofoblast genoemd. Meestal zijn er geen klachten, maar soms krijg je door de hCG-waarde in je bloed weer zwangerschapsverschijnselen of vaginaal bloedverlies. Is de mola naar de longen uitgebreid dan kun je kortademig worden en gaan hoesten.
Een persisterende trofoblast wordt gezien als een voorstadium van een kwaadaardige aandoening, daarom is er in dit geval chemotherapie nodig. Er is een erg goede kans op volledige genezing.
Zwanger na een mola zwangerschap
Na een mola zwangerschap is er geen verhoogd risico op onvruchtbaarheid, gezondheidsproblemen of problemen. Het is dan ook mogelijk om weer zwanger te worden na een mola zwangerschap, maar eerst moet de hCG waarde in je bloed weer normaal worden. Er wordt geadviseerd om wanneer je hCG waarde weer normaal is nog een half jaar te wachten met zwanger worden. Het achtergebleven mola-weefsel kan namelijk weer actief worden en groeien. Gebruik je medicijnen voor een persisterende trofoblast dan wordt er geadviseerd om te wachten tot de hCG-waarde in je bloed weer een jaar normaal is tot je opnieuw probeert zwanger te worden.
De kans op een nieuwe mola zwangerschap is iets groter (1%). Daarom is het belangrijk om vroeg in de volgende zwangerschap een echo te laten maken om te controleren of alles in orde is. Als alles in orde is, kun je bij je verloskundige of gynaecoloog blijven voor verdere controle van de zwangerschap.
Hoe vaak komt een mola zwangerschap voor?
Mola zwangerschappen zijn zeldzaam en komen bij ongeveer 1 op 2000 zwangerschappen voor.
Bron: https://www.nvog.nl/wp-content/uploads/2018/02/mola zwangerschap.pdf