Skip to content
Menu
Bellen verloskundige

Wanneer bel je de verloskundige?

Een vraag die zwangere vrouwen zich vaak afvragen is wanneer bel je de verloskundige? Wanneer maak je een eerste afspraak? Wanneer mag je tijdens je zwangerschap bellen? En wanneer bel je als je bevalling is begonnen?
BabyBaby
Minder dan 1 minuutLeesduur minuten

Inhoud

Verloskundige begeleiding tijdens de zwangerschap

Tijdens je zwangerschap wordt je begeleid door een verloskundige. Ze houdt tijdens de zwangerschap jouw gezondheid en die van je kindje goed in de gaten. Ze geeft daarnaast voorlichting en advies, bekijkt of je kindje goed groeit, houdt in de gaten of je je emotioneel goed voelt en helpt je voor te bereiden op de bevalling. Bij vragen over je zwangerschap, je kindje of het aanstaande ouderschap kun je ook bij je verloskundige terecht.

Je kunt al vanaf de eerste positieve zwangerschapstest bellen met een verloskundigenpraktijk bij jou in de buurt. Er wordt een intakegesprek met je ingepland rond je achtste week zwangerschap. Je hoeft niet eerst contact op te nemen met je huisarts, dit doet de verloskundige voor je.

Tijdens de eerste afspraak gaat de verloskundige met jou in gesprek over je gezondheid, eventueel eerdere zwangerschappen, je werk en erfelijke aandoeningen of aangeboren afwijkingen binnen jouw familie of die van je partner. Dit wordt geregistreerd in een dossier dat ze voor je aanmaakt. Ook zul je de eerste echo krijgen. Hierin wordt bekeken of het hartje van je kindje klopt, of je zwanger bent van een één- of meerling en hoe lang je ongeveer al zwanger bent. Neem voor je eerste afspraak je verzekeringsbewijs, identificatiegegevens van eerder zwangerschappen en informatie over je medicijngebruik mee. Het intakegesprek zal 45 minuten tot 1 uur duren.

Wanneer bel je de verloskundige voor de bevalling?

Begin van de bevalling voor week 37

Vanaf week 37 is je kindje voldragen en kan je kindje veilig geboren worden. Beginnen de weeën of zijn je vliezen gebroken voor de 37 weken dan is je kindje nog niet helemaal voldragen. Bel direct het spoednummer van je verloskundige, zij zal je doorverwijzen naar het ziekenhuis. De bevalling zal plaatsvinden onder begeleiding van een gynaecoloog.

Weeën

Veel verloskundigenpraktijken hebben een eigen richtlijn over wanneer je mag bellen zodra de weeën beginnen. De richtlijnen voor het bellen staan beschreven op de website van je verloskundigenpraktijk. Er wordt onderscheidt gemaakt tussen een eerste kindje of tweede of volgende kindje. De bevalling van je eerste kindje duurt gemiddeld wat langer. Een veelgebruikte richtlijn is dat je moet bellen als je gedurende één tot twee uur regelmatige weeën hebt die om de drie á vier minuten komen en éen minuut aanhouden. Bij een tweede of volgend kindje moet je bellen als je één tot twee uur regelmatige weeën hebt die om de drie á vier minuten komen en één minuut aanhouden. Twijfel je of je wel of niet moet bellen? Bel dan als jij denkt de verloskundige nodig te hebben. Je kunt beter iets te vroeg bellen zodat de verloskundige weet dat ze elk moment opgeroepen kan worden. Ook kan het jou wat geruststellen waardoor je met vertrouwen je bevalling ingaat.

Bel ook als je behoefte hebt aan begeleiding om te weeën op te vangen, de weeën ineens vaak komen en erg sterk zijn of als je vliezen tijdens de weeën zijn gebroken. Bel ook zeker met je verloskundige wanneer je een drukgevoel krijgt of helder rood bloedverlies tijdens de weeën.

Breken van de vliezen

Wanneer je vaginaal vocht verliest zijn je vliezen gebroken of zit er een scheurtje in. Het kan zijn je direct een plons vocht verliest maar het kan ook in kleine beetjes komen. Vruchtwater is meestal helder, wittig of rozig uit, en ruikt zoet. Ook kun je het verliezen van vruchtwater niet “ophouden”. Het breken van de vliezen betekent niet dat de bevalling meteen begint, hier kunnen nog wat uur tussen zitten. Daarom wordt voor het belprotocol onderscheidt gemaakt tussen overdag en ’s nachts.

Zijn je vliezen overdag gebroken? Laat dit dan altijd even weten aan je verloskundige. Bekijk de kleur van het vruchtwater en geeft dit door. Probeer ook wat vruchtwater op te vangen in een maandverbandje zodat de verloskundige dit kan bekijken.

Zijn je vliezen ‘s nachts gebroken, is het vruchtwater helder en was je kindje bij je laatste controle ingedaald? Dan kun je proberen nog wat te slapen. Bel ‘s ochtends je verloskundige.

Zijn je vliezen gebroken en is het vruchtwater bruin of groen? Bel dan altijd direct je verloskundige, ook ‘s nachts. Probeer ook in dit geval wat vruchtwater op te vangen zodat je verloskundige dit kan bekijken.

Zijn je vliezen gebroken maar was je kindje bij je laatste controle nog niet ingedaald? Bel dan ook direct je verloskundige, ook hiervoor geldt dat het niet uitmaakt of het dag of ’s nachts is. Ga zelf liggen.

Wanneer je vliezen zijn gebroken mag je in verband met infectiegevaar niet vrijen, niet in bad, en geen tampons gebruiken. Je mag uiteraard wel even lekker douchen. Heb je het idee dat je wat verhoging krijgt in de uren na het breken van je vliezen? Bel dan ook direct met je verloskundige.

Wanneer bel je de verloskundige tijdens de zwangerschap?

Ook tijdens de zwangerschap kunnen er redenen zijn om te bellen met je verloskundige.

Bloedverlies

Als je helderrood bloed verliest, een maandverbandje vol of meer dan moet je direct contact opnemen met je verloskundige. Bewaar het maandverbandje of het bebloede ondergoed zodat de verloskundige kan beoordelen hoeveel het ongeveer is.

Verlies je wat slijmerig bloed? Dan is dit een “teken” dat de baarmoedermond aan het rijpen is. Je hoeft in dit geval niet te bellen. De bevalling kan op dezelfde dag beginnen, maar het ook nog enkele dagen op zich laten wachten.

Minder gevoel van leven

Als je 28 of meer weken zwanger bent en je voelt je kindje minder bewegen dan normaal, neem dan even rust. Ga gedurende een uurtje liggen op je linkerzij, in deze houding is de doorbloeding van de placenta het best. Tel het aantal keer dat je kindje voelt bewegen. Voel je minder dan tien bewegingen, twijfel je over de kracht van de bewegingen of ben je nog niet gerustgesteld? Bel dan direct je verloskundige, ook ‘s nachts.

Hoge koorts

Wanneer je hoge koorts hebt kan dit gevaarlijk zijn voor je kindje. Hoge koorts kan namelijk duiden op een infectie. Heb je meer dan 39 graden koorts, neem dan direct contact op met je verloskundige, ook ‘s nachts.

Bel je verloskundige ook:

-Bij ernstige hoofdpijn, het zien van sterretjes, veel overgeven, pijn in de bovenbuik of pijn tussen de schouderbladen
-Als je vragen hebt of je ongerust bent.

Dit artikel is geschreven door: 

Renate

Ik heb een passie voor alles rondom zwangerschappen. Deze passie heb ik omgezet in het online platform, Zwangerennu.nl, waar ik mijn uitgebreide kennis en ervaringen deel met anderen. Het is mijn doel om aanstaande moeders te ondersteunen en te begeleiden tijdens deze bijzondere periode in hun leven.