14 weken zwanger

Zwangerschapskalender 42 weken zwanger Intro «41 weken zwanger Zwangerschapskalender Samenvatting week 14  – – – – – – Je baby in de 14e week van je zwangerschap  Je kindje is volop in beweging in je buik. Er is nog genoeg ruimte en daar wordt goed gebruik van gemaakt. De spieren in zijn armen en beentjes […]
14 weken zwanger

Samenvatting week 14 

14 weken zwanger

Je baby in de 14e week van je zwangerschap 

Je kindje is volop in beweging in je buik. Er is nog genoeg ruimte en daar wordt goed gebruik van gemaakt. De spieren in zijn armen en beentjes worden door deze bewegingen steeds sterker. Ook kan er een voet of elleboog al tegen de wand van je baarmoeder aankomen. Dit zal je zelf nog niet voelen, zeker bij je eerste kindje zal je hier nog even op moeten wachten. Bij je tweede of volgende kindje weet je waar je op moet letten en zal je het eerder herkennen. Maar je kindje is niet alleen in beweging met zijn armpjes en beentjes. Ook de gezichtsspieren worden goed getraind, de lippen gaan open en dicht en het voorhoofd wordt gefronst.

Je kindje zal ook af en toe een slokje vruchtwater nemen en deze weer uitplassen. Hierdoor wordt het longweefsel geactiveerd en de longspieren sterker. Je kindje kan zich hier in verslikken en de hik krijgen. Later in de zwangerschap zal je dit regelmatig voelen door het op en neer gaan van je buik.

Je kindje richt zich vanaf nu vooral op het groeien en rijpen van de organen. Want ondanks dat je kindje helemaal compleet is kan hij nog niet overleven buiten de baarmoeder. Hij is vanaf 24 weken pas levensvatbaar. Vanaf dat moment zullen artsen er alles aan doen om je kindje in leven te houden bij een vroeggeboorte.

14 weken zwanger

Jij in de 14e week van je zwangerschap 

Tips voor de aanstaande vader

Van een vader