Skip to content
14 weken zwanger

14 weken zwanger

Afgelopen week ben je het tweede trimester in gegaan waardoor je alweer op een derde van je zwangerschap zit. Je buikje begint dan ook echt te komen, het is tijd om te gaan shoppen voor zwangerschapskleding. Kun je je huidige sport niet meer uitoefenen door je zwangerschap? Bekijk dan eens het aanbod zwangerschapscursussen. Dé manier om fit te blijven tijdens de zwangerschap en je voor te bereiden op de bevalling.

Je kindje is zo groot als een :

Kiwi
Kiwi
ruler
9 cm
weighing-machine
60 gram
BabyBaby
Minder dan 1 minuutLeesduur minuten

Inhoud

Je baby in de 14e week van je zwangerschap

Je kindje is volop in beweging in je buik. Er is nog genoeg ruimte en daar wordt goed gebruik van gemaakt. De spieren in zijn armpjes en beentjes worden door deze bewegingen steeds sterker. Ook kan er al een voet of elleboog tegen de wand van je baarmoeder aankomen. Dit zal je zelf nog niet voelen, zeker bij je eerste kindje moet je hier nog even op wachten. Bij je tweede of volgende kindje weet je waar je op moet letten en zal je het eerder herkennen. Maar je kindje is niet alleen in beweging met zijn armpjes en beentjes. Ook de gezichtsspieren worden goed getraind, de lippen gaan open en dicht en het voorhoofd wordt gefronsd.

Je kindje zal af en toe een slokje vruchtwater nemen en deze weer uitplassen. Hierdoor wordt het longweefsel geactiveerd en de longspieren sterker. Je kindje kan zich hier in verslikken en de hik krijgen. Later in de zwangerschap zal je dit voelen door het regelmatig op en neer gaan van je buik.

Je kindje richt zich vanaf nu vooral op het groeien en rijpen van de organen. Want ondanks dat hij helemaal compleet is kan hij nog niet overleven buiten de baarmoeder. Hij is vanaf 24 weken pas levensvatbaar. Vanaf dat moment zullen artsen er alles aan doen om je kindje in leven te houden bij een vroeggeboorte.

Jij in de 14e week van je zwangerschap

Slapen zwangerschapJe baby vergeten in de auto, een partner die continue vreemdgaat of misschien lig jij zelf wel met een ander in bed. Tijdens je zwangerschap krijg je de raarste dromen en onthoud je ze ook meer. Dromen zijn een manier om je emoties en indrukken van de dag en afgelopen tijd te verwerken. Het is niet helemaal duidelijk waarom je in je dromen alles op de gekste manier verwerkt. Wat wel duidelijk is, is dat de zwangerschap er nog een tandje bovenop doet. De zwangerschap is een periode met veel nieuwe emoties en indrukken. Er komt veel op je af en er gaat veel veranderen. Als je zwanger bent droom je daarom ook een stuk heftiger en kun je ‘s nachts de wildste avonturen beleven.

Huid en haarverzorging tijdens de zwangerschap

Heb je een mooie zwangerschapsgloed of is je huid juist hartstikke vet? Je huid kan er tijdens je zwangerschap anders uitzien dan je gewend bent. En dat kan helaas twee kanten op. Sommige vrouwen worden gezegend met een prachtige zwangerschapsgloed terwijl andere negen maanden last hebben van pukkeltjes en oneffenheden. Dit heeft te maken met de talgproductie in je huid. Onder invloed van zwangerschapshormonen zijn je talgklieren actiever. Wanneer je van nature een vette huid hebt, zal deze helaas nog vetter worden waardoor je meer last kunt krijgen van pukkeltjes. Heb je normaal een droge huid dan zal deze door de toename van talg stralender zijn.

Je kunt je huid een handje helpen door genoeg water te drinken en groente en fruit te eten. In ananas zit bijvoorbeeld het eiwitextract bromelaïne, dit gaat huidontstekingen tegen. Wil je een elastische en gehydrateerde huid. Kies dan regelmatig voor een bordje spinazie of een lekkere groene smoothie. In spinazie zit namelijk luteïne. Deze voedingsstof houd je huid elastisch en gehydrateerd. Is je huid wat dof door een gebrek aan slaap? Probeer dan wat meer tomaten te eten. In tomaten zit een hoog gehalte serotonine wat ervoor zorgt dat je lichaam meer melatonine (het slaaphormoon) aanmaakt. Sporten heeft ook een gezond effect op je huid. Probeer daarom twee keer per week te sporten of buiten een rondje te fietsen of wandelen.

Niet alleen je huid maar ook je haar kan flink veranderen tijdens de zwangerschap. Waar de ene een volle bos haar krijgt, vallen bij de ander de haren er met bosjes uit. Uiteraard heeft ook dit weer te maken met je zwangerschapshormonen. Haren hebben een natuurlijke cyclus. Ze zitten eerst in een groeifase en gaan vervolgens naar de overgangsfase en een rustfase waarna het uitvalt. Onder invloed van het hormoon oestrogeen blijven meer haren in de rustfase met als resultaat een volle bos haren. Helaas vallen ze na de zwangerschap vaak alsnog uit. Heb je tijdens de zwangerschap al last van haaruitval? Dan is dit vermoedelijk onder invloed van mannelijke hormonen, androgenen. Ook voor je haren geldt dat gezond en afwisselend eten een positief effect geeft. Vooral fruit zoals sinaasappels, bessen, appels en groene bladgroente zoals spinazie en sla kunnen de volheid en glans van je haar stimuleren. Daarnaast hebben ook noten, vis en zuivel een positief effect.

En als we het dan toch hebben over gezonde voeding willen we je nog even de tip meegeven om tijdens je zwangerschap extra vitamine D te slikken. Je kindje heeft vitamine D nodig voor de ontwikkeling en groei van zijn beendergestel. Daarnaast is het belangrijk voor het immuunsysteem en zorgt het voor sterke botten en tanden. Onder invloed van de zon maakt je lichaam zelf vitamine D aan. Daarnaast kun je het binnenkrijgen via dierlijke voedingsmiddelen. Helaas wordt bijna een kwart van de kindjes geboren met een vitamine D tekort. Het advies voor zwangere vrouwen is daarom om tien microgram vitamine D per dag te slikken. Slik je een multivitamine voor zwangeren? Dan zit hier vaak al genoeg vitamine D in.

Tijd voor zwangerschapskleding?

Je oude broeken krijg je ondertussen toch echt niet meer dicht. En het elastiekje aan je knoop begint zelfs een beetje te knellen. Tijd voor zwangerschapskleding of positiekleding. Tegenwoordig is er gelukkig genoeg keus en zijn er veel hippe merken. Voor ieder zijn kledingstijl en budget is er wat wils. Dus plan lekker een middagje shoppen met je vriendinnen of moeder. En als je er dan toch bent kun je net zo goed even die babywinkel induiken voor dat leuke pakje.

Schrijf je in voor een zwangerschapscursus

Gezond zwangerHeb je al nagedacht over een zwangerschapscursus? Tijdens een zwangerschapscursus krijg je informatie over de zwangerschap, leer je hoe je weeën kunt wegpuffen en krijg je veel tips en adviezen. Daarnaast is het dé manier om lekker ongegeneerd over je zwangerschap te praten met andere zwangere vrouwen. En een bijkomend voordeel, het groepje vrouwen dat je tijdens deze cursus hebt ontmoet hebben straks allemaal kinderen in dezelfde leeftijd.

Maar de keuze is enorm. Denk maar eens aan zwangerschapsyoga, ZwangerFit, Hypnobirthing, zwangerschapszwemmen, Haptonomie of Mindfulness. En dit is nog niet eens alles. Neem de tijd en bekijk welke cursus bij jou past. Wil je bijvoorbeeld alleen of met je partner? Alleen een informatieve cursus of wil je er ook graag bij sporten? En wil je in groepsverband of toch liever privé? De mogelijkheden zijn eindeloos. Informeer eens bij jouw verloskundige wat de mogelijkheden in de omgeving zijn. De meeste cursussen beginnen tussen de 20 en 25 weken. Bij sportieve cursussen kun je vaak al eerder terecht. Wel kunnen er wachtlijsten zijn wacht dus niet te lang met inschrijven. Sommige zwangerschapscursussen vallen onder je zorgverzekering dus bekijk voor de zekerheid eens je polis of neem contact op met je zorgverzekeraar.

Dit artikel is geschreven door: 

Renate

Ik heb een passie voor alles rondom zwangerschappen. Deze passie heb ik omgezet in het online platform, Zwangerennu.nl, waar ik mijn uitgebreide kennis en ervaringen deel met anderen. Het is mijn doel om aanstaande moeders te ondersteunen en te begeleiden tijdens deze bijzondere periode in hun leven.
BabyBaby

Tips voor de aanstaande vader

Van een vader

De gekke dromen zijn begonnen. Dit kan variëren over een bankoverval tot een 12-ling en soms gewoon porno. Best grappig eigenlijk, dus laat er maar lekker vertellen!