Wat is de slijmprop?
De slijmprop is een dikke, slijmerige massa die de baarmoederhals afsluit en je baby beschermt tegen bacteriën die tijdens de zwangerschap de baarmoeder zouden kunnen binnendringen. Deze prop, meestal één tot drie centimeter groot, wordt gevormd in de eerste weken van de zwangerschap dankzij het hormoon progesteron. Progesteron zorgt ervoor dat het slijm in de baarmoederhals verdikt en een stevige barrière vormt. Gedurende de zwangerschap kan de slijmprop zich regelmatig opnieuw vormen naarmate de baarmoederhals veranderingen ondergaat om je lichaam voor te bereiden op de bevalling(1).
Hoe ziet de slijmprop eruit?
Zoals je op de foto hiernaast kan zien is de slijmprop is een dikke, slijmerige massa die in grootte kan variëren van één tot drie centimeter. De kleur en consistentie verschillen per persoon en kunnen variëren van helder tot rozig of licht bloederig. Het bloed in de slijmprop is meestal afkomstig van kleine bloedvaatjes in de baarmoederhals die tijdens de zwangerschap kunnen scheuren door veranderingen in het lichaam(2).

Wat is de functie van de slijmprop?
De slijmprop vervult meerdere belangrijke functies tijdens de zwangerschap. Hij vormt een beschermende barrière in de baarmoederhals die helpt om bacteriën en andere schadelijke microben tegen te houden, waardoor de kans op een opstijgende infectie aanzienlijk wordt verminderd. Hoewel de slijmprop bacteriën afremt, blokkeert hij hun doorgang niet volledig.
Daarnaast bevat de slijmprop stoffen zoals lactobacillen en inflammatoire cellen die bijdragen aan een antimicrobiële omgeving, wat extra bescherming biedt aan jou en je kindje. Zo draagt de slijmprop bij aan een veilige en gezonde zwangerschap(3).
Wat gebeurt er als je de slijmprop verliest?
Het verliezen van de slijmprop is een signaal dat je lichaam zich voorbereidt op de bevalling. Tijdens de zwangerschap zorgt progesteron ervoor dat de baarmoedermond stevig blijft en wordt de slijmprop gevormd die de baarmoedermond afsluit om de baby te beschermen tegen infecties. Naarmate het einde van de zwangerschap nadert, verandert de hormonale balans. De hoeveelheid progesteron neemt af, terwijl oestrogeen sterker stijgt. Deze toename in oestrogeen stimuleert de productie van enzymen die de collageenvezels in de baarmoedermond afbreken, waardoor deze zachter en flexibeler wordt. Daarnaast helpt Oestrogeen bij het verbinden van de spieren in de baarmoeder, zodat ze samen kunnen werken tijdens de bevalling. Dit zorgt ervoor dat de baarmoedermond een beetje opent, waardoor de slijmprop los kan komen(4).
Sommige vrouwen verliezen de slijmprop in één keer, terwijl anderen dit geleidelijk doen in kleine stukjes over meerdere dagen, soms zonder het te merken. Het loslaten van de slijmprop geeft aan dat de bevalling dichterbij komt, maar het kan nog enkele dagen tot zelfs twee weken duren voordat de daadwerkelijke weeën starten. Bij een volgende zwangerschap kan het verliezen van de slijmprop zelfs al weken voor de bevalling plaatsvinden(2).
Mag ik alles nog doen als ik mijn slijmprop heb verloren?
Ja! Je hoeft je geen zorgen te maken als je je slijmprop bent kwijtgeraakt. Je kunt gewoon doorgaan met je normale bezigheden tot de bevalling begint. Je kindje wordt nog steeds beschermd door de vruchtvliezen. Je mag dus nog in bad, zwemmen en vrijen. Zijn je vruchtvliezen gebroken? Dan is het advies om deze dingen niet meer te doen in verband met infectiegevaar.
De slijmprop verloren; en nu?
Ben je minder dan drie weken voor je uitgerekende datum je slijmprop verloren dan hoef je niets te doen. Ook hoef je de verloskundige nog niet te informeren. Het verliezen van de slijmprop is een teken dat je lichaam bezig is met voorbereidingen voor de bevalling maar het kan nog een aantal weken duren tot je bevalling daadwerkelijk gaat doorzetten(5).
Ben je meer dan drie weken voor je uitgerekende datum je slijmprop verloren dan is het begrijpelijk dat je je wat zorgen maakt. Je kindje is ten slotte nog niet volgroeid. Maar ook nu hoef je nu niks te doen. Het kan zijn dat je baarmoedermond wat aan het verweken is waardoor je de slijmprop bent verloren. Heb je naast het verliezen van de slijmprop geen vruchtwater verlies, bloedverlies of weeën dan hoef je niks te doen. Verlies je wel wat vruchtwater, wat bloed of heb je weeën neem dan contact op met je verloskundige. Zij zal aan de hand van jouw situatie beslissen of je even langs moet komen voor een extra controle of niet.
Hoeveel ontsluiting heb je bij het verliezen van de slijmprop?
Het verliezen van de slijmprop wijst erop dat je lichaam zich aan het voorbereiden is op de bevalling. Het geeft aan dat de baarmoedermond zachter wordt, dunner wordt en begint te openen. Hoewel dit proces een belangrijk voorteken van de bevalling is, varieert het tijdstip waarop de bevalling uiteindelijk begint. Het kan enkele uren, dagen of zelfs weken duren voordat de bevalling daadwerkelijk van start gaat. Het verliezen van de slijmprop zegt dan ook niks over de hoeveelheid ontsluiting(4).
Slijmprop verliezen na strippen
Na het strippen kan je ook je slijmprop verliezen en komt regelmatig voor. Tijdens het strippen worden de vliezen van de baarmoederwand losgemaakt, wat zorgt voor de aanmaak van prostaglandines. Deze hormonen maken de baarmoedermond week, waardoor de slijmprop kan loslaten. Dit is een teken dat je lichaam zich aan het voorbereiden is op de bevalling, maar het betekent niet dat deze meteen zal starten. Het kan nog enkele dagen tot zelfs weken duren voordat de bevalling echt begint.(7)