Skip to content
Zwanger verliezen slijmprop

Alles over de slijmprop

De slijmprop is een belangrijk onderdeel van de zwangerschap. Het is een dikke, slijmerige prop dat de baarmoederhals afsluit om te voorkomen dat bacteriën de baarmoeder binnendringen tijdens de zwangerschap. In dit artikel bespreken we hoe de slijmprop eruit ziet en wat er gebeurt als je hem verliest.
BabyBaby
Minder dan 1 minuutLeesduur minuten

Inhoud

Wat is de slijmprop?

De slijmprop is een dikke, slijmerige prop van één tot drie centimeter groot, die de baarmoederhals afsluit om te voorkomen dat bacteriën tijdens de zwangerschap in de baarmoeder terechtkomen. De slijmprop wordt al in de eerste paar weken van de zwangerschap gevormd onder invloed van het hormoon Progesteron. Dit hormoon zorgt ervoor dat het slijm wat je normaal verliest dikker wordt en als een soort stop de baarmoedermond afsluit. Tijdens de zwangerschap wordt de slijmprop verschillende keren opnieuw gevormd naarmate de baarmoederhals verandert.

Hoe ziet de slijmprop eruit?

De slijmprop is een dikke, draadachtige slijmerige klodder die kan variëren in kleur en consistentie, afhankelijk van de persoon. Hij is één tot drie centimeter groot en kan helder, rozig of licht bloederig zijn. Het bloed is meestal afkomstig van de haarvaatjes in de baarmoederhals die zijn gescheurd. Op de foto hiernaast is duidelijk de slijmprop te zien met een klein beetje bloed.

Slijmprop

Wat is de functie van de slijmprop?

De slijmprop heeft verschillende belangrijke functies. Ten eerste voorkomt hij dat bacteriën en andere schadelijke microben de baarmoeder binnendringen en een infectie bij je kindje veroorzaken. Het kan daarnaast dat er tijdens de zwangerschap een extra eicel vrijkomt

De slijmprop sluit je baarmoedermond goed af waardoor spermacellen er niet langs kunnen en de eicel niet bevrucht kan worden. Hierdoor kun je dus niet zwanger worden tijdens de zwangerschap.

Wat gebeurt er als je de slijmprop verliest?

Als je je slijmprop verliest is dat een eerste teken dat je lichaam aan het voorbereiden is op de bevalling. De baarmoedermond begint zich onder invloed van hormonen en de druk van je kindje te verweken en ontsluiten waardoor de slijmprop kan loskomen.

Bij sommige vrouwen laat de slijmprop in één keer los, terwijl anderen hem in een aantal stukjes over een periode van dagen verliezen. Verlies je de slijmprop in stukjes dan kan het zelfs zijn dat je er niks van merkt. Ben je je slijmprop verloren dan geeft dit aan dat de bevalling dichterbij komt. Maar het kan evengoed nog twee weken duren. Zeker bij een tweede of volgend kindje kan je de slijmprop al een aantal weken voor de bevalling verliezen.

Mag ik alles nog doen als ik mijn slijmprop heb verloren?

Ja! Je hoeft je geen zorgen te maken als je je slijmprop bent kwijtgeraakt. Je kunt gewoon doorgaan met je normale bezigheden tot de bevalling begint. Je kindje wordt nog steeds beschermd door de vruchtvliezen. Je mag dus nog in bad, zwemmen en vrijen. Zijn je vruchtvliezen gebroken? Dan is het advies om deze dingen niet meer te doen in verband met infectiegevaar.

De slijmprop verloren; en nu?

Ben je minder dan drie weken voor je uitgerekende datum je slijmprop verloren dan hoef je niets te doen. Ook hoef je de verloskundige nog niet te informeren. Het verliezen van de slijmprop is een teken dat je lichaam bezig is met voorbereidingen voor de bevalling maar het kan nog een aantal weken duren tot je bevalling daadwerkelijk gaat doorzetten.

Ben je meer dan drie weken voor je uitgerekende datum je slijmprop verloren dan is het begrijpelijk dat je je wat zorgen maakt. Je kindje is ten slotte nog niet volgroeid. Maar ook nu hoef je nu niks te doen. Het kan zijn dat je baarmoedermond wat aan het verweken is waardoor je de slijmprop bent verloren. Heb je naast het verliezen van de slijmprop geen vruchtwater verlies, bloedverlies of weeën dan hoef je niks te doen. Verlies je wel wat vruchtwater, wat bloed of heb je weeën neem dan contact op met je verloskundige. Zij zal aan de hand van jouw situatie beslissen of je even langs moet komen voor een extra controle of niet.

Hoeveel ontsluiting heb je bij het verliezen van de slijmprop?

Er is geen definitief antwoord op deze vraag. De hoeveelheid ontsluiting kan van vrouw tot vrouw verschillen. Je kunt de slijmprop al een aantal weken voor de bevalling verliezen terwijl je minimaal ontsluiting hebt. Maar je kunt de slijmprop ook pas tijdens de bevalling verliezen terwijl je al wat meer ontsluiting hebt. Het verliezen van de slijmprop zegt dan ook niks over de hoeveelheid ontsluiting.

Slijmprop verliezen na strippen

Wordt je gestript om de bevalling op te wekken dan kan je slijmprop ook loskomen. Dit is normaal. Het strippen zorgt ervoor dat er prostaglandines vrijkomen waardoor de baarmoederhals week wordt en de slijmprop loslaat.

Dit artikel is geschreven door: 

Renate

Ik heb een passie voor alles rondom zwangerschappen. Deze passie heb ik omgezet in het online platform, Zwangerennu.nl, waar ik mijn uitgebreide kennis en ervaringen deel met anderen. Het is mijn doel om aanstaande moeders te ondersteunen en te begeleiden tijdens deze bijzondere periode in hun leven.