Skip to content
Kraamzorg badje

Wat doet een kraamverzorgster?

Kraamzorg is uniek in Nederland. Nergens ter wereld krijgen nieuwe moeders op deze manier hulp na hun bevalling. Maar wat doet een kraamverzorgster precies? En wanneer komt een kraamverzorgster?
BabyBaby
Minder dan 1 minuutLeesduur minuten

Inhoud

Wat is kraamzorg?

Kraamzorg is de zorg die een kraamverzorgster levert in de eerste acht dagen na je bevalling. Ze geeft het hele gezin een prachtige start in een bijzondere tijd. De kraamverzorgster is er voor de gezondheid van jou en die van je kindje. Ze leert jou en je partner de basisbeginselen van het ouderschap, helpt je bij het voeden en ondersteunt je met enkele huishoudelijke taken. Bij een niet-medische bevalling ondersteunt ze tijdens de bevalling ook je verloskundige. Dit kan zowel bij een thuisbevalling als een ziekenhuisbevalling zijn. 

Wat doet een kraamverzorgster nog meer?

Bij een niet-medische bevalling zullen je kraamverzorgster en verloskundige samenwerken voor een goed verloop van de bevalling. Je kraamverzorgster zal voorbereidingen treffen voor de bevalling, je kamer op orde brengen en ondersteuning bieden. Dit heet ook wel bevalling- of partusassistentie.

Tijdens de bevalling heeft je lichaam flink wat te verduren gekregen. De kraamverzorgster controleert daarom tijdens je kraamweek je hechtingen (als je deze hebt natuurlijk), de hoeveelheid bloedverlies en ze houdt je temperatuur bij. Als je een erg zware bevalling hebt gehad helpt ze je ook met persoonlijke verzorging zoals douchen en aankleden.

Niet alleen voor jou maar ook voor je kindje is de bevalling een heftige gebeurtenis. Daarom voert de kraamverzorgster ook bij je kindje dagelijks controles uit. Ze zal zijn temperatuur controleren, wegen en in de gaten houden of hij goed poept, plast en drinkt. Haar observaties noteert ze in het kraamdossier en geeft ze door aan je verloskundige.

De eerste week na je bevalling, vooral bij een eerste kindje, kan erg overweldigend zijn. De kraamverzorgster helpt je daarom ook bij de verzorging van je kindje en leert je hoe je dit moet doen. Hierbij kun je denken aan verschonen en badderen. Daarnaast zal ze je ondersteunen bij het geven van borst- en of flesvoeding en adviseert ze je over het verloop van je herstel, veiligheid in huis, anticonceptie na je bevalling, wiegendood en waar je terecht kunt voor vragen of hulp na de kraamweek.

Tijdens je kraamweek is hygiëne erg belangrijk. Jij hebt een open wond en je kindje heeft nog geen sterk afweersysteem. De kraamverzorgster zal daarom ook wat huishoudelijke taken voor je doen die gericht zijn op hygiëne. Hierbij kun je denken aan het schoonmaken van het toilet en de badkamer, je bed verschonen en stofzuigen.

De kraamverzorgster helpt je dus niet alleen herstellen tijdens de kraamperiode, maar ook om te genieten van je kindje en te wennen aan jullie nieuwe gezinssituatie. En geen zorgen, je kraamverzorgster heeft alles al gezien. Vraag daarom alles wat je wilt weten en schaam je niet. Ook de welbekende kraamtranen heeft je kraamverzorgster al vaak genoeg gezien, dus hou je vooral niet groot en vraag haar om hulp als je dit nodig hebt.

Wanneer komt de kraamverzorgster?

BevallingAls de bevalling is begonnen en de weeën regelmatig komen bel je de verloskundige. Zij zal langskomen en controleren hoe het gaat en hoeveel je ontsluiting hebt. Als alles goed verloopt en je bevallig niet medisch wordt, zal ze afhankelijk van de hoeveelheid ontsluiting bepalen wanneer de kraamverzorgster gebeld kan worden. Deze zal vervolgens binnen één uur aanwezig te zijn op het adres waar de bevalling zal plaatsvinden.

De kraamverzorgende is samen met de verloskundige aanwezig tijdens de laatste fase van de ontsluiting, de geboorte en de nageboorte. Ze blijft vervolgens tot twee uur na de geboorte van de placenta en als jij en kindje zijn gecontroleerd en verzorgd. Als je overdag bent bevallen zal na twee uur de bevallingsassistentie overgaan in kraamzorg.

Wat als je het niet kan vinden met je kraamverzorgster?

De kraamperiode is een hele speciale maar ook intense periode. In deze week ben je aan het herstellen van je bevalling, leer je de verzorging van je kindje en moeten jullie wennen aan de nieuwe gezinssituatie. Daarnaast kunnen de nachten zwaar zijn en gieren de hormonen nog door je lichaam. In deze periode is je kraamverzorgster daarom je steun en toeverlaat. Het is belangrijk dat je je volledig op je gemak voelt bij haar en alles durft te vragen en vertellen.

Geef het daarom aan bij je kraamzorgorganisatie als je het niet kunt vinden met je kraamverzorgster. Ze zullen je de volgende dag een andere kraamverzorgster sturen. Voel je vooral niet bezwaard om te bellen, het komt regelmatig voor. De kraamweek staat volledig in het teken van jou en je gezin.

Dit artikel is geschreven door: 

Renate

Ik heb een passie voor alles rondom zwangerschappen. Deze passie heb ik omgezet in het online platform, Zwangerennu.nl, waar ik mijn uitgebreide kennis en ervaringen deel met anderen. Het is mijn doel om aanstaande moeders te ondersteunen en te begeleiden tijdens deze bijzondere periode in hun leven.