Wat is de oorzaak van bloedneuzen tijdens de zwangerschap?
Als je zwanger bent, gebeurt er een hoop in je lichaam. Je kunt hierdoor last krijgen van typische zwangerschapskwaaltjes. Doorgaans zijn ze onschuldig, maar daardoor niet minder vervelend. Eén van de dingen waar je last van kunt krijgen, is een bloedneus. Deze kan spontaan op komen zetten. Meerdere factoren kunnen hiervan de oorzaak zijn, zoals:
- Hormonen
Tijdens een zwangerschap gieren de hormonen door je lichaam. Deze zijn oorzaak van vele kwaaltjes. Het hormoon progesteron kan in dit geval van invloed zijn op het ontstaan van een bloedneus. Het zorgt er namelijk voor dat de bloedvaten in je lichaam hun stevigheid verliezen. Hierdoor worden ze wijder en komen ze meer aan de oppervlakte te liggen. - Doorbloeding
Je hart wordt tijdens een zwangerschap flink aan het werk gezet. Het moet harder pompen en meer bloed verwerken. Dit zorgt voor een betere doorbloeding van je organen, maar ook van je huid en slijmvliezen, waaronder die in je neus. - Gewichtstoename
Doordat je aankomt in gewicht, ontstaat er meer druk op diverse plekken in je lichaam. De bloedvaatjes in je neus zijn hier ook onderdeel van.
Wat te doen bij een bloedneus?
Heb je last van een bloedneus, dan gaat dit vaak vanzelf weer over. Er zijn bovendien een aantal dingen die je kunt doen om het bloeden sneller te laten stoppen. In eerste instantie is het belangrijk om rechtop te blijven zitten met je hoofd daarbij iets naar voren. Veel mensen denken ten onrechte dat ze hun hoofd juist naar achter moeten houden, maar dit zorgt ervoor dat het bloed terechtkomt in je keel. Snuit eerst je neus goed. Het helpt daarna als je je neus dichtknijpt, net onder je neusbotje. Dit moet je echter wel eventjes volhouden, zeker zo’n tien minuten. Het bloed zal dan stollen. Na uiterlijk twintig minuten zou je bloedneus over moeten zijn.
Kan je bloedneuzen tijdens de zwangerschap voorkomen?
Naast het feit dat een bloedneus doorgaans geheel onschuldig is en hooguit eventjes vervelend, kun je er preventief niet zo heel veel aan doen. Er zijn slechts enkele kleine dingen om rekening mee te houden:
- Zo kan het helpen om niet te peuteren, omdat de kans bestaat dat je op die manier bloedvaten beschadigt. Dit kan ook gebeuren als je je neus snuit, waarbij het aan te raden is om dit te doen met je mond iets open. Hierdoor verklein je de druk die op je neus komt te staan.
- Ook het drinken van voldoende water en het slikken van vitamine C kunnen helpen bij het hydrateren en verstevigen van de slijmvliezen en bloedvaten. Hierdoor verklein je de kans op interne schade die een bloeding tot gevolg kan hebben.
- Een laatste tip zou zijn om te letten op de luchtvochtigheid in huis, aangezien droge lucht in het algemeen van invloed is op het ontstaan van een bloedneus. Een luchtbevochtiger kan helpen, maar ook het smeren van een speciale neuszalf kan je slijmvliezen en eventuele korstjes soepel houden als je merkt dat je last hebt van een droge neus.
Vanaf welke week kun je last krijgen van bloedneuzen?
Een bloedneus kan tijdens je gehele zwangerschap optreden. Zo kunnen de opspelende hormonen voornamelijk in het begin een grote rol spelen en zal de gewichtstoename pas later in de zwangerschap een oorzaak zijn. Vaak is het echter ook de combinatie van meerdere oorzaken die leiden tot een spontane bloeding van de neus.
Wanneer moet je naar de dokter bij een bloedneus?
In principe is een bloedneus onschuldig en kan het voor jezelf en voor je kindje geen kwaad. Wel is het aan te raden om het bloeden goed in de gaten te houden en te kijken hoe je je erbij voelt. Soms houdt een bloeding namelijk lang aan en lijken de eerder genoemde stappen om een bloedneus te stoppen niet voldoende. Blijft je neus dus bloeden, ook na twintig minuten, waarbij je je neus goed hebt dichtgeknepen net onder je neusbot, is het goed om een arts te raadplegen. Ditzelfde geldt voor het geval dat je last krijgt van duizeligheid of een vermoeid gevoel. Het kan zijn dat je door te veel bloedverlies een algeheel zwak gevoel krijgt. Je moet blijven ademen door je mond, maar mocht je hier moeite mee hebben dan is dit reden om aan de bel te trekken. Bespreek het tot slot ook altijd met je verloskundige of arts als je bekend bent met bloedverdunners en/ of regelmatig last hebt van bloedneuzen.