Skip to content
Kosten kraamzorg

Wat kost kraamzorg?

Na je bevalling krijg je de eerste acht dagen hulp van een kraamverzorgster. Ze is er voor de gezondheid van jou en je kindje en ze geeft jou en je partner een spoedcursus ouderschap. Maar hoeveel uur kraamzorg krijg je? En hoeveel kost kraamzorg?
BabyBaby
Minder dan 1 minuutLeesduur minuten

Inhoud

Wat doet een kraamverzorgster?

De kraamtijd is een hele speciale maar ook emotionele periode. Je bent lichamelijk aan het herstellen van je bevalling terwijl de hormonen nog door je lichaam gieren. Dat in combinatie met minder slaap en de zorg voor jullie kindje maakt dat het een heftige week is. De kraamverzorgster helpt je daarom na de bevalling met de verzorging van je kindje en houdt jouw gezondheid en die van jullie kindje goed in de gaten. Ze leert jou en je partner de basisbeginselen van het ouderschap, helpt je bij de voeding van je kindje en ondersteunt je met enkele huishoudelijke taken. Ze geeft het hele gezin een prachtige start in een bijzondere tijd.

Eigen bijdrage

In Nederland zit kraamzorg in het basispakket van je zorgverzekering. Dus de kraamzorguren, je inschrijving bij een kraamzorgorganisatie, het intakegesprek en de bevallingsassistentie wordt door je zorgverzekeraar vergoed. Voor kraamzorguren staat minimaal 24 en maximaal 80 uur. Er geldt een wettelijke eigen bijdrage van €4,80 euro (2023) per uur voor de kraamzorg die je thuis krijgt.

Als je in het ziekenhuis bevalt met een medische indicatie of na je bevalling naar het ziekenhuis moet, ontvang je kraamzorg in het ziekenhuis. Voor deze kraamzorguren hoef je geen eigen bijdrage te betalen. Mag je binnen tien dagen na je bevalling naar huis dan wordt er gekeken of er nog uren kraamzorg over zijn. Voor de kraamzorg uren die je nog thuis ontvangt betaal je wel de eigen bijdrage.
Gemiddeld ontvang je 49 uur kraamzorg verdeeld over acht dagen. Dit kost je 49 * 4,80 = €235,20 eigen bijdrage.

Aanvullende verzekering

Met een aanvullende verzekering kun je een deel of de gehele eigen bijdrage voor kraamzorg meeverzekeren. Het verschilt per zorgaanbieder en aanvullend pakket tot hoeveel er vergoed wordt. Er zijn aanvullende pakketten die tot een bepaald aantal uur vergoeden, pakketten die tot een bepaald bedrag vergoeden of er zijn aanvullende pakketten die de volledige eigen bijdrage vergoeden. Je kunt elk jaar voor 1 januari overstappen van zorgaanbieder. Dus als je zwanger bent of een kinderwens hebt is het verstandig om even goed naar je zorgverzekering te kijken.

Hoeveel uur kraamzorg krijg ik?

In Nederland krijg je standaard 49 uur kraamzorg bij borstvoeding en 45 bij kunstvoeding, verdeeld over acht dagen. Over het algemeen komt de kraamverzorgster in het begin van de week wat meer uren en bouwt ze het in de loop van de week af. Omdat geen bevalling, kraamweek en gezinssituatie hetzelfde is hangt aantal uur kraamzorg en de indeling van deze uren hangt af van jouw zorgbehoefte. Je verloskundige is medisch verantwoordelijk voor de kraamweek. In overleg met je kraamverzorgster, zal er met behulp van het Landelijk Indicatie Protocol Kraamzorg (LIP) gekeken worden of je meer of minder uur nodig hebt.

Is kraamzorg verplicht?

In Nederland heb je recht op kraamzorg maar ben je niet verplicht om na je bevalling een kraamverzorgster langs te laten komen. Heb je liever geen zes uur per dag een kraamverzorgster in huis? Dan kun je ook kiezen voor minimale kraamzorg. In dat geval komt de kraamzorg elke dag een uurtje of twee langs voor de medische controles van jou en je kindje. Dit is gelijk een mogelijkheid om je vragen stellen.

Dit artikel is geschreven door: 

Renate

Ik heb een passie voor alles rondom zwangerschappen. Deze passie heb ik omgezet in het online platform, Zwangerennu.nl, waar ik mijn uitgebreide kennis en ervaringen deel met anderen. Het is mijn doel om aanstaande moeders te ondersteunen en te begeleiden tijdens deze bijzondere periode in hun leven.