Skip to content
Stel met zwangerschapstest

10 tips om zwanger te worden

Als je een kinderwens hebt, wil je niets liever dan zo snel mogelijk zwanger worden, maar helaas heb je dit niet helemaal in de hand. Wel zijn er een aantal dingen die je kunt doen om de natuur een handje te helpen. In dit blog geven we je tien praktische tips die de kans op een zwangerschap kunnen vergroten.
BabyBaby
Minder dan 1 minuutLeesduur minuten

Inhoud

1. Herken je vruchtbare dagen

Om de kans op een zwangerschap te vergroten, is het handig als je weet wanneer jouw vruchtbare dagen zijn. Dit zijn de dagen rond je eisprong, maar hoe herken je deze? Er zijn vrouwen die hun eisprong zeggen te voelen, maar het gros van de vrouwen merkt hier nauwelijks wat van. Gelukkig zijn er een aantal manieren om je inzicht te geven in het tijdstip van dit moment:

Een goede manier is om te kijken naar je afscheiding. Als je hier eenmaal op let, zal je zien dat deze gedurende je cyclus verandert. Rond je vruchtbare dagen zal jouw afscheiding namelijk volop aanwezig zijn en meer slijmerig zijn van structuur. Dit is bedoeld om alles in gereedheid te brengen om de zaadcellen richting de eicel te vervoeren. Na je menstruatie daarentegen zul je doorgaans wat droger aanvoelen, wat duidt op de dagen dat je minder vruchtbaar bent.

Een andere manier is het gebruik van ovulatietesten. Deze zijn verkrijgbaar in verschillende soorten en van diverse merken. Hierop verschijnt een smiley of een tweede streepje die net zo donker moet zijn als de controlestreep.

Ook kun je aan het rekenen gaan, maar hiervoor is het wel belangrijk dat je een regelmatige cyclus hebt. Als dit bij jou het geval is, zal je eisprong ongeveer veertien dagen voor je volgende menstruatie plaatsvinden. Je kunt hiervoor een app gebruiken als je dit handig vindt.

2. Probeer deze standjes

Er zijn een aantal standjes die de weg van de zaadcellen richting de eicel kunnen bevorderen. Hoewel het natuurlijk geen garantie biedt, is het dus zeker de moeite waard om hier rekening mee te houden. Aanbevolen standje om zwanger te worden is bijvoorbeeld de missionarishouding, maar ook als je het ‘op zijn hondjes’ doet, kan dit van positieve invloed zijn .

3. Blijf liggen na het vrijen

Het klinkt allemaal zo eenvoudig, maar voor de zaadcellen is het best hard werken. Je kunt ze dan ook een eindje op weg helpen, door na jullie vrijpartij nog even te blijven liggen. Als je namelijk direct op zou staan, werkt de zwaartekracht tegen. Het best blijf je dus even een paar minuten liggen en plaats hiervoor gerust een kussentje onder je bekken. Op deze manier geef je het proces wat meer de tijd en dat kan wel eens verrassend uitpakken.

4. Gezonde levensstijl

Het is erg belangrijk dat jouw lichaam in goede conditie is. Roken en het gebruik van alcohol hebben hierop een negatieve invloed en ook ongezonde voeding doet er geen goed aan. Wist je dat vrouwen die niet roken twee keer zoveel kans hebben om binnen 6 tot 12 maanden zwanger te worden. Roken kan namelijk de kwaliteit van de eicellen, eileiders en het baarmoederslijmvlies beïnvloeden.

Zorg dus dat je fit bent en eet gezond en gevarieerd. Wil je er zeker van zijn dat je genoeg koolhydraten, vetten, eiwitten, ,vitamines en mineralen binnenkrijgt? Hou dan de Schijf van Vijf aan van het voedingscentrum.

Ook sporten is belangrijk voor een gezonde levensstijl, al hoef je natuurlijk niet dagelijks in de sportschool te staan. Kies je voor een dagelijkse wandeling, dan ben je vaak al een heel eind. Als je daarbij ook je drankjes laat staan en stopt met roken, krijgt jouw lichaam de kans om te herstellen en zal dit doorwerken op de vruchtbaarheid.

5. Hydrateer je lichaam

Ook is het belangrijk om voldoende water te drinken. Dit is tenslotte de manier om je lichaam goed te hydrateren wat weer bijdraagt aan een gezond lijf. Water zorgt er namelijk voor dat afvalstoffen afgevoerd worden en het draagt eveneens bij aan het verminderen van stress. Houd je nu niet zo van water of heb je moeite met grotere hoeveelheden? Probeer dan eens een schijfje komkommer of wat aardbeien toe te voegen voor wat smaak.

6. Mentale gezondheid

Naast je fysieke gezondheid speelt ook je mentale gesteldheid een belangrijke rol. Dit betekent dat je er in eerste instantie niet al te veel mee bezig moet zijn. Er komt dan te veel druk op te liggen, wat tegen je kan gaan werken en wat bovendien het plezier vermindert. Probeer ook zoveel mogelijk stress te vermijden. Je kunt dit op verschillende manieren doen. Ga er lekker op uit, lees een goed boek of mediteer als je dat prettig vindt.

7. Zorg voor een goed gewicht

Een gezond gewicht is belangrijk. Vrouwen met een hoog BMI blijken namelijk minder vruchtbaar te zijn. Zit jouw gewicht dus aan de hoge kant? Dan kan het helpen als je hier mee aan de slag gaat. Maar ook ondergewicht is niet goed voor de vruchtbaarheid. Ben je als vrouw te licht dat kan je menstruatie onregelmatig zijn of zelfs wegblijven. Heeft je man ondergewicht? Dan kan het zijn er dat minder zaadcellen in het sperma zit waardoor de kans op een succesvolle bevruchting wordt verminderd.

8. Slik vitaminen en foliumzuur

Om je lichaam te ondersteunen, is het gebruik van vitaminen aan te raden. Als je gezond en gevarieerd eet, dan haal je al een groot gedeelte uit je voeding, maar een aanvulling hierop is nooit verkeerd. Eet je bijvoorbeeld geen vis? Dan is visolie een goede optie. Slik ook foliumzuur, ter voorbereiding op een zwangerschap. Foliumzuur helpt je niet om zwanger te worden maar is erg belangrijk voor de ontwikkeling van het zenuwstelsel van je kindje. Aangezien deze vanaf de eerste dag na de bevruchting wordt aangelegd wordt vrouwen aangeraden om direct bij een kinderwens te beginnen met het slikken van foliumzuur.

9. Alternatieve geneeswijzen

Je kunt het ook zoeken in de ‘alternatieve’ hoek. Denk eens aan acupunctuur. Daarnaast zijn er een aantal kruiden die er om bekend staan de vruchtbaarheid te bevorderen, zoals frambozenblad. Verdiep je ook eens in de traditionele Chinese geneeswijze om hier meer over te leren. 

10. Kwaliteit van het zaad

Een geslaagde bevruchting is niet alleen afhankelijk van de vrouw. Ook de kwaliteit van het zaad is namelijk van grote invloed op het succes. Om de kwaliteit te bevorderen, doet een man er goed aan om ook zo gezond mogelijk te leven. Strak ondergoed vermijden en sauna bezoekjes even uitstellen zorgen er bovendien voor dat de temperatuur van de balzak optimaal blijft.

Kinderwensspreekuur

Je kan met je zwangerschapswens ook bij een verloskundige langs voor het kinderwensspreekuur. Het kinderwensspreekuur is een goede gelegenheid om al je vragen beantwoord te krijgen voordat je zwanger wordt. De verloskundige geeft je persoonlijk advies over alles van foliumzuur tot gezonde voeding, en kan je wijzen op mogelijke risico’s of advies geven over eventuele aandoeningen die in je familie voorkomen. Dit is ook het perfecte moment om te praten over keuzes in je levensstijl, zoals roken of drinken, en hoe die van invloed kunnen zijn op je vruchtbaarheid of zwangerschap.

Dit artikel is geschreven door: 

Renate

Ik heb een passie voor alles rondom zwangerschappen. Deze passie heb ik omgezet in het online platform, Zwangerennu.nl, waar ik mijn uitgebreide kennis en ervaringen deel met anderen. Het is mijn doel om aanstaande moeders te ondersteunen en te begeleiden tijdens deze bijzondere periode in hun leven.