Skip to content
Vrouw kramp buik

Hoe voelt innesteling?

Als je bewust bezig bent om zwanger te worden, ben je vaak erg gericht op wat je voelt in je lichaam. Ditzelfde geldt voor de innesteling. Er zijn vrouwen die dit goed merken, maar er zijn ook vrouwen die geen idee hebben of er zich een bevruchte eicel heeft ingenesteld. Wat de innesteling precies is en hoe het voelt, dat lees je hier.
BabyBaby
Minder dan 1 minuutLeesduur minuten

Inhoud

Wat is innesteling?

Op het moment dat er een bevruchting heeft plaatsgevonden, is het tijd voor de bevruchte eicel om zich in de baarmoederwand te nestelen en uit te groeien tot een prachtig kindje. Dit proces gaat geleidelijk.

Zo begint je lichaam, onder invloed van de hormonen oestrogeen en progesteron, meer baarmoederslijmvlies aan te maken rond je ovulatie, elke maand opnieuw. Dit ter voorbereiding op een mogelijke zwangerschap. Wanneer een eicel bevrucht raakt, beweegt deze zich voort richting je baarmoeder om zich daar te hechten aan de inmiddels dikker geworden baarmoederwand. Hier doet de eicel ongeveer vijf tot zes dagen over.

Eenmaal aangekomen in de baarmoeder rolt de bevruchte eicel over het baarmoederslijmvlies, de binnenste laag van de baarmoeder, tot hij de optimale plek voor de innesteling heeft gevonden. Als de juiste plek gevonden is, hecht de bevruchte eicel zich met behulp van adhesiemoleculen aan de baarmoederwand; de innesteling. Helaas lukt het bij ongeveer de helft van de bevruchte eicellen niet om zich in te nestelen, waardoor er – ondanks een bevruchting – geen zwangerschap optreedt. Dit kan te maken hebben met de kwaliteit van het baarmoederslijmvlies, je gezondheid en je leeftijd. Ook kan het zijn dat de de bevruchte eicel niet goed is.

Hoe voelt innesteling?

Een innesteling kun je voelen al zijn er genoeg vrouwen die hier niets van merken. Als dit bij jou het geval is, is dit dus niets om je druk over te maken. Wel kan het helpen als je weet waar je op moet letten. Het kan namelijk goed zijn dat je het wel voelt, maar wijt aan iets anders als je niet weet dat het de innesteling is. Over het algemeen wordt het gevoel van een innesteling omschreven als steken of een trekkerig gevoel dat gepaard kan gaan met krampen in de buik en onderrug. Het kan lijken op menstruatiepijn, maar zal milder van aard zijn. Ook zal deze pijn minder lang aanhouden. Daar waar je rond je menstruatie meerdere dagen klachten kunt hebben, is de pijn van een innesteling doorgaans na een dag al over en zelfs vaak na enkele uren al niet meer merkbaar. Ben je niet zo bezig met een zwangerschap of net wat drukker rond dit moment, dan kan het dus goed zijn dat het gevoel van een innesteling aan je voorbij gaat.

Symptomen van innesteling

Naast dat wat je kunt voelen, zijn er ook zichtbare tekenen die op een innesteling kunnen duiden. Een daarvan is (licht) bloedverlies. Ongeveer 6 tot 12 dagen na de bevruchting kan er een innestelingsbloeding optreden wat onschuldig is. Aangezien dit doorgaans iets voor je eigenlijke menstruatie gebeurt, kan dit erg verwarrend zijn, maar toch zeker duiden op een zwangerschap. Naast bloedverlies is ook een lichte daling in je temperatuur een symptoom van innesteling. Hiervoor moet je natuurlijk wel weten wat je gebruikelijke temperatuur is. Voor een nauwkeurig resultaat is het belangrijk dat je dagelijks rond dezelfde tijd je temperatuur meet. Alleen dan valt er iets te zeggen over een mogelijke afwijking en in dit geval dus of er een innesteling plaatsvindt. Bekijk naast de innestelingsbloeding andere symptomen die kunnen wijzen op een zwangerschap.

Dit artikel is geschreven door: 

Renate

Ik heb een passie voor alles rondom zwangerschappen. Deze passie heb ik omgezet in het online platform, Zwangerennu.nl, waar ik mijn uitgebreide kennis en ervaringen deel met anderen. Het is mijn doel om aanstaande moeders te ondersteunen en te begeleiden tijdens deze bijzondere periode in hun leven.