23 weken zwanger

Zwangerschapskalender 42 weken zwanger Zwangerschapskalender 42 weken zwanger Zwangerschapskalender 42 weken zwanger Intro «41 weken zwanger Zwangerschapskalender Samenvatting week ()  – – – – – – Je baby in de ()e week van je zwangerschap  Content Jij in de ()e week van je zwangerschap  Ook interessant voor jou Zwangerschapstest Ovulatietest Ovulatie; Wat zijn je vruchtbare […]
23 weken zwanger

Samenvatting week 23 

23 weken zwanger

Je baby in de 23e week van je zwangerschap 

Je kindje heeft het er maar druk mee. Hij oefent zijn ademhaling, bewegingen, kijkt al wat in het rond en groeit daarnaast ook nog steeds hard. En dat terwijl hij slechts een paar uur per dag wakker is. Alle organen zijn ondertussen goed ontwikkeld alleen zijn longetjes moeten nog rijpen. Helaas is hij nog niet levensvatbaar buiten je baarmoeder maar dat zal niet lang meer duren. Vanaf week 24 zullen doktoren er alles aan doen om je kindje bij een vroeggeboorte te redden. Maar hoe langer je kindje in je buik zit hoe beter natuurlijk. Vanaf week 37 geldt dat je kindje volledig volgroeid is en geboren kan worden. Je kunt vanaf week 37 dan ook veilig thuis bevallen.

Wekelijks worden er meer en meer zenuwbanen van je kindje aan elkaar gekoppeld. Hierdoor zijn de bewegingen die hij maakt ook steeds minder reflexen en meer bewuste en gecoördineerde bewegingen. Je kunt daarom ook steeds meer contact maken met je kindje door met je hand over je buik te wrijven of zachte klopjes te geven. Je kindje kan hierop reageren door schopjes tegen je hand te geven. De schopjes en bewegingen worden niet alleen gecoördineerder maar ook krachtiger. Waar jij de bewegingen eerst alleen nog vanbinnen voelde kan je partner de bewegingen nu misschien ook al voelen. Zo kan zowel jij als je partner al een band creëren met je kindje.

Misschien heb je het op de echo al een beetje gezien, je kindje is nog erg dun. Vooral in het gezichtje kun je dit goed zien. Dit komt omdat je kindje nog geen onderhuids vetlaagje heeft. Maar daar komt vanaf nu verandering in, het gewicht gaat vanaf nu tot de geboorte wel vertienvoudigen. Dus vanaf nu ben jij niet meer de enigste die veel aankomt, ook bij je kindje vliegen de grammen eraan. Dit vetlaagje heeft hij nodig om zichzelf op temperatuur te houden.

23 weken zwanger

Jij in de 23e week van je zwangerschap 

Tips voor de aanstaande vader

Van een vader