Skip to content
Zwangerschapsjeuk

Zwangerschapsjeuk; wat is het en wat kun je er aan doen?

Als je zwanger bent spelen er vele kwaaltjes op. Zo kun je ook last hebben van jeuk wat tijdens de zwangerschap toepasselijk zwangerschapsjeuk wordt genoemd en na de bevalling direct weer verdwijnt.
BabyBaby
Minder dan 1 minuutLeesduur minuten

Inhoud

Wat is zwangerschapsjeuk?

Zwangerschapsjeuk is een jeuk die optreed tijdens de zwangerschap. Het kan jeuk zijn op 1 plek op je lichaam of over je hele lichaam. Gemiddeld krijgt 1 op de 5 vrouwen te maken met zwangerschapsjeuk. Vervelend is het zeker, irritant zelfs, maar het kan geen kwaad. Meestal is er enkel sprake van jeuk, maar in sommige gevallen gaat het gepaard met uitslag. Het komt voornamelijk op de buik voor, maar ook kunnen borsten, armen en benen erg jeuken.

Hoe ontstaat zwangerschapsjeuk?

Tijdens een zwangerschap gebeurt er een hoop in je lichaam en dit proces brengt nu eenmaal de nodige kwaaltjes met zich mee. Ook zwangerschapsjeuk vindt de oorzaak in deze lichamelijke veranderingen:

  • Een droge huid
    Het kan zijn dat je altijd al een wat drogere huid hebt. Dan zul je des te meer merken dat dit tijdens je zwangerschap toeneemt. Maar ook als je hier geen last van had voor je zwangerschap, kan dit nu wel ontstaan. Deze droge huid kan een oorzaak zijn van jeuk.
  • Groei van je buik
    Je buik groeit natuurlijk flink als je zwanger bent waardoor er de nodige spanning komt te staan op je huid. Op deze manier rekt de huid steeds verder uit, wat gepaard kan gaan met jeuk een teken dat je huid de rek niet meer aankan. Zwangerschapsjeuk kan dan ook een voorbode zijn van zwangerschapsstriemen of striae, maar dit hoeft niet.
  • Betere doorbloeding
    Zwangerschapsjeuk kan ook ontstaan door een verbeterde doorbloeding wat tijdens een zwangerschap gebruikelijk is. Dit kan gepaard gaan met een warm gevoel en zweten wat op hun beurt weer leidt tot jeuk.
  • Eczeem
    Vrouwen die gevoelig zijn voor allergieën of op jonge leeftijd eczeem hebben gehad, hebben een grotere kans dat deze huidaandoening tijdens hun zwangerschap weer opspeelt. Jeuk is hier een typisch kenmerk van.

Huidaandoeningen tijdens de zwangerschap

Naast de lichamelijke veranderingen die kenmerkend zijn voor een zwangerschap, kunnen enkele huidaandoeningen de oorzaak zijn van de jeuk:

  • Zwangerschapscholestase
    Het kan zijn dat de hormonen die opspelen tijdens je zwangerschap de doorstroom van gal in je lichaam blokkeren. Als dit gebeurt, ontstaat er een ophoping van afvalstoffen. Uitslag zul je hier niet van krijgen, maar het zorgt wel voor veel jeuk. Je kunt je daarnaast niet lekker voelen, misselijk zijn en geen eetlust hebben. Zwangerschapscholestase kan complicaties geven aan je lever en voor je kindje, dus geheel zonder risico is het niet. Merk je dat de jeuk erg heftig wordt bel dan voor de zekerheid even je verloskundige.
  • PUPPP
    PUPPP Het staat voor: Pruritic Urticarial Papules and Plaques of Pregnancy. Dit is de afkorting voor een onschuldige huidaandoening die bij 1 op de 100 zwangere vrouwen voorkomt. Vaak bij tweelingmoeders of vrouwen die hun eerste kindje verwachten. Het is een vorm van atopisch eczeem en kan er dan ook uitzien als eczeem. Bij deze huidaandoening verschijnen er rode bultjes en blaasjes op de lichaam die zorgen voor de jeuk. Doorgaans zie je deze rond de plekken waar ook de zwangerschapsstriemen zichtbaar zijn. Denk je dat je PUPPP hebt ga dan even langs de huisarts voor een zalfje of créme.
  • Herpes gestationis
    Een andere, minder onschuldige, aandoening die gepaard gaat met jeuk, is een blaarziekte genaamd Herpes gestationis. Dit valt onder een auto-immuunziekte. Het lichaam maakt antistoffen aan, waardoor blaren kunnen ontstaan. Ook blaasjes komen hierbij veel voor. Beide zorgen voor jeuk.

Wat kan je doen tegen zwangerschapsjeuk?

Hoewel je zwangerschapsjeuk niet helemaal kunt voorkomen, kun je er wel wat aan doen om de klachten te verminderen:

  • Het beste advies, maar tegelijkertijd het moeilijkste, is om niet te krabben. Het verergert de jeuk juist en je krabt je huid of de blaren open. Hierdoor neemt de kans op infecties toe die ook weer gaan jeuken.
  • Hydrateer jezelf voldoende. Drink goed en smeer met een vochtinbrengende crème. Vraag eventueel advies en een geschikte crème of zalf bij je arts.
  • Als je gaat douchen, doe dit dan niet te lang en liever niet al te heet. Hier droogt je huid meer van uit en dat wil je voorkomen.
  • Zorg voor ademende kleding en beddengoed. Dat voelt prettiger aan de huid. Katoenen stoffen zijn prima.
  • Als je veel last hebt van jeuk, dan kan het helpen om de betreffende plekken te koelen. Je kunt spoelen met koud water of een koud kompres gebruiken.

Wanneer moet je overleggen met je verloskundige?

Het is aan te raden om altijd te overleggen met je verloskundige als je last hebt van veel jeuk. Vaak worden je klachten herkend en kun je advies krijgen over hoe je er het beste mee om kunt gaan. Ook als je zoekt naar een goede zalf of een crème die je huid vet houdt en hydrateert, kun je overleggen met je verloskundige wat goede opties zijn. Eventueel kan zij adviseren om een recept bij de huisarts te vragen. Heb je het vermoeden dat er bij jou sprake is van de meer ernstige gevallen zoals enkele van de bovengenoemde huidaandoeningen? Raadpleeg dan altijd je verloskundige of huisarts.

Dit artikel is geschreven door: 

Renate

Ik heb een passie voor alles rondom zwangerschappen. Deze passie heb ik omgezet in het online platform, Zwangerennu.nl, waar ik mijn uitgebreide kennis en ervaringen deel met anderen. Het is mijn doel om aanstaande moeders te ondersteunen en te begeleiden tijdens deze bijzondere periode in hun leven.