Skip to content
Man met volle buik

Alles over het Couvade syndroom; mannen met zwangerschapssymptomen

Heb je ooit gehoord van het couvade syndroom? Dit is een aandoening waarbij aanstaande vaders zwangerschapssymptomen ervaren die vergelijkbaar zijn met die van hun zwangere partner. Van gewichtstoename en ochtendmisselijkheid tot stemmingswisselingen en vermoeidheid. Deze symptomen kunnen net zo echt aanvoelen als die van de zwangere vrouw zelf.
BabyBaby
Minder dan 1 minuutLeesduur minuten

Inhoud

Wat is het Couvade Syndroom en bij wie komt het voor?

We hebben allemaal weleens van de standaard zwangerschapskwaaltjes gehoord: ochtendmisselijkheid, stemmingswisselingen en vermoeidheid. Maar wist je dat deze symptomen niet alleen bij zwangere vrouwen voorkomen? Het Couvade Syndroom, ook bekend als ‘zwangerschapsimitatiesyndroom’, is een psychische aandoening waarbij ook de partner van de zwangere vrouw symptomen kan ervaren. Denk hierbij aan buikpijn, gewichtstoename en stemmingswisselingen. Hoewel het couvade niet vaak voorkomt, kan het een behoorlijke impact hebben op de partner. Het is nog niet helemaal duidelijk hoe het Couvade Syndroom ontstaat en bij wie het voor komt, maar één ding is zeker: niet alleen zwangere vrouwen kunnen zwangerschapskwaaltjes hebben.

Veel voorkomende symptomen van het Couvade Syndroom

Mannen met het Couvade Syndroom kunnen veel verschillende soorten zwangerschapsverschijnselen ervaren. De aard en ernst van de symptomen kunnen variëren van persoon tot persoon, vergelijkbaar met zwangerschapssymptomen bij vrouwen. Enkele bekende symptomen van het couvade syndroom zijn:

  • Gewichtstoename
  • misselijkheid
  • vermoeidheid
  • maagklachten
  • verminderde eetlust
  • rugpijn
  • stemmingswisselingen

Oorzaken van Couvade Syndroom

De oorzaak van het couvade syndroom lijkt een psychosomatische reactie te zijn op de aanstaande geboorte. Sommige biologische verklaringen suggereren dat couvade-symptomen gerelateerd kunnen zijn aan veranderingen in de hormonen van de aanstaande vader, die vergelijkbaar zijn met die van zwangere vrouwen. Andere studies suggereren echter dat de symptomen psychologisch van aard zijn en voortkomen uit angst, stress en sociale druk. Mannen van stellen die geconfronteerd worden met vruchtbaarheidsproblemen of miskramen kunnen een verhoogd risico op emotionele en psychische stress ervaren en zijn daarom gevoeliger voor het couvade syndroom. Helaas is de precieze oorzaak van het syndroom tot op heden onbekend.

Behandelopties voor Couvade Syndroom

Aangezien Couvade syndroom wordt beschouwd als een psychologische aandoening, zijn er geen specifieke medische behandelingen of medicijnen om de symptomen te behandelen. Het is echter belangrijk dat de vader-to-be erkenning en steun krijgt van zijn omgeving om de stress en angst te verminderen die mogelijk bijdragen aan de symptomen. Het kan ook nuttig zijn om deel te nemen aan prenatale lessen en het bijwonen van afspraken met de verloskundige om de partner te betrekken bij de zwangerschap en de bevalling.

Dit artikel is geschreven door: 

Renate

Ik heb een passie voor alles rondom zwangerschappen. Deze passie heb ik omgezet in het online platform, Zwangerennu.nl, waar ik mijn uitgebreide kennis en ervaringen deel met anderen. Het is mijn doel om aanstaande moeders te ondersteunen en te begeleiden tijdens deze bijzondere periode in hun leven.