Skip to content
28 weken zwanger

28 weken zwanger

Je zit in het derde trimester, tweederde van je zwangerschap zit er alweer op. Hoe langer je kindje in je buik zit, hoe groter zijn overlevingskans. Toch heeft je kindje al een overlevingskans van ruim 90% als hij nu geboren wordt. Na de geboorte komt een kraamverzorgster je helpen, maar wat doet een kraamverzorgster precies?

Je kindje is zo groot als een :

Krop sla
Krop sla
ruler
35 cm
weighing-machine
1000 gram
BabyBaby
Minder dan 1 minuutLeesduur minuten

Inhoud

Je baby in de 28e week van je zwangerschap

Hoe langer je kindje in je buik zit, hoe groter de overlevingskans. Als je kindje nu geboren wordt, heeft hij dankzij de couveuse een goede kans. Je kindje wordt dan geboren als een prematuur en zal een tijdje in het ziekenhuis moeten blijven omdat hij nog niet volgroeid is en daarmee gevoelig voor infecties. Omdat zijn longetjes nog niet rijp zijn kan hij nog niet zelfstandig ademen. En de kracht om zelfstandig te eten heeft hij nog niet, hij zal zijn voeding via een sonde krijgen. Toch heeft je kindje al een overlevingskans van ruim 90%.

De botten van je kindje verbenen steeds meer en worden al harder. Bij de geboorte zijn de botten nog niet helemaal verhard, vooral de schedelbotten blijven nog even zacht. Dit is bewust. Door de soepelheid van de schedelbotten kan je kindje zich gemakkelijker manoeuvreren door het geboortekanaal.

De lagunohaartjes, of nesthaartjes, dat je kindje bedekte, zullen steeds meer loslaten. Deze haartjes hebben je kindje de afgelopen tijd op temperatuur gehouden. Omdat hij steeds meer onderhuids vet krijgt, heeft hij deze nesthaartjes minder nodig. Rond de geboorte zullen alle haartjes zijn uitgevallen, deze komen terecht in het vruchtwater. Maar geen zorgen, dit wordt een paar keer per dag ververst. De haartjes die je kindje wel binnenkrijgt zijn een goede oefening voor het spijsverteringskanaal. Deze worden samen met huidcellen die in het vruchtwater drijven omgezet in meconium, de eerste ontlasting.

Ook de smaakpapillen van je kindje ontwikkelen zich steeds verder, hij kan nu zoet en zuur onderscheiden. Echt proeven kan hij alleen nog niet, maar dat heeft meer te maken met zijn omgeving. Hij krijgt op dit moment alleen vruchtwater binnen wat geen smaak heeft. Dus het eerste wat je kindje zal gaan proeven is colostrum. Dit is de allereerste moedermelk die je produceert en bevat veel eiwitten en voedingsstoffen. Colostrum is alles wat je kindje nodig heeft om de eerste dagen buiten de baarmoeder te kunnen overleven. Door de hoge hoeveelheid voedingsstoffen stimuleert het de groei en ontwikkeling van zijn maag- en darmstelsel en organen. Niet voor niets wordt colostrum ook wel vloeibaar goud genoemd.

Jij in de 28e week van je zwangerschap

Zwanger hulpGefeliciteerd, je zit alweer in het derde trimester! Deze loopt van week 28 tot je bevalling. In dit trimester zal je kindje niet zoveel meer groeien maar wel vier keer zo zwaar worden. Hierdoor krijg ook jij een groeispurt, deze gaat helaas vaak gepaard met meer zwangerschapskwaaltjes. Maar even volhouden nog, je moet nog maar drie maanden.

Je buik kan in het derde trimester ook echt in de weg gaan zitten. Het aantrekken van je schoenen, scheren van je benen, bukken of draaien in bed kunnen een echte opgave zijn. Tijd voor meer teamwork. Schakel je partner in om je te helpen en voorkom overbelasting van je spieren. Het derde trimester gaat vaak ook helaas gepaard met bekkenpijn door je toenemende gewicht. Je buik groeit waardoor de druk op je spieren en gewrichten toeneemt en je houding veranderd. Denk bij bekkenpijn niet het hoort bij de zwangerschap, je kunt er vaak iets aan doen. Ga bijvoorbeeld eens langs een bekkenfysiotherapeut of oefentherapeut. Deze kijkt naar de plek van de pijn en je houding en geeft op basis hiervan houding- en beweegadviezen of oefeningen om je spieren te versterken.

Aan het eind van dit trimester heb je je kindje in je armen, hoe leuk is dat. Houdt dat ook in gedachten wanneer je erg veel last krijgt van kwaaltjes, je weet waar je het voor doet. Daarnaast kun je nu echt gaan aftellen naar je zwangerschapsverlof en de uitgerekende datum. Wist je trouwens dat slechts 5% bevalt op de uitgerekende datum?

Striae

Misschien heb je ze al gezien, rode striemen in je huid op je buik, benen of heupen; striae. Een zwangerschapskwaaltje dat helaas niet meer weggaat na je zwangerschap. Maar wat is striae precies en kun je het voorkomen?

Onder je huid zit bindweefsel. Wanneer je te snel groeit kan je bindweefsel het niet bijhouden waardoor er kleine scheurtjes ontstaan. Deze scheurtjes zie je vervolgens door de huid heen als rode of paarse strepen. Striae is niet alleen een zwangerschapskwaaltje maar ontstaat ook vaak tijdens de pubertijd of wanneer je in een korte tijd veel aankomt door bijvoorbeeld ongezond eten of medicijngebruik. De scheurtjes zijn kleine littekens waardoor je er helaas niet veel meer aan kunt doen wanneer je ze eenmaal hebt. In de loop van de tijd vervaagt de rood / paarse kleur wel naar een lichtere parelmoerachtige kleur waardoor ze minder opvallen. Ook worden ze minder zichtbaar wanneer je je zwangerschapskilo’s weer kwijt bent en je huid minder op spanning staat.

Net als met veel zwangerschapskwaaltjes is de ene vrouw gevoeliger voor striae als de andere. Dit heeft onder andere te maken met de manier waarop je zwangerschap vordert. Heb je tijdens je zwangerschap ineens een groeispurt dan kan je bindweefsel dit niet aan en zullen er scheurtjes ontstaan. Ook speelt erfelijkheid een rol. Heb je van nature wat stugger bindweefsel dan zullen er eerder scheurtjes ontstaan. Heeft je moeder ook veel last van striae? Dan is de kans dus groot dat jij het ook zult krijgen. Maar kun je er dan helemaal niets aan doen? Gelukkig wel. Helemaal voorkomen kan helaas niet maar je kunt het wel proberen te minimaliseren door je huid gedurende je zwangerschap soepel te houden. Probeer hiervoor de onderstaande tips:

  • Smeer je huid na elke douche in met een crème met minimaal 15% glycolzuur. Ook zijn er vrouwen die zweren bij BioOil
  • Wissel tijdens het douchen de temperatuur tussen warm en koud. Dit stimuleert de bloedcirculatie wat weer goed is voor de rekbaarheid van je bindweefsel.
  • Drink veel vocht en probeer niet teveel extra aan te komen door veel en/of ongezond te eten.
  • Een buikband kan de kans op striae beperken. Door het gewicht van je buik op te vangen hangt het minder in je banden. Hierdoor scheurt het bindweefsel minder.

Veel vrouwen hebben in meer of mindere mate last van striae. Dit kan opgelopen zijn tijdens de zwangerschap, de pubertijd of een fase van gewichtstoename. Schaam je er dan ook vooral niet voor. Je hebt negen maanden hard gewerkt op je kindje op de wereld te zetten en dat is iets om trots op te zijn.

Wat doet een kraamverzorgster?

kraamzorg verplichtOver een paar weken komt je kraamverzorgster of kraambureau langs voor het intakegesprek. Tijdens het intakegesprek maak je kennis, krijg je een korte uitleg, worden je persoonlijke omstandigheden doorgenomen, krijg je een eerste indicatie kraamzorguren, wordt het uitzetlijstje en kraampakket bekeken, een veiligheids- en arbo check gedaan en worden de taken van de kraamverzorgster besproken. Want wat doet een kraamverzorgster eigenlijk?

Wanneer je niet-medisch bevalt ondersteunt je kraamverzorgster de verloskundige tijdens de bevalling. Ze zal voorbereidingen treffen, je kamer op orde brengen en je verloskundige helpen. Dit wordt ook wel bevalling- of partusassistentie genoemd.

Tijdens de bevalling heeft je lichaam flink wat te verduren gekregen. Je kraamverzorgster komt de eerste acht dagen na de bevalling langs om je te ondersteunen en de gezondheid van jou en je kindje in de gaten te houden. Ze controleert je hechtingen (als je deze hebt natuurlijk), het hoeveelheid bloedverlies en ze houdt je temperatuur bij. Als je bevalling erg zwaar was helpt ze je ook met persoonlijke verzorging zoals aankleden en douchen. Bij je kindje zal ze zijn temperatuur controleren, hem wegen en in de gaten houden of hij goed poept, plast en drinkt.

De kraamweek is niet alleen lichamelijk zwaar maar kan ook overweldigend zijn. Je bent nog aan het herstellen van de bevalling, slaapt weinig en je hebt er de zorg voor een kindje bij. De kraamverzorgster ondersteunt je daarom bij de verzorging van je kindje en leert jou en je partner hoe je dit moet doen en waar je op kunt letten. Ook ondersteunt ze je bij het geven van borst- of flesvoeding en geeft ze advies.

Omdat hygiëne erg belangrijk is in de kraamweek voor zowel jou als je kindje helpt de kraamverzorgster ook met een aantal huishoudelijke taken die gericht zijn op hygiëne. Hierbij kun je denken aan je bed verschonen, het toilet en de badkamer schoonmaken en stofzuigen.

De kraamverzorgster is in de kraamweek je steun en toeverlaat. Ze heeft alles al een keertje gezien dus schaam je nergens voor. Ook de welbekende kraamtranen zijn niets nieuws voor haar. Hou je daarom vooral niet groot en vraag haar om hulp en/ of advies wanneer je dit nodig hebt.

Geboortekaartjes

Zwanger laptopHeb je al een beetje inspiratie opgedaan voor geboortekaartjes? Dan is het je vast opgevallen dat de opties gigantisch zijn. Kies je voor een eigen ontwerp of liever voor een bestaand design? Met foto of zonder? En ga je voor een gedichtje of een persoonlijke boodschap? Een geboortekaartje kan door al deze opties nog best lastig zijn, begin daarom op tijd. Maar hoe begin je?

Kies een stijl Ga eerst eens rustig een avondje inspiratie opdoen en bekijk welke stijl jou en je partner aanspreekt. Een goed kanaal hiervoor is Pinterest. Je vindt er onder andere moderne, speelse, klassieke of stoere geboortekaartjes. Enkele kaartjes of dubbele kaartjes, kaartjes met foto of zonder, kijk wat jullie mooi vinden en bewaar deze op je eigen wall.

Bepaal je budget De kosten van geboortekaartjes kunnen erg oplopen. Zeker wanneer je veel mensen op de hoogte wilt stellen van de geboorte van jullie wondertje. De kosten hangen uiteraard erg af van jouw wensen, wil je een enkele kaart of een dubbele, glanspapier of speciaal papier, een kleine kaart of een grote? Bepaal eerst voor jezelf hoeveel je per kaart wilt betalen. Filter hier op wanneer je een design uitkiest om teleurstellingen te voorkomen. De prijs per geboortekaartje kan variëren van 0,79 tot 5 euro.

Kies of maak een design / Personaliseer Ben je erg creatief en handig met design programma’s? Dan is het misschien leuk om een eigen geboortekaartje te maken. Je weet zeker dat hij uniek is en helemaal naar jouw smaak. Ben je wat minder creatief? Geen zorgen. Er zijn gelukkig eindeloos veel designs beschikbaar waar je uit kunt kiezen. Ook deze kun je personaliseren en aanpassen naar jouw smaak.

Denk na over de tekst Nadat je een design hebt waar je tevreden over bent, kun je gaan nadenken over de tekst die je op het kaartje wilt zetten. Dit kan nog lastig zijn maar onthoud, er is geen standaard. Zet erop wat jij wilt delen met je vrienden / familie en/of buren. Punten die je vaak terug ziet komen op een geboortekaartje zijn:

  • Naam of namen van jullie kindje
  • Geboortedatum, -tijd en -plaats
  • Geboortegewicht en -lengte
  • Spreuk / quote / gedichtje of eigen tekst
  • Jullie namen en die van eventuele broertjes of zusjes
  • Jullie gegevens : Adres, e-mail en telefoonnummer(s)
  • Uitnodiging voor kraambezoek of een kraamfeest
  • Rust- en bezoektijden
  • Kies een papiersoort

Maar met een design en tekst ben je er nog niet. Bijna net zo belangrijk is het papiersoort, deze kan je design maken of breken. Je hebt bijvoorbeeld de keuze uit: fotokaart ( Stevig karton met hoogglans afwerking), natuurkarton (stevig papier met een matte uitstraling) of zijdeglans (een matte glans met een glad oppervlak). Maar er zijn ook luxe papiersoorten verkrijgbaar zoals parelmoer (kleuren krijgen een parelmoer effect), Oud-hollands (extra structuur) of Ivory gold (geeft zachte kleuren en pasteltinten een warme glans). Voor een echt uniek en creatief geboortekaartje kun je deze ook laten drukken op hout of stof. Deze opties zijn prijziger als de standaard papiersoorten.

Maak een proefafdruk Heb je het design helemaal af? Laat dan eerst een proefafdruk maken voordat je definitief beslist. Op een beeldscherm kunnen papiersoorten en kleuren er heel anders uitzien dan in het echt. In veel gevallen is de eerste proefdruk gratis. Niet tevreden? Pas je geboortekaartje aan en laat weer eerst een proefafdruk maken.

Zet je adressenlijst klaar En ten slotte, je adressenlijst. Nog een lastig onderwerp waar je goed over moet nadenken. Wie stuur je een kaartje en nodig je daarmee uit voor je kraamfeest of een kraambezoek en wie niet? Denk hier op tijd over na en heb het er met je partner over. De periode na de geboorte van je kindje is erg intensief, zit je dan te wachten op een bezoekje van de achtertante van je moeder of de buurvrouw van je schoonmoeder? Begin ook op tijd met het verzamelen van alle adressen en sla deze goed op, ze kunnen altijd nog eens van pas komen. De geboorte van een volgend kindje misschien?

Is je lijst compleet en heb je alle adressen? Begin dan alvast met het schrijven van de enveloppen of laat adresstickers drukken. Plak ook alvast postzegels op de enveloppen zodat alles klaar ligt. In de kraamweek hoef je dan alleen de geboortedatum, gewicht en lengte van je kindje in te vullen en de kaarten in de enveloppen te doen. En misschien kun je je moeder, vader, broer, zus of vriendin lief aankijken om je hiermee te helpen.

Dit artikel is geschreven door: 

Renate

Ik heb een passie voor alles rondom zwangerschappen. Deze passie heb ik omgezet in het online platform, Zwangerennu.nl, waar ik mijn uitgebreide kennis en ervaringen deel met anderen. Het is mijn doel om aanstaande moeders te ondersteunen en te begeleiden tijdens deze bijzondere periode in hun leven.
BabyBaby

Tips voor de aanstaande vader

Van een vader

Grote kans dat je je kindje kunt voelen. Je denkt dat dit je niet veel zal doen, maar het is toch een mooi moment. Confronterend ook. Je aanstaande papa zijn komt nu toch wel dichtbij. Een goed moment dus om wat vrienden avondjes in te plannen 😉