Je baby in de 10e week van je zwangerschap
Een grote mijlpaal deze week, je kindje is compleet. Alle belangrijke structuren zijn gevormd en de focus zal gaan liggen op het groeien. De kans op een miskraam neemt vanaf deze week snel af. Het zal nog wel een aantal maanden duren voordat de organen van je kindje gerijpt zijn en hij levensvatbaar is. Maar alles is aanwezig, zelfs de meeste van de 36 blijvende tanden en kiezen en de eerste haartjes.
Dit is ook de week waarin het verschil tussen jongetjes en meisje langzaam zichtbaar begint te worden. De eerste zes weken zijn jongens en meisjes identiek. Vanaf de zevende week beginnen de zaadblaasjes en testikels te groeien, maar dit kun je nog niet zien. Tot week negen beschikken zowel jongetjes als meisje over een fallus. Deze week beginnen jongetjes testosteron aan te maken waardoor de fallus langer wordt en de penis vormt. Meisjes maken dit hormoon niet aan. Hierdoor wordt de fallus niet langer en ontstaat de clitoris.
In de tiende zwangerschapsweek verhuizen de nieren omhoog. De nieren van je kindje worden gevormd rond het bekken en moeten vervolgens omhoog. Het lichaam van je kindje is nu wat gegroeid waardoor er genoeg ruimte is voor de nieren. Deze week bereiken de nieren de bestemde positie in het achterste gedeelte van de buikholte.
Het oog wordt deze week bedekt door een ooglid. De oren zijn compleet maar zitten nog vrij laag aan het hoofd, deze verplaatsen de komende weken omhoog. Het staartje is volledig verdwenen en de vingertjes en teentjes zijn helemaal los, je kindje lijkt dus niet meer op een kikkervisje. Daarnaast beginnen deze week de vingernagels te vormen, een proces wat pas in de 24e week is voltooid. Het hartje heeft nu zijn uiteindelijke vorm en klopt 140 keer per minuut.
Jij in de 10e week van je zwangerschap
Ben je afgelopen week wat duizelig of licht in je hoofd? Tijdens de zwangerschap schommelt je bloeddruk onder invloed van het hormoon progesteron. Hierdoor verwijden je bloedvaten waardoor je kindje meer bloed krijgt. Dit kan er helaas ook voor zorgen dat jouw hersenen af en toe wat bloed te kort krijgen met als gevolg duizeligheid of zelfs flauwvallen. Ben je duizelig of licht in je hoofd? Ga dan op je linkerzij liggen. Dit zorgt ervoor dat er meer bloed naar je hersenen stroomt en je duizeligheid afneemt. Mocht je duizeligheid toch toenemen voorkomt dit ook dat je jezelf bezeert in het geval van flauwvallen. Heb je niet de mogelijkheid om te gaan liggen? Ga dan zitten met je hoofd tussen je knieën. Het is dus normaal dat je tijdens je zwangerschap af en toe duizelig bent. Heb je het idee dat je wel erg vaak duizelig bent of flauwvalt? Neem dan contact op met je verloskundige.
Extra afscheiding
Heb je al gemerkt dat je meer afscheiding hebt dan voor je zwangerschap? Dit neemt alleen maar toe naarmate je zwangerschap verder vordert. Je lichaam maakt afscheiding aan om je baarmoeder te beschermen. Door de verhoogde hoeveelheid oestrogeen tijdens je zwangerschap stroomt er meer bloed door je bekkengebied. Hierdoor worden de slijmvliezen extra gestimuleerd en maakt je lichaam meer afscheiding aan. Het is dus volledig normaal, maar misschien niet altijd even prettig. Helaas kun je er niet zoveel tegen doen. Het dragen van een tampon of inlegkruisje wordt afgeraden, deze kunnen de kans op een vaginale infectie vergroten. Draag bij voorkeur ondergoed van katoen en trek wat vaker een schone onderbroek aan.
Foodcravings
Zit je ‘s avonds lekker op de bank met een bakje augurken en slagroom? Of kies je liever voor kipnuggets bij het ontbijt? De zwangerschap en vooral de bijbehorende hormonen kunnen gekke dingen doen met je eetlust. Dit verschijnsel is bekend bij iedereen, menig man heeft ‘s avonds bij het tankstation gestaan voor zijn zwangere vrouw / vriendin. Toch is niet helemaal bekend waar dit verschijnsel vandaan komt. Één theorie is dat het lichaam aangeeft waar het behoefte aan heeft. Probeer er toch niet teveel aan toe te geven. Je hebt tijdens de zwangerschap maar 200 tot 300 extra calorieën per dag nodig. Probeer deze calorieën zoveel mogelijk uit gezonde voeding te halen. Heb je vaak extra trek? Neem dan eens een handje nootjes, een broodje met roomkaas en avocado of een bakje yoghurt met cruesli en banaan voor een vol gevoel.
Foliumzuur
Slik je nog extra foliumzuur? Dan mag je daar vanaf nu mee stoppen. De neurale buis van je kindje is gesloten. Je mag het wel blijven doorslikken, het ondersteunt je lichaam bij de aanmaak van nieuwe rode en witte bloedcellen, een goede celdeling, de opbouw van aminozuren en het versterkt je weerstand. Slik je een multivitamine voor zwangeren? Dan zit hier al genoeg foliumzuur is.