Wat is vaginale afscheiding?
Doorzichtig vocht en slijm dat uit je vagina komt, wordt afscheiding genoemd. Een andere benaming hiervoor is ook wel witte vloed en dankt deze naam aan de witte kleur. Droogt de afscheiding op dan is het ook wel geel van kleur. Het is vaak geurloos al kan het soms ook licht zurig ruiken. Je vaginawand en baarmoederhals produceren dit vocht en slijm en voeren op deze manier dode cellen en bacteriën af. Het is belangrijk om je vagina schoon, fris en in balans te houden. Voor een groot deel regelt je lichaam dit dan ook zelf door dit slijmerige vocht af te scheiden. Door dit natuurlijke proces blijft je vagina in goede, gezonde conditie.
Vaginale afscheiding als je niet zwanger bent
Het hebben van afscheiding is een normaal verschijnsel dat elke vrouw wel herkent. Het is dus niet zo dat je er alleen maar mee te maken hebt als je zwanger bent. Door de maand heen zul je zelfs kunnen merken dat je afscheiding verandert. Zo kan er ook een periode zijn dat er nauwelijks sprake van is, afgewisseld door dagen dat deze witte vloed overdadig lijkt. Allemaal heel normaal. Het heeft namelijk te maken met je menstruatiecyclus. Komt je eisprong eraan, dan zul je merken dat je meer afscheiding krijgt en deze verandert van kleur. Naast het schoon en gezond houden van je vagina heeft afscheiding namelijk nog een functie: het helpt bij het doorlaten van de spermacellen.
Meer afscheiding tijdens de zwangerschap
Als je zwanger bent kan het zijn dat je meer afscheiding krijgt. Dit heeft te maken met, jawel, de hormonen die door je lichaam gieren. Je lichaam maakt namelijk meer oestrogeen aan en deze verhoogde productie zorgt er voor dat je slijmvliezen harder gaan werken. Het gevolg? Meer afscheiding die vaak wat dunner en meer waterig is dan anders.
Soorten afscheiding
Tijdens je zwangerschap heb je helaas meer kans op infecties en ontstekingen doordat de hormonen je lichaam tijdelijk uit balans brengen. Heeft jouw afscheiding een abnormale kleur of geur dan kan dan zijn dat er meer aan de hand is. Het is altijd goed om je verloskundige of huisarts te raadplegen. In sommige gevallen is het namelijk nodig dat je behandeld wordt.
Afscheiding met een korrelige of dikke structuur
Als je last hebt van witte afscheiding die korrelig of wat dikker en klonterig van structuur is, dan kan het zijn dat je een vaginale schimmelinfectie hebt. Het gebied rond je vagina kan dan branderig aanvoelen en jeukt bovendien. Heb je last van een branderig en/ of jeukend gevoel en korrelige afscheiding? Neem dan even contact op met je huisarts.
Geel of groene afscheiding
Een licht gele kleur is normaal als je afscheiding opdroogt, maar een echt gele of groene kleur is niet goed. Dit kan wijzen op een ontsteking of een SOA. Heb je gele of groene afscheiding, neem dan even contact op met je huisarts.
Roze of bruine afscheiding
Het kan gebeuren dat je licht bloedverlies hebt tijdens je zwangerschap. De bevruchte eicel nestelt zich in of er is een bloedvaatje geknapt. Je afscheiding kan dan een roze of bruinachtige kleur krijgen. Zolang dit snel weer verdwijnt, is het onschuldig.Verdwijnt de roze of bruine afscheiding niet neem dan even contact op met je huisarts of verloskundige.
Afscheiding met een sterke geur
Een lichte geur is normaal, maar ruikt je afscheiding erg zuur? Dan is ook dit een teken dat er iets aan de hand is. Waarschijnlijk heb je een infectie te pakken. Neem in het geval van een sterke geur ook even contact op met je huisarts.
Afscheiding of vruchtwater?
Zeker naarmate je zwangerschap vordert, neemt de hoeveelheid afscheiding toe. Er zijn dan ook veel vrouwen die onterecht, maar begrijpelijk, denken dat ze vruchtwater verliezen. Het is daarom goed om te weten dat er wel degelijk verschil tussen beide zit als je kijkt naar de kleur en textuur. Zo is vruchtwater altijd helder, waterig, plakt dit niet en heeft dit een lichte, zoete geur. Afscheiding daarentegen is ook doorzichtig, maar altijd wat wittig. Het voelt plakkerig en is geurloos of ruikt wat zuur.
Tips bij veel afscheiding
Heb je veel afscheiding, dan zijn er wel een aantal dingen waar je op kunt letten en die bovendien een infectie kunnen voorkomen:
- Ondergoed van katoen
Het liefst draag je katoenen ondergoed. Dit materiaal is ademend, dus voorkomt zweten en verspreiding van bacteriën. - Inlegkruisje of maandverband
Het kan vervelend zijn als je regelmatig je ondergoed moet verschonen. Het gebruik van een inlegkruisje of dun maandverband kan dan helpen. Kies wel een soort zonder parfum. - Spoelen en deppen
Regelmatig even je onderkant goed afspoelen met water en vervolgens droogdeppen kan helpen. Gebruik echter geen zeephoudende producten of lotions. Deze verstoren de vaginale balans des te meer. - Een condoom of glijmiddel
Als je seksueel actief bent, dan kan het prettig zijn om gebruik te maken van een condoom of glijmiddel. Dit voorkomt irritatie aan je slijmvliezen.