Skip to content
Menu
Brandend maagzuur zwanger

Brandend maagzuur tijdens de zwangerschap

Tijdens je zwangerschap heb je misschien last van brandend maagzuur. Je bent niet de enige. Bijna tweederde van alle zwangere vrouwen heeft op enig moment tijdens hun zwangerschap last van brandend maagzuur. Hoewel het onaangenaam kan zijn, is het meestal niets om je zorgen over te maken. In de meeste gevallen gaat brandend maagzuur vanzelf over als je kindje is geboren. Maar in de tussentijd zijn hier een paar tips om brandend maagzuur tijdens de zwangerschap onder controle te houden.
BabyBaby
Minder dan 1 minuutLeesduur minuten

Inhoud

Wat is brandend maagzuur?

Bij zwangerschapskwaaltjes denk je al snel aan de welbekende perioden van misselijkheid. Helaas zijn er meer van dit soort ongemakken die regelmatig voorkomen. Brandend maagzuur is er één van. In je maag zit een sterk sap dat helpt bij de spijsvertereing; het maagzuur. Je maag is goed beschermd is tegen deze sterke, zure inhoud. Je slokdarm daarentegen niet. Hoewel deze doorgaans afgesloten wordt middels een klepje kan het toch zijn dat er maagzuur in terecht komt. Dit geeft een onprettig gevoel, wat het best als bijtend en brandend omschreven kan worden. Hier komt dan ook de naam vandaan.

Waarom brandend maagzuur tijdens de zwangerschap?

Er zijn meerdere redenen waarom je juist tijdens je zwangerschap last kunt krijgen van brandend maagzuur. Ten eerste is het zo dat je lichaam meer van het hormoon Progesteron aanmaakt. Hierdoor kan het klepje, die zorgt voor het afsluiten van je maag, verslappen. Op deze manier kan er dan ook maagzuur je slokdarm inlopen. Heb je hier last van dan zal je dit vaak al aan het begin van je zwangerschap merken.

Een andere oorzaak van brandend maagzuur tijdens je zwangerschap heeft te maken met het groeien van je baarmoeder. Dit zorgt voor meer druk op je maag waardoor het zuur dus ook je slokdarm in kan stromen. Dit zal je dan ook later in je zwangerschap gaan merken.

Hoe herken je brandend maagzuur?

Heb je wel eens last gehad van een vieze, zurige smaak in je keel? Een pijnlijk en branderig gevoel in je slokdarm? Dan is dit zeer waarschijnlijk brandend maagzuur geweest. Het zijn dan ook de voornaamste symptomen waaraan het te herkennen is. Hiernaast kun je ook last krijgen van oprispingen waarbij wat van dit zure maagsap omhoog komt. Soms zul je boeren moeten laten, heb je buikpijn of een opgeblazen gevoel. Het komt ook voor dat je snel vol zit of pijn ervaart achter je borstbeen. Zelfs overgeven kan voorkomen bij brandend maagzuur.

Brandend maagzuur voorkomen

Hoe vervelend het zwangerschapskwaaltje ook is, het is weer één van de dingen die er helaas bij horen. Gelukkig is het wel iets waar je wat aan kunt doen. Helemaal voorkomen kan je het niet, maar je verkleint in ieder geval de kans en het ongemak als je rekening houdt met bepaalde voedingsmiddelen. Zo kun je zure en koolzuurhoudende dranken beter vermijden, net als scherpe kruiden en het eten van uien. Vet eten en veel koffie doet er ook geen goed aan, dus wil je de kans op dit kwaaltje verkleinen, matig hier dan zeker mee.

10 tips tegen brandend maagzuur tijdens de zwangerschap

Heb jij nu last van brandend maagzuur, ondanks het vermijden van bovengenoemde voedingsmiddelen? Dan is dit natuurlijk heel vervelend, maar ook dan zijn er een aantal dingen die brandend maagzuur kunnen verhelpen of verminderen. Hierbij geldt vooral probeer wat er voor jou werkt. Waar de één zweert bij kamillethee met honing heeft dit bij de ander misschien juist een averechts effect.

1. Maagzuur remmende voedingsmiddelen: Hoewel niet van alle voedingsmiddelen bewezen is dat deze effectief zijn, is een glaasje melk iets wat toch vaak aangeraden wordt. Ook een lepeltje honing zou verlichting bieden, evenals havermout of ander vezelrijk voedsel. Helpt dit niet? Probeer dan eens wat kamillethee.

2. Kleine maaltijden: Wat vaker op de dag een kleinere maaltijd eten, helpt brandend maagzuur voorkomen. Zo zit je maag namelijk minder snel vol. Verdeel je drie maaltijden dan ook over 6 kleinere porties. Zo krijg je genoeg vitamines en mineralen binnen zonder dat je maag vol zit en overloopt.

3. Eet rustig: Kauw je maaltijden goed en eet niet te snel. Dit geeft je lichaam de mogelijkheid om het voedsel beter te verteren.

4. Gember(thee) als natuurlijk medicijn: Een eeuwenoud middel dat goed is voor vele kwalen waaronder ook zeker brandend maagzuur.

5. Drink water: Water maakt het maagsap dunner en zorgt er voor dat het de goede kant op stroomt. Gooi niet gelijk hele glazen achterover, maar neem vaker over de dag kleine slokjes. Probeer zoveel mogelijk een flesje water bij je te hebben of op je bureau te zetten zodat je makkelijker een slokje kan nemen.

6. Ontspan: Stress draagt bij aan brandend maagzuur, dus ontspanning is ook hier het toverwoord. Van een warm bad tot een sessie ademhalingsoefeningen, kijk wat voor jou goed werkt.

7. Niet direct gaan liggen: Geef je eten even de kans om te zakken en te verteren. Dit voorkomt de nodige oprispingen. Eet daarom minimaal twee uurtjes niks voordat je gaat slapen. Dit minimaliseert de kans op brandend maagzuur tijdens de nacht.

8. Ga wat hoger liggen: Als je gaat slapen en je ligt volledig horizontaal dan krijgt maagzuur meer kans om in je slokdarm te stromen. Je kunt dit voorkomen door je hoofdeinde een stukje omhoog te zetten of een extra kussen te gebruiken.

9. Bewegen helpt: Om je spijsvertering een handje te helpen, is beweging goed. Buik zeker even uit na het eten, maar maak hierna gerust een wandeling. Dit is daarnaast ook goed voor rusteloze benen en kan een positief effect hebben op harde buiken.

10. Maagzuurremmers: Mochten deze dingen nu niet of niet voldoende werken, dan kun je altijd nog grijpen naar farmaceutische middeltjes. Rennie staan bijvoorbeeld bekend om hun werking tegen brandend maagzuur, maar ook Gaviscon kun je gerust nemen. Overleg voor de zekerheid altijd eerst even met je verloskundige.

Betekent brandend maagzuur een baby met veel haar?

Heb je veel last van brandend maagzuur dan zal iemand je ongetwijfeld hebben verteld dat je kindje vast veel haar heeft. Een bakerpraatje of toch niet? Niet.. een onderzoek uit 2006 laat zien dat vrouwen die veel last hebben van brandend maagzuur relatief vaak een kindje kregen met veel haar.

Dit artikel is geschreven door: 

Renate

Ik heb een passie voor alles rondom zwangerschappen. Deze passie heb ik omgezet in het online platform, Zwangerennu.nl, waar ik mijn uitgebreide kennis en ervaringen deel met anderen. Het is mijn doel om aanstaande moeders te ondersteunen en te begeleiden tijdens deze bijzondere periode in hun leven.