Skip to content
Pil

Stoppen met de pil

Eén van de meeste gebruikte voorbehoedsmiddelen is nog altijd de pil. Als je zwanger wilt worden ,gooi je deze natuurlijk het raam uit maar kan dit zomaar? Het antwoord op die vraag lees je in dit blog. Ook vertellen we je meer over de werking van de pil en ontdek je hoe snel je weer ongesteld wordt en zelfs zwanger kunt raken als je de pil niet meer slikt.
BabyBaby
Minder dan 1 minuutLeesduur minuten

Inhoud

Wat doet de pil?

Laten we beginnen met de werking van de pil. Op die manier kom je er achter wat het slikken ervan doet met je lichaam en hoe en in welke mate dit van invloed is op jouw vruchtbaarheid. Nu hoeven we je niet te vertellen dat de kans op een zwangerschap, bij correct gebruik, nauwelijks aanwezig is als je de pil slikt. Daar gebruiken vrouwen de pil tenslotte voor. Maar hoe werkt dit precies? Een pil bevat de hormonen oestrogeen en progestageen. Deze hormonen zorgen er voor dat er geen eicel vrijkomt, waardoor er geen bevruchting plaats kan vinden. Ook hebben deze hormonen een uitwerking op het baarmoederslijm. Het baarmoederslijmvlies wordt dikker en daardoor bijna ondoordringbaar voor spermacellen. Komt er toch eentje door en vindt er bevruchting plaats? Dan kan de bevruchte eicel zich niet innestelen. Normaal gesproken bereidt jouw baarmoeder zich elke maand voor op een mogelijke innesteling, maar onder invloed van de hormonen uit de pil gebeurt dit niet. Afhankelijk van welke pil je precies slikt, kan er nog wel sprake zijn van een (onttrekkings)bloeding. Een echte menstruatie is dit echter niet.

Kan je zomaar stoppen met de pil?

In principe kun je gewoon stoppen met de pil wanneer je dat wilt. Het advies is doorgaans wel om in ieder geval de strip af te maken. Jouw lichaam zal hier in elk geval op reageren. Dit wordt het zogeheten ‘ontpillen’ genoemd. Begrijpelijk ook, want jouw lichaam heeft enige tijd onder druk gestaan van hormonen, waardoor jouw natuurlijke menstruatiecyclus ook onderdrukt is. Stop je met de pil en stopt de toevoer van die hormonen, dan heeft het lichaam enige tijd nodig om de normale cyclus weer op gang te brengen. Je kunt je lichaam ondersteunen door al enkele weken van te voren op je voeding te letten. Vermijd koolhydraten zoveel mogelijk en eet eiwitrijk. Om jouw hormoonhuishouding terug in balans te brengen, doe je er eveneens goed aan om wat extra vitaminen en mineralen tot je te nemen. Je kunt hiervoor gerust supplementen gebruiken als aanvulling op een gezonde en volwaardige voeding. Denk aan magnesium, zink, vitamine B en C.

Voordelen stoppen met de pil

Als je stopt met de pil dan kun je een aantal positieve veranderingen opmerken. Zo is een veelgehoorde klacht van vrouwen die de pil slikken dat hun libido laag is. Dit komt omdat de pil de aanmaak van testosteron remde. Dit verandert zodra je stopt met de pil. Dit kan jullie relatie een boost geven, want een laag libido van één van de partners is helaas vaak toch wel een dingetje. Kwam je tijdens het gebruik van de pil ook aan in gewicht? Dan is een prettige bijkomstigheid dat hier nu een einde aan komt.

Bijwerkingen stoppen met de pil

Als je stopt met de pil is het voor jouw lichaam even wennen aan het feit dat er geen hormonen meer binnenkomen. Dit zorgt ervoor dat je last kunt krijgen van een aantal bijwerkingen. Deze bijwerkingen worden ook wel ontwenningsverschijnselen genoemd en zijn een logisch gevolg van het stoppen met de pil. Goed om te weten is dat niet elke vrouw hier last van krijgt. Ook de mate waarin en welke klachten zich voor zullen doen verschilt per vrouw. Doorgaans worden hoofd- en buikpijn genoemd, naast gevoelige borsten, stemmingswisselingen en acne. Ook een misselijk gevoel en haaruitval zijn voorkomende bijwerkingen.

Wanneer weer ongesteld na stoppen met de pil?

Lang niet elke vrouw wordt snel weer ongesteld na het stoppen met de pil. Sterker nog, het kan best meerdere maanden duren voor jouw menstruatiecyclus weer op gang is. Gemiddeld genomen zal dit binnen drie maanden gebeuren. Is dit bij jou niet het geval? Schiet dat niet meteen in de stress en onthoud dat elk lichaam anders is en anders reageert. Wel doe je er goed aan om een afspraak te maken bij de huisarts. Deze kan je onderzoeken, geruststellen, voorzien van advies en eventueel iets geven om de eisprong op gang te helpen.

Wanneer kan je zwanger worden na het stoppen met de pil?

Als jouw cyclus weer op gang gekomen is, kan het zijn dat deze in het begin nog erg onregelmatig is. Je lichaam heeft simpelweg even de tijd nodig. Hoe snel je dan ook zwanger kunt raken, is moeilijk te zeggen. Zelfs al zou je vrij snel een regelmatige cyclus hebben en gemeenschap hebben rond je eisprong, kan het toch best even duren voordat het daadwerkelijk raak is. Puur kijkend naar wanneer het mogelijk is om zwanger te raken, is dit al voordat je eerste menstruatie optreedt. Je eisprong gaat hier natuurlijk aan vooraf en als je nog niet eerder ongesteld bent geworden sinds het stoppen met de pil is dit moment lang niet altijd helder.

Dit artikel is geschreven door: 

Renate

Ik heb een passie voor alles rondom zwangerschappen. Deze passie heb ik omgezet in het online platform, Zwangerennu.nl, waar ik mijn uitgebreide kennis en ervaringen deel met anderen. Het is mijn doel om aanstaande moeders te ondersteunen en te begeleiden tijdens deze bijzondere periode in hun leven.