Sushi tijdens de zwangerschap
Als je zwanger bent is het extra belangrijk voorzichtig te zijn met je voedsel. Sommige voedingsmiddelen kunnen gevaarlijk zijn voor jou of je kindje. Traditionele sushi bevat rauwe vis en dat kan bacteriën, parasieten en verontreinigingen bevatten. Daarom wordt er afgeraden om rauwe vis (en vlees) te eten tijdens de zwangerschap. Sommige vissoorten hebben een hoog kwikgehalte. Dit komt vooral voor bij de grotere roofvissen en onder andere tonijn. Kwik beïnvloedt de neurologische ontwikkeling van de baby. Daarom wordt het eten hiervan tijdens de zwangerschap af te raden. Het belang van goede voeding tijdens de zwangerschap is bekend. Het moet gevarieerd, gezond en vezelrijk en vitaminerijk zijn. Juist daarom hoort vis wel thuis in het menu van een aanstaande moeder. Hierna wordt uitgelegd hoe je veilig kunt genieten van sushi tijdens de zwangerschap.
Wat is sushi eigenlijk?
De oorsprong van sushi ligt in Japan. Het was in eerste instantie een manier om vis te bewaren, toen de moderne koeling nog niet bestond. Vis werd gezouten en gefermenteerd in gekookte rijst. Dit maakte dat de vis langer houdbaar was. In de loop van de tijd evolueerde dit proces, resulterend in de sushi zoals wij die kennen. In de 17e eeuw ontstond een nieuwe bereiding, de “nigirizushi”. De chef-koks legden een stukje rauwe vis bovenop een met azijn gekruide rijst bal, het begin van de nigiri-sushi. Daarna ontstond de “makizushi” (rolsushi), tegenwoordig bekend als maki. Alle ingrediënten werden in zeewier gerold. Dit was gemakkelijker om te eten en mee te nemen! Natuurlijk kennen we ook sashimi. Dit zijn dunne plakjes verse, rauwe vis of zeevruchten van de allerbeste kwaliteit.
Risico’s van het eten van sushi tijdens de zwangerschap
We hebben het er al even kort over gehad. Het eten van rauwe vis tijdens de zwangerschap brengt risico’s met zich mee door de schadelijke bacteriën en parasieten die in rauwe vis voorkomen. Deze bacteriën en parasieten kunnen negatieve gevolgen hebben voor de gezondheid van zowel jou als je kindje. De belangrijkste oorzaken van problemen zijn bacteriën en ziekteverwekkers zoals salmonella en listeria.
De symptomen van een listeria besmetting zijn onder andere koorts, spierpijn, griepachtige symptomen, misselijkheid, diarree en braken. Zwangere vrouwen, oudere volwassenen, mensen met een verzwakt immuunsysteem en pasgeboren baby’s zijn het meest vatbaar. Bij zwangere vrouwen bestaat het risico van complicaties zoals een miskraam of vroeggeboorte. Ook kan ernstige ziekte bij de pasgeboren baby worden veroorzaakt. Als je vermoedt besmet te zijn, zoek dan onmiddellijk medische hulp. Een besmetting kan goed worden behandeld met antibiotica. Bij een salmonellabesmetting doen zich vrijwel dezelfde symptomen voor. Een groot gevaar bij beiden is uitdroging.
Sommige soorten vis kunnen ook parasieten bevatten. Bij consumptie van besmette vis kunnen infecties en maag- en darmproblemen worden veroorzaakt. Parasieten zijn organismen die in andere levende wezens leven. Zij halen hun voedingsmiddelen uit de drager en dat veroorzaakt bij hen gezondheidsproblemen. Parasieten komen in verschillende soorten voor, maar de verschijnselen zijn vergelijkbaar. Symptomen zijn: klachten van de spijsvertering en gewichtsverlies. Dit kan vervolgens uitmonden in leverproblemen en galwegaandoeningen. Dus als je rauwe vis eet, moet deze van uitstekende kwaliteit zijn en afkomstig uit een betrouwbare bron.
Een ander risico is kwik. Overconsumptie van kwik tijdens de zwangerschap kan schadelijke gevolgen hebben voor de ontwikkeling van het zenuwstelsel van de baby. Deze stof komt met name voor bij roofvissen zoals de zwaardvis, haai, koningsmakreel en snoekbaars.
Je kunt rauwe vis, c.q. sushi met rauwe vis daarom beter vermijden tijdens de zwangerschap. Omdat sashimi per definitie rauw is, is dit ook niet aan te bevelen. Vrouwen die borstvoeding geven kunnen prima rauwe vis consumeren, vooropgesteld dat de vis uit een betrouwbare bron komt.
Welke soorten sushi zijn veilig voor zwangere vrouwen?
Sushi waarvan de componenten goed verwarmd zijn geweest, is prima geschikt voor zwangere vrouwen. Hetzelfde geldt voor vegetarische sushi met groenten zoals avocado, komkommer, paprika en wortel, deze ingrediënten zijn een uitstekend alternatief. Hoe dan ook, koop of bestel je sushi altijd bij een gerenommeerd bedrijf dat versheid en hygiëne hoog in het vaandel heeft staan.
Alternatieven voor sushi tijdens de zwangerschap
Een Californian Roll is een maki rol, die is bedacht, zoals de naam al zegt, in Californië. Deze bevat per definitie geen rauwe vis en is daarmee een uitstekend alternatief. De vis die er wel in zit is voldoende verwarmd geweest om risicovolle bacteriën en parasieten te doden. Een keuze voor vegetarische sushi kan natuurlijk ook.
Naast groenten kan deze soort ook andere plantaardige ingrediënten bevatten. Deze sushi wordt gevuld met diverse groenten. Bijzonder zijn de varianten met asperge of taugé en soms worden ook shiitake-paddenstoelen gebruikt om de smaken en texturen af te wisselen.
Ook erg lekker en veilig voor zwangere vrouwen is Tempura sushi: groenten, vis of zeevruchten die worden bedekt met een licht beslag en vervolgens worden gefrituurd. Dit wordt een heerlijk knapperige en erg smakelijke sushi rol.
Sushi-bowl, ook wel poké bowl genoemd, is een bowl met gekookte sushi rijst, groenten, avocado, gekookte vis of zeevruchten. Door sojasaus en wasabi toe te voegen krijgt de bowl de smaak van sushi zonder de risico’s van rauwe vis.
Ook zijn er gestoomde dumplings. Dit zijn heerlijke deegpakketjes die kunnen worden gevuld met ingrediënten zoals vlees, groenten, vis, of gevogelte. Dumplings worden traditioneel gestoomd, maar koken, bakken of zelfs frituren kan ook. In dezelfde categorie zijn ook noedelgerechten zeker niet te versmaden. Je kent vast en zeker wel de varianten met ei, vlees of vis. Je ziet, ook tijdens je zwangerschap blijft er nog meer dan genoeg te genieten op culinair gebied!