Skip to content

Kinderwagen kopen; waar let je op?

Ben je zwanger en op zoek naar een kinderwagen? Dan is het je vast al opgevallen dat de keuze enorm is. Voordat je kunt bepalen welke kinderwagen je nodig hebt, is het eerst belangrijk om te weten wat voor soort kinderwagens er zijn. Wij helpen je hiermee verder.
Baby uitzet

Welke kinderwagens zijn er?

Standaard kinderwagen

Kan je kindje al zelfstandig zitten? Dan is de standaard kinderwagen iets voor jou. De standaard wagen beschikt over een zitje is geschikt vanaf ongeveer 1 tot je kindje een jaar of 4 is. De wagens zijn volledig ingericht op het comfort van jou en je kindje tijdens de wandelingen. Veel kinderwagens zijn met adapters en een reiswieg uitbreidbaar naar een 3-in-1 of duo-wagen.

3-in-1-wagen

3-in-1 kinderwagen

Als je op zoek bent naar een kinderwagen voor de langere termijn; een wagen dat ‘’meegroeit’’ met je kindje, kun je het beste voor een 3-in-1 kinderwagen gaan. Dit type wagen is geschikt vanaf de geboorte tot je kindje een jaar of 4 is. Je kunt hem gebruiken in combinatie met een reiswieg, zitje en autostoeltje. De kinderwagen klap je eenvoudig in en berg je op in de bergruimte achterin je auto. 3-in-1 kinderwagens zijn de perfecte oplossing voor iedere situatie.

Buggy

Een buggy is net als de standaard kinderwagen geschikt voor kinderen die iets ouder zijn en zelfstandig kunnen zitten. Een buggy is een stuk compacter en lichter en daarom zeer geschikt voor onderweg. Met een buggydrager neemt je de buggy bijvoorbeeld gemakkelijk mee op je fiets. Het frame van een buggy heeft meestal een minder goede vering waardoor hij minder comfortabel loopt en voor tweelingen is aanbod beperkt.

Buggy
duo wagen

Duo-kinderwagen

Een duo-wagen is de perfecte oplossing als je een tweeling of twee kinderen van ongeveer dezelfde leeftijd hebt. Je hebt ze in verschillende uitvoeringen; je kinderen kunnen boven, naast of achter elkaar zitten. Er zijn ook duo-3-in-1-kinderwagens verkrijgbaar. Met een speciale adapter of ombouwset kun je het basismodel ombouwen tot 3-in-1 duo kinderwagen.

Hardloopwagen

Dit zijn de kinderwagens voor de sportieve ouders onder ons. De drie! wielen van een hardloopwagen zijn groter dan die van andere kinderwagens. Omdat de wielen verder uit elkaar staan zijn ze zeer stabiel. Omdat je grotere passen maakt dan bij het wandelen is het belangrijk dat je kiest voor een hardloopwagen waarbij je de duwstang in hoogte kunt aanpassen. Ook is je partner vaak langer of korter dan jij. Ook in dat geval is aanpassen van de duwstang toch best handig.

 

hardloopwagen

Waar let je op bij het kiezen van de juiste kinderwagen?

Je wilt uiteraard een kinderwagen waarin je kindje zo comfortabel mogelijk ligt, maar hij moet er natuurlijk ook goed uitzien en praktisch zijn. Bij het kopen van een kinderwagen moet je jezelf daarom een aantal dingen afvragen.

1. Wat zoek je precies? Een standaard kinderwagen, een 3-in-1-wagen, of buggy?
De eerste stap is bepalen welk type wagen je nodig hebt? Wil je een wagen dat met je kindje meegroeit dan kies je voor een 3-in-1 wagen. Een buggy is handig als je kindje wat ouder is, zodat je niet met een volledige kinderwagen hoeft te slepen als je kindje toch bedenkt dat hij liever zelf loopt. Voor de moeders (en meezwangerende vaders) die hun zwangerschapskilo’s er na twee maanden af willen hebben is er nog de hardloopwagen.

2. Waar ga je de wagen voor gebruiken? Ga je de wagen gebruiken voor wandelingen in de bebouwde kom, in de stad voor wandelingen in de natuur of allebei? En neem je hem veel mee op sleeptouw en houd je hem uitsluitend voor de wandelingen?
Je kunt met iedere kinderwagen natuurlijk door de bossen en stad lopen, maar loopt de ene comfortabeler dan de ander. Wandel je veel in de bossen en in de bebouwde kom? Kies dan voor een All terrain wagen. Deze beschikken over luchtbanden met een 360 graden as zodat hij makkelijk manoeuvreert. Wandel je op het strand dan kun je de wielen vastzetten zodat je niet vast komt te zitten. Loop je vooral veel in de stad? Kies dan voor een wagen met een kleine draaias. Dit maakt het makkelijk om de wagen in de winkels of smalle straatjes te manoeuvreren.

3. Houdt rekening met de lengte en gewicht van je kindje en van jou en je partner
Let op de grootte van de kinderwagen. Als je een grote baby hebt kun je het beste kiezen voor een wat grotere reiswieg. Als de reiswieg wat compact is kan je kindje eruit groeien voordat hij zelfstandig kan zitten en dus over kan naar het zitje. Maar ook jouw lengte en die van je partner is belangrijk. Tik jij of je partner de twee meter gemakkelijk aan, kijk dan goed naar de maximale hoogte van de duwstang. Je wilt niet hoeven bukken om comfortabel te kunnen wandelen.

4. Opbergruimte en omvang
Je kunt kiezen uit een kinderwagen met veel boodschappen ruimte, een wagen die je gemakkelijk kunt opbergen en wagens die met je kindje meegroeien, de 3-in-1 wagens. Bedenk ook dat het allemaal wel in je auto moet passen. Een XXL 3-in-1-kinderwagen is perfect, maar deze ga je natuurlijk nooit in je oma’s boodschappenwagentje krijgen.

5. De prijs; bepaal je budget
Bepaal je budget. De prijzen kunnen variëren van enkele honderden tot ver over de duizend euro. Alleen jij weet wat je te besteden hebt. Het is zonder om je zelf lekker te maken met die ene fantastische wagen, terwijl deze ver boven je budget zit. De kinderwagen is één van de duurdere aankopen van je babyuitzet, maar er zijn nog wel een aantal die aardig in de papieren lopen zoals bv. de kinderkamer. En neem van een ervaren ouder aan, je gaat altijd over je budget heen.

6. Wat voor accessoires heb je nodig?
Er zijn vele accessoires en er hangt vaak een aardig prijskaartje aan. Bedenk daarom goed wat je ook echt nodig hebt. Een bluetooth camera in je wagen is natuurlijk superleuk, maar niet als het ten koste gaat van een regen/ zonnescherm. Van alle accessoires zijn er vele varianten te verkrijgen. Bedenk dat je babyuitzet uit veel meer bestaat dan de wagen. Een huismerk luiertas werkt net zo goed als die van Gucci.
Uit ervaring weten wij dat je de volgende accessoires zeker nodig hebt.

-Een reiswieg
De reiswieg zit inbegrepen in de 3-in1 kinderwagen maar zijn vaak ook los verkrijgbaar bij een standaard wandelwagen. In de reiswieg ligt je baby plat en heeft genoeg ruimte om te bewegen. De reiswieg is de beste manier om de eerste zes maanden met je baby op pad te gaan.

-Een luiertas
Een luiertas is onmisbaar. Deze tas, je kunt natuurlijk ook een rugzak gebruiken, gaat je vele malen uit lastige situaties redden, mits goed ingepakt natuurlijk. Bij sommige wandelwagens zit een luiertas inbegrepen of is los als accessoire verkrijgbaar.

-Bescherming tegen het weer
Een Parasol en regenhoes zijn bijna een verplichte aanschaf in Nederland. Laat je niet verrassen door onverwachte buien. Maar doordat de huid van je kindje nog zo teer is, is een goede bescherming tegen de zon net zo belangrijk. Bij sommige kinderwagens zit een regenhoes inbegrepen bij andere is deze los als accessoire verkrijgbaar.

Vind de beste deal

Nu je weet wat voor soort kinderwagen je wilt, hoef je deze alleen nog maar uit te kiezen. Op onze website kunt aangeven wat je belangrijk vindt zodat je in een oogwenk je perfecte wagen hebt gevonden. Prijzen hoef je niet meer te vergelijken, dit hebben wij al voor je gedaan. Zo scoor je altijd de beste deal. Wil je de keuze uit een wat kleiner aanbod? Wij hebben de beste kinderwagens voor je uitgezocht en even kort toegelicht. Maakt de keuze weer net een stukje makkelijker.