Skip to content
Hangwieg

De trend van dit moment; de hangwieg

Als je kindje geboren is, heeft deze natuurlijk een eigen plekje nodig om lekker te kunnen slapen. Veel ouders kiezen voor een ledikant, maar er zijn ook andere mogelijkheden. Helemaal van nu is de hangwieg. Nieuwsgierig naar het gebruik hiervan? In dit blog lees je er meer over.
BabyBaby
Minder dan 1 minuut minuten lezen

Inhoud

Waarom kiezen voor een hangwieg?

Het gebruik van een wieg is al jaren oud. Een veel geziene variant is tegenwoordig te hangwieg; een wiegje die je eenvoudig kunt ophangen, vandaar natuurlijk ook de naam. Maar wat maakt nu dat dit bedje zo populair is? We benoemen hieronder de belangrijkste voordelen die een hangwieg biedt.

Het helpt je kindje ontspannen. De wiegende beweging zorgt er voor dat je kindje tot rust komt. Veel hangwiegjes zul je zelf een klein zetje moeten geven, maar er zijn ook varianten verkrijgbaar die automatisch wiegen.

Nachtelijke wandelingen in de kamer met je kindje op je arm zijn overbodig. Het licht op en neer veren en wiebelen van de wieg evenaart de alom bekende beweging die ouders maken om hun kindje te troosten of in slaap te sussen.

Het biedt je kindje geborgenheid. Hangwiegjes zijn klein van formaat waardoor ze je kindje een knus gevoel geven, wat herinnert aan de tijd in jouw baarmoeder.

Een hangwieg is eenvoudig verplaatsbaar.  Je kunt een hangwieg simpel bevestigen aan bijvoorbeeld een standaard, het plafond of in een deuropening met behulp van een deurklem. De eerste twee opties hebben natuurlijk op de babykamer de voorkeur, de laatste optie biedt eenvoudige mogelijkheden wanneer je bijvoorbeeld op visite gaat of het wiegje eventjes beneden wilt hangen.

Het staat leuk in elke babykamer. Een hangwieg is natuurlijk niet alleen heel praktisch, maar staat ook nog eens super stijlvol. Het is dan ook met recht een blikvanger te noemen waar je trots op mag zijn.

Soorten en maten hangwiegen

Het aanbod van spullen in babyland is erg ruim. Dit geldt ook voor deze schattige hangwiegjes. Er zijn diverse merken die een aantal modellen aanbieden. Hier zitten natuurlijk ook weer bepaalde verschillen in, ook wat de prijs betreft. Zo vind je een leuke hangwieg voor de babykamer met een prijs variërend tussen de negentig en wel vijfhonderd euro. De goedkopere varianten zijn niet per definitie minder goed, maar de uitvoering is over het algemeen eenvoudiger. Zo zal er eerder een matrasje bij een duurdere variant inbegrepen zijn, bieden de duurdere varianten naast wiegen ook een verende mogelijkheid en zitten er bijvoorbeeld pootjes onder waardoor het wiegje van de grond staat als je hem neerzet.

Al die verschillen maken het er voor jou als aanstaande ouder niet gemakkelijker op. Hoe kies je nu een geschikte hangwieg voor jouw kindje?

Hangwieg kopen

Je doet er allereerst goed aan om gewoon eens rond te kijken naar het aanbod. Zo kom je er al snel achter waar jouw voorkeur naar uitgaat. Wil je bijvoorbeeld een hangwieg met standaard of hang je het wiegje liever aan het plafond?

  1. Naast je persoonlijke voorkeur speelt ook de beschikbare ruimte een grote rol. Zo neemt een hangwieg met standaard meer ruimte in beslag. Absoluut iets om rekening mee te houden dus.
  2. Ga je voor bevestiging aan het plafond dan kun je doorgaans kiezen uit een bevestiging met twee of vier touwen of kabels. Ga voor jezelf na wat je mooier vindt en handiger om te bevestigen.
  3. Hoe flexibel moet de wieg zijn? Wil je het wiegje regelmatig op een andere plek hangen of bijvoorbeeld los meenemen naar beneden om daar op de grond te zetten?
  4. Het belastbare gewicht is ook iets waar je naar moet kijken. De meeste hangwiegjes kunnen gebruikt worden tot een gewicht van 15 kilo, maar een hangwieg met plafondbevestiging kan doorgaans meer gewicht aan.

Veiligheid staat voorop

Bij alle wiegjes kom je het maximaal belastbare gewicht tegen en de gebruiksduur in maanden (leeftijd van je kindje), zoals ook hierboven genoemd is. Wat echter goed is om te onthouden is dat voornamelijk de beweeglijkheid van je kindje bepaalt of hij/ zij nog in het wiegje kan. Probeert je kindje zich al op te richten, dan doe je er goed aan om over te stappen naar een ledikant. Dit kan al na een maand of drie zijn. Wacht niet tot het moment dat je kindje ook daadwerkelijk zelfstandig overeind kan komen. Dit moment wil je voor zijn om de veiligheid te garanderen.

Hiernaast is het natuurlijk belangrijk dat een hangwiegje goed bevestigd wordt en recht hangt. Ook de stabiliteit is belangrijk zodat de wieg niet scheef gaat hangen bij beweging van je kindje. Goede ventilatie en voldoende diepte zijn hiernaast ook essentieel. Houd er bovendien rekening mee dat je bij sommige hangwiegjes nog een matrasje moet aanschaffen. Kijk dan goed naar de uiteindelijke diepte, want ook hier geldt weer: veiligheid eerst.

Wist je dat..?

… je een hangwieg ook kunt gebruiken als alternatief voor de box? Als je kindje nog jong is, is het fijn om hem of haar ook beneden een knus plekje te geven.

… jouw kindje best een tijdje in deze wieg kan slapen? Een maand of zeven tot acht is geen uitzondering. Komt je kindje al overeind, hang de wieg dan laag bij de grond en gebruik deze enkel onder toezicht.

… er ook hangwiegjes bestaan voor tweelingen? Heel leuk en schattig, maar minder veilig. Kies liever voor twee losse wiegjes.

Onze keuze hangwiegjes

Dit artikel is geschreven door: 

Renate

De komst van een kindje kan erg overweldigend kan zijn, vooral als het gaat om het kiezen van de juiste items voor je babyuitzet. Dit heb ik zelf ook gemerkt bij mijn eigen zwangerschappen. Om dit proces makkelijker voor nieuwe ouders te maken duik ik diep in de reviews, onderzoeken de kenmerken en de voor- en nadelen van elk product. Het is mijn doel om het proces van het kiezen van een babyuitzet voor jou zo eenvoudig, stressvrij en voordelig mogelijk te maken.