39 weken zwanger

Zwangerschapskalender 42 weken zwanger Zwangerschapskalender 42 weken zwanger Zwangerschapskalender 42 weken zwanger Intro «41 weken zwanger Zwangerschapskalender Samenvatting week ()  – – – – – – Je baby in de ()e week van je zwangerschap  Content Jij in de ()e week van je zwangerschap  Ook interessant voor jou Zwangerschapstest Ovulatietest Ovulatie; Wat zijn je vruchtbare […]
39 weken zwanger

Samenvatting week 39 

39 weken zwanger

Je baby in de 39e week van je zwangerschap 

Je zwangerschap is bijna voorbij, nog maximaal drie weken wachten tot je jullie kindje gaat ontmoeten. Je kindje zit nog veilig in de vruchtzak met ongeveer een liter vruchtwater. In dit water zitten de donshaartjes die loslaten, huidcellen en urine. Maar geen zorgen, het wordt om de twee uur ververst. Binnenin de vruchtzak is je kindje goed beschermd tegen infecties van buitenaf. Wanneer je vliezen breken is deze bescherming weg, je moet dan binnen 24 tot 48 uur goede weeën hebben. Als de weeën niet zelf op gang komen moet je naar het ziekenhuis in verband met infectiegevaar voor je kindje.

Je kindje ligt al klaar voor de baarmoedermond. Tijdens de afgelopen controles heeft je verloskundige gekeken of je kindje al in de achterhoofdsligging ligt, de ideale geboortepositie. Vanuit deze positie kan het hoofdje makkelijk door het geboortekanaal dankzij de ruimtes tussen de schedelbeenderen, de welbekende fontanellen. Hierdoor kunnen de schedelbeenderen over elkaar schuiven en zich aanpassen aan de vorm van het geboortekanaal.

Je kunt nu elk moment bevallen maar het kan ook nog drie weken duren. Tijdens de zwangerschap zorgt het hormoon progesteron ervoor dat je baarmoeder niet gaat samentrekken. Richting het einde van je zwangerschap wordt de aanmaak van progesteron minder en ga je meer prostaglandine aanmaken. Het hormoon dat verantwoordelijk is voor het verweken van je baarmoedermond. Je hersenen krijgen door de toenemende hoeveelheid prostaglandine, het seintje om oxytocine te gaan maken. Oxytocine zorgt er vervolgens voor dat je baarmoeder gaat samentrekken. Maar wie bepaalt het begin van de bevalling, jij of je kindje? Er zijn sterke signalen dat het je kindje is die bepaald wanneer de bevalling begint. Welke processen hier verantwoordelijk voor zijn is nog niet helemaal duidelijk.

39 weken zwanger

Jij in de 39e week van je zwangerschap 

Tips voor de aanstaande vader

Van een vader