35 weken zwanger

Zwangerschapskalender 42 weken zwanger Zwangerschapskalender 42 weken zwanger Zwangerschapskalender 42 weken zwanger Intro «41 weken zwanger Zwangerschapskalender Samenvatting week ()  – – – – – – Je baby in de ()e week van je zwangerschap  Content Jij in de ()e week van je zwangerschap  Ook interessant voor jou Zwangerschapstest Ovulatietest Ovulatie; Wat zijn je vruchtbare […]
35 weken zwanger

Samenvatting week 35 

35 weken zwanger

Je baby in de 35e week van je zwangerschap 

In week 35 is je kindje al ruim 43 centimeter lang en weegt hij rond de 2500 gram. Nog maar 1000 gram te gaan tot zijn geboortegewicht. Als hij nu geboren wordt is de kans ook groot dat hij het op eigen kracht zal redden. Maar omdat zijn longetjes nog niet helemaal rijp zijn zal hij waarschijnlijk de couveuse in moeten.

Merk je al dat je snel buiten adem raakt? Je kunt bijna geen trap oplopen of verhaal vertellen zonder dat je moet bijkomen. Dat komt omdat je baarmoeder deze week het “hoogste” punt zal bereiken. Het resultaat; minder ruimte voor je longen. De inhoud van je longen kan zelfs afnemen met een kwart. Maar dit is gelukkig van korte duur. Je kindje zal snel indalen waardoor jij wat meer lucht krijgt. Hij zakt dan met zijn hoofdje dieper je bekken in waar hij mooi tussen je bekkenbotten past. Je kunt hier wat pijnlijke steken van krijgen bij je schaambeen of vagina maar dat hoeft niet. Bij een eerste zwangerschap dalen kindjes gemiddeld wat eerder in. Dit kan al vanaf week 30. Is dit niet je eerste zwangerschap? Dan zijn je buikspieren al wat soepeler. Je kindje heeft dan ook wat meer ruimte en zal later indalen. De verloskundige zal bij je controles kijken of je kindje al is ingedaald. Geen zorgen als hij nog niet is ingedaald, dit kan zelfs kort voor de geboorte nog gebeuren.

Wist je dat de kleur van het vruchtwater veel kan zeggen? Breken je vliezen, is het vruchtwater helder van kleur en zitten er geen witte vlokjes in? Dan heeft het huidsmeer van je kindje nog niet losgelaten en is hij iets te vroeg geboren. Is het vruchtwater helder van kleur maar zitten er wat witte vlokjes in, dan is hij mooi op tijd. Is het vruchtwater melkwit? Dan zijn de vlokjes opgelost en is je kindje wat laat. Maar je vruchtwater kan ook bruin / groen van kleur zijn. Je spreekt dan van meconiumhoudend vruchtwater. Dit houdt in dat je kindje in het vruchtwater heeft gepoept. Je zult dan in het ziekenhuis moeten bevallen in verband met infectiegevaar voor je kindje. Is het vruchtwater lichtroze van kleur, dan zit er een klein beetje bloed bij, dit kan geen kwaad.

Probeer bij het breken van je vliezen wat vruchtwater op te vangen in een maandverbandje zodat jij en je verloskundige kunnen kijken welke kleur het is. Bel bij meconiumhoudend vruchtwater altijd meteen je verloskundige. Breken je vliezen terwijl je kindje nog niet is ingedaald, ga dan meteen liggen en bel ook je verloskundige. De navelstreng kan dan inzakken en klem komen te zetten, een situatie die erg gevaarlijk is voor je kindje.

35 weken zwanger

Jij in de 35e week van je zwangerschap 

Tips voor de aanstaande vader

Van een vader