32 weken zwanger

Zwangerschapskalender 42 weken zwanger Zwangerschapskalender 42 weken zwanger Zwangerschapskalender 42 weken zwanger Intro «41 weken zwanger Zwangerschapskalender Samenvatting week ()  – – – – – – Je baby in de ()e week van je zwangerschap  Content Jij in de ()e week van je zwangerschap  Ook interessant voor jou Zwangerschapstest Ovulatietest Ovulatie; Wat zijn je vruchtbare […]
32 weken zwanger

Samenvatting week 32

32 weken zwanger

Je baby in de 32e week van je zwangerschap 

Rond deze week kan je kindje indalen en zijn positie voor de geboomrte innemen. Dit is in de meeste gevallen met zijn hoofdje naar beneden, je kunt het voelen door een druk op je bekkenbodemspieren. Hierdoor kun je aan het eind van je zwangerschap wat meer last krijgen van bandenpijn. Helaas voel je dit vaak te laat, wanneer je al teveel hebt gedaan. Probeer daarom regelmatig even rust te nemen door te gaan zitten of liggen, ook als je nog geen pijn hebt. Hiermee voorkom je dat je aan het einde van de dag veel pijn hebt en niet meer lekker kunt zitten of liggen.

Ondertussen ken je je kindje waarschijnlijk al goed en kun je de verschillende bewegingen onderscheiden. Je zult de afgelopen tijd dan ook wat vaker regelmatige bewegingen voelen waarbij je buik op een neer gaat. Dit kan best even aanhouden, maar gaat vanzelf weer over. Je kindje heeft dan de hik. Hij drinkt regelmatig van het vruchtwater en oefent daarbij zijn spijsverteringskanaal. Als zijn maagje te vol wordt, kan het zijn middenrif prikkelen. Deze zal als reactie samentrekken in een vast ritme, de welbekende hik.

Het is je misschien al opgevallen dat je kindje wat rustiger is geworden. Je kindje groeit met 200 gram per week, zijn gewicht verdubbeld zelfs nog tot de geboorte. Hierdoor heeft hij minder ruimte heeft om te bewegen. Het kan ook zijn dat je door de drukte van de dag wat bewegingen hebt gemist of dat je kindje lekker ligt te slapen. Heb je het idee dat je kindje aanzienlijk minder beweegt. Ga dan een uurtje op je linkerzij liggen en concentreer je op de bewegingen. Probeer eventueel met wat lichte duwtjes op je buik je kindje wakker te maken. Voel je nog steeds weinig neem dan contact op met je verloskundige. Deze kan even langskomen om te voelen of een echo inplannen om te kijken. Voel je absoluut niet bezwaard om op elk moment van de dag te bellen, ook in de nacht. Jij bent de enige die je kindje kan voelen en eventuele problemen kan signaleren. Je kunt beter een keertje te veel bellen dan een keertje te weinig.

32 weken zwanger

Jij in de 32e week van je zwangerschap 

Tips voor de aanstaande vader

Van een vader