28 weken zwanger

Zwangerschapskalender 42 weken zwanger Zwangerschapskalender 42 weken zwanger Zwangerschapskalender 42 weken zwanger Intro «41 weken zwanger Zwangerschapskalender Samenvatting week ()  – – – – – – Je baby in de ()e week van je zwangerschap  Content Jij in de ()e week van je zwangerschap  Ook interessant voor jou Zwangerschapstest Ovulatietest Ovulatie; Wat zijn je vruchtbare […]
28 weken zwanger

Samenvatting week 28 

28 weken zwanger

Je baby in de 28e week van je zwangerschap 

Hoe langer je kindje in je buik zit, hoe groter de overlevingskans. Als je kindje nu geboren wordt heeft hij dankzij de couveuse een goede kans. Je kind wordt dan geboren als een prematuur kindje en zal een tijdje in het ziekenhuis moeten blijven omdat hij nog niet volgroeid is en daarmee gevoelig voor infecties. Omdat zijn longetjes nog niet rijp zijn kan hij nog niet zelfstandig ademen. En de kracht om zelfstandig te eten heeft hij nog niet, hij zal zijn voeding via een sonde krijgen. Toch heeft je kindje al een overlevingskans van ruim 90%.

De botten van je kindje verbenen steeds meer en worden al harder. Bij de geboorte zijn de botten nog niet helemaal verhard, vooral de schedelbotten blijven nog even zacht. Dit is bewust. Door de soepelheid van de schedelbotten kan je kindje zich gemakkelijker manoeuvreren door het geboortekanaal.

De lagunohaartjes, of nesthaartjes, dat je kindje bedekte zullen steeds meer loslaten. Deze haartjes hebben je kindje de afgelopen tijd op temperatuur gehouden. Omdat hij steeds meer onderhuids vet krijgt heeft hij deze nesthaartjes minder nodig. Rond de geboorte zullen alle haartjes zijn uitgevallen, deze komen terecht in het vruchtwater. Maar geen zorgen, dit wordt een paar keer per dag ververst. De haartjes die je kindje wel binnenkrijgt zijn een goede oefening voor het spijsverteringskanaal. Deze worden samen met huidcellen die in het vruchtwater drijven omgezet in meconium, de eerste ontlasting.

Ook de smaakpapillen van je kindje ontwikkelen zich steeds verder, hij kan nu zoet en zuur onderscheiden. Echt proeven kan hij alleen nog niet, maar dat heeft meer te maken met zijn omgeving. Hij krijgt op dit moment alleen vruchtwater binnen wat geen smaak heeft. Dus het eerste wat je kindje zal gaan proeven is colostrum. Dit is de allereerste moedermelk die je produceert en bevat veel eiwitten en voedingsstoffen. Colostrum is alles wat je kindje nodig heeft om de eerste dagen buiten de baarmoeder te kunnen overleven. Door de hoge hoeveelheid voedingsstoffen stimuleert het de groei en ontwikkeling van zijn maag- en darmstelsel en organen. Niet voor niets wordt colostrum ook wel vloeibaar goud genoemd.

28 weken zwanger

Jij in de 28e week van je zwangerschap 

Tips voor de aanstaande vader

Van een vader